Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator OTL pentru casti

darius_bv

Postări Recomandate

Va salut! 
Daca tot prezinta interes amplificatarele pentru casti, postez o varianta de amplificator OTL pe care am realizat-o cu cativa ani in urma. Am proiectat-o ca sa conduca cu usurinta casti Sennheiser HD600 cu impedanta de 300 ohm. Un amic a testat amplificatorul si pe casti de 32 ohm... a reusit sa se desprinda de el dupa o saptamana de auditii, dar nu-mi cereti detalii tehnice despre functionarea pe aceasta impedanta. 
Parametrii tehnici:
-clasa A de functionare, Pout=0.2W pentru Vin=1Vef;
-Impedanta de iesire: 300ohm;
-Banda de frecvente (-3dB): 4Hz-55KHz;
-THD=0.37% pentru Pout=50mW, 1.56% pentru Pout=100mW, 2.6% pentru Pout=200mW
Castile au SPL=112dB (1KHz, 1Vrms) si putere maxima 0.2W. Comparativ... o drujba produce un zgomot de 110dB la 1m. Nu am fost curios sa ascult castile la puterea lor maxima.
Schema este fara reactie negativa globala si e realizata cu 6N1P si 6N6P.  Amplificatorul are corector de ton pe trei cai, protectie DC pentru casti si cuplare intarziata a iesirii pana la stabilizarea regimului permanent de functionare. 
Sursa de alimentare este realizata separat fata de amplificator,  cu LR8N3 si are etaje distincte pentru partea de semnal mic si pentru partea de putere. Nivelul de zgomot al tensiunii anodice este sub 3mVef, zgomotul in casti fiind nul.
Un microcontroler comanda cuplarea in doua trepte a filamentelor si temporizeaza cuplarea tensiunii anodice si protectia pentru casti. 
Inainte de acest amplificator cu lampi, am ascultat castile pe un amplificator cu operationale cu performantele (foarte bune!) descrise in link-ul de mai jos. Desi atunci eram incantat de sunet, nu voi veni acum cu impresii mefistofelice despre acest amplificator cu siliciu, care suna chiar intunecat. Un prieten mi-a replicat ca acesta este sunetul corect. As putea completa doar ca... acesta este sunetul "polliticaly corect", pentru ca eu am redescoperit complet muzica reascultand-o pe lampi. 
https://www.avstore.ro/amplificatoare-casti/fiio-qogir-e09k/
Ca si curiozitate, voi atasa comparativ un FFT al aplificatorului cu AO si al celui pe lampi. 

FFT_E09K.JPG

FFT_OTL_L.JPG

Mai atasez cateva poze cu schemele, oscilograme la 100Hz, 1KHz, 10KHz, FFT si Bode la puterea de 100mW si FFT in bucla de test pentru calibrare. 

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

amplif_schematic.JPG

Bode_OTL_R.JPG

corrector_schematic.JPG

FFT_OTL_L_100mW_330ohm.JPG

setup.JPG

power_supply.JPG

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• darius_bv

5

• sesebe

1

• +_Florin_+

1

• simson

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 22 ore, darius_bv a spus:

Va salut! 
Daca tot prezinta interes amplificatarele pentru casti, postez o varianta de amplificator OTL pe care am realizat-o cu cativa ani in urma.

Proiectare,prezentare si realizare profesionala,felicitari,asa DA proiect DIY !!!:n1

Link spre comentariu

Va multumesc, dl. Olimpiu, dumneavostra si celorlalti colegi de la care m-am molipsit si eu si care prin acest forum promoveaza pasiunea pentru lampi. 

Toate cele bune!  

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări