yo3fhm Postat Ianuarie 18, 2021 Partajează Postat Ianuarie 18, 2021 (editat) Salutare tuturor colegilor, Am dezafectat temporar un cuptor cu microunde Panasonic, destul de vechi, dar care isi facea bine datoria. O parte dintre taste nu mai functionau. L-am desfacut, am extras tastatura - e realizata pe un sandwich din 2 filme pe care sunt depuse trasee argintate, pad-urile si pastilele grafitate aferente . Am gasit fisuri si unele pastile afectate, asadar am decis sa refac totul de la zero. Am ridicat schema si acum ma gandesc la ce fel de taste sa folosesc pentru a reproduce tastatura respectiva (evident, PCB, etc.). Initial, m-am gandit la microswitch-uri acoperite cu niste butoane, dar sunt sigur ca pot exista solutii mai interesante. Imi puteti sugera niste idei ? Multumesc anticipat! Editat Ianuarie 18, 2021 de yo3fhm Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 18, 2021 Partajează Postat Ianuarie 18, 2021 Depinde de indemanarea ta. Link spre comentariu
valivoi Postat Ianuarie 18, 2021 Partajează Postat Ianuarie 18, 2021 Gasisi cu tot cu butonul de actionare diferite culori cu buton rotund sau patrat,mai mari sau mai mici. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 18, 2021 Partajează Postat Ianuarie 18, 2021 Poate vrea sa pastreze folia originala si sa puna doar butoane noi dedesubt. Multe butoane SMD ar face treaba buna acolo. Folia poate sa stea un pic umflata, dar merge. Link spre comentariu
valivoi Postat Ianuarie 18, 2021 Partajează Postat Ianuarie 18, 2021 pastile de grafit se gasesc https://www.aliexpress.com/item/4000788942145.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.ca1467f0YJ7im8&algo_pvid=8599d006-0b42-4a2b-a66e-12ca1793f057&algo_expid=8599d006-0b42-4a2b-a66e-12ca1793f057-18&btsid=0bb0623e16110025470204756e5d56&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ folie de cupru autoadeziva conductiva numai pe o parte sau pe ambele https://www.aliexpress.com/item/4000268769448.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.ac31669eVGSgv0&ad_pvid=20210118124539873477741086780001575285_5&s=p Link spre comentariu
valivoi Postat Ianuarie 18, 2021 Partajează Postat Ianuarie 18, 2021 (editat) Pad-uri de contact placate cu aur https://www.aliexpress.com/item/33026928993.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.47d4777dzbrGrr&algo_pvid=ca2fa861-eb5a-460b-bf90-9f39a207c280&algo_expid=ca2fa861-eb5a-460b-bf90-9f39a207c280-6&btsid=0bb0620316110033781357911e935e&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Ceva folie dublu adeziva si se poate construi toata tastatura de la 0 Editat Ianuarie 18, 2021 de valivoi Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 Traseele care-s intrerupte pe membranele tastaturilor pot fi reparate folosind o solutie (vopsea) conductiva pe baza de argint. Nu stiu unde anume s-ar gasi mai aproape (sigur se gaseste pe ebay) insa am avut asa ceva in urma cu vreo 10 ani si a fost ok. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 Daca sunt suficient de departate traseele, merge cu argint coloidal, dar daca sunt aproape, e cam naspa de redesenat, pt ca se cam imprastie la desen. Adica eu nu am reusit sa pastrez mai putin de 1,5...2mm intre trasee fara sa le unesc. Acum sunt tot felul de smacuri. Am vazut si pe baza de grafit, vopsea pt repararea traseelor de cablaj. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Ianuarie 19, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 Buna ziua, Multumesc tuturor colegilor care au avut amabilitatea de a-mi raspunde. Dupa cum am precizat si in mesajul meu initial, intentionez sa reconstruiesc tastatura respectiva, nu s-o repar. De aceea am mentionat ca am extras schema si ca urmeaza un PCB, doar ca nu aveam idee cu ce fel de componente as putea lucra. Citat Am gasit fisuri si unele pastile afectate, asadar am decis sa refac totul de la zero. Am ridicat schema si acum ma gandesc la ce fel de taste sa folosesc pentru a reproduce tastatura respectiva (evident, PCB, etc.). Materialele necesare pentru o eventuala reparatie (vopsea conductoare, banda de cupru adeziv si altele asemanatoare) costa foarte mult pe piata locala, in raport cu pretul unui cuptor cu microunde. Nu merita. Ca sa le aduc de la chinezi, dureaza prea mult si iarasi nu merita. In concluzie, cred ca voi incerca cu ceea ce m-am gandit de la bun inceput ("Initial, m-am gandit la microswitch-uri acoperite cu niste butoane, dar sunt sigur ca pot exista solutii mai interesante. "), componente sugerate si de colegul valivoi (sau in forma lor fara butoane, si de Mircea): Acum 13 ore, valivoi a spus: Gasisi cu tot cu butonul de actionare diferite culori cu buton rotund sau patrat,mai mari sau mai mici. @Traian B: Salut Traian, merci, dar nu vreau sa repar, dupa cum am spus. Vreau sa reconstruiesc... "from the scratch" Inca odata multumiri tuturor, multa sanatate si toate cele bune ! Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 (editat) Faceţi un cablaj nou echipat cu microcontacte cât mai joase (low profile), cum ar fi cel de-al treilea (de sus în jos), de pe prima coloană în poza pusă de Mircea.Astfel, puteţi eventual să le acoperiţi cu masca orginală, iar eventualele schimbări ulterioare se vor face mult mai uşor... Am reparat odată o tastatură similară, montând direct un microcontact de genul celor de mai sus, peste folia celui defect, conexiunile fiind făcute cu fir subţire prin spate.Efectul deteriorării aspectului estetic a fost minim. Editat Ianuarie 19, 2021 de validae Link spre comentariu
yo3fhm Postat Ianuarie 20, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2021 Acum 18 ore, validae a spus: Faceţi un cablaj nou echipat cu microcontacte cât mai joase (low profile), cum ar fi cel de-al treilea (de sus în jos), de pe prima coloană în poza pusă de Mircea.Astfel, puteţi eventual să le acoperiţi cu masca orginală, iar eventualele schimbări ulterioare se vor face mult mai uşor... Am reparat odată o tastatură similară, montând direct un microcontact de genul celor de mai sus, peste folia celui defect, conexiunile fiind făcute cu fir subţire prin spate.Efectul deteriorării aspectului estetic a fost minim. Buna dimineata si multumesc pentru sugestii ! Masca originala are inscriptionarile cam zgariate. Am luat decizia de a reface toata tastatura de la zero, tocmai ptr ca substantele/materialele pe care ar fi trebuit sa le cumpar pentru a repara PCB-ul filmului original, ar fi fost prea scumpe - pretul nu s-ar fi justificat. In concluzie, acum trebuie sa gasesc push-buttons si de asemenea, taste pentru acestea. Tocmai aici e o dilema serioasa ! Tastatura originala are 24 elemente dispuse pe o suprafata destul de mare, cred ca are aproximativ 17cm inaltime si vreo 8 latime. "Tastele" (elementele electrice de tip pieptene si pastilele grafitate aferente) sunt dispuse destul de aerisit. Este formata dintr-un sandwich triplu - un ecran din aluminiu, peste care sunt lipite 2 filme cu PCB-ul argintat si pastilele grafitate. Nu le mai pot repara oricum, ptr ca am incercat sa dezlipesc filmele (ptr a extrage schema) si am bulit cateva dintre trasee. Nu merita sa incerc a le repara. In schimb, dupa cum ati vazut, ma straduiesc sa refac tastatura de la zero. Nu pot folosi tastaturi extraplate deja existente, ptr ca au o matrice diferita si oricum, trebuie sa respect dispunerea originala a tastelor, ca sa incerc ulterior sa construiesc si un panou frontal reinscriptionat. Asadar, nu-mi ramane decat optiunea de a identifica un model de push-buttons care sa poata fi dotat si cu tastele corespunzatoare, astfel incat sa pot proiecta PCB-ul aferent si masca (panoul frontal) necesar(a). Ideea cu microcontactul e foarte binevenita, doar ca nu stiu ce taste as putea sa adaptez. Probabil ca pentru conexiuni, voi incerca fie tot cu fire subtire, fie voi incerca sa inlocuiesc conectorul existent in placa originala cu alt conector cu cel putin 9 pini, ca sa pot sa demontez tastatura daca va mai fi nevoie sa inlocuiesc vreun microswitch. Cam asta e istoria pe lung si motivele ptr care nu am incercat sa repar originalul. Daca dvs. sau alti colegi mai aveti si alte idei/recomandari, raman indatorat ! Cu stima, Cezar Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 20, 2021 Partajează Postat Ianuarie 20, 2021 (editat) Eu mă gândeam să plasaţi microcontactele noi pe poziţiile vechilor butoane, iar pentru noua ,,mască,, ce le va acoperi, să vă imprimaţi o mască din hârtie pe care s-o plastifiaţi ulterior, pentru a împiedica deteriorarea din cauza utilizării.V-o puteţi astfel colora şi redenumi după dorinţă.Microcontactele ,,low profile,, sunt suficient de joase ca să nu apară ,,umflături,, prea inestetice, oricum, puteţi aplica fâşii subţiri de bandă dublu adezivă în spaţiile dintre microcontacte, astfel realizând şi o distanţare a măştii faţă de ele, dar şi o fixare bună. O idee de contacte ,,low profile,, potrivite: Editat Ianuarie 20, 2021 de validae Link spre comentariu
yo3fhm Postat Ianuarie 20, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2021 Acum 10 ore, validae a spus: Eu mă gândeam să plasaţi microcontactele noi pe poziţiile vechilor butoane [...] O idee de contacte ,,low profile,, potrivite: Seara buna, Cam asa intentionam, plasare in (aproximativ) aceasi pozitie, dar in functie de contactele pe care le voi gasi. Multumesc ptr sugestii, ramane sa vad cum adaptez ceea ce voi gasi ! Cu stima, C. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum