Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizare boltă pentru vița de vie

Postări Recomandate

Salutare tuturor, în primăvară am de executat o boltă metalică pentru vița de vie și deși cam știu ce și cum, sunt câteva lucruri care nu îmi sunt încă clare. Bolta va avea 8 m lungime/ 3.5 m lățime/ 2.5 m înălțimea stâlpilor + 50 cm săgeata arcului de cerc. 

Stâlpii vor fi 10 buc de 3m ( 5 pe fiecare latură)de 40x40x2 mm iar "bolta" am zis că va fi din rectangulară de 30x20 mm, pusă pe cant.

Problema este că eu nu prea știu cum să roluiesc rectangulara (fără dispozitive dedicate) ca să obțin un arc de cerc și mă gândeam să fac un trapez în loc de arc de cerc. Aș putea folosi oare țeavă de 1/2" in locul rectangularei ? Mă gândesc că poate fi curbată dar nu știu dacă e la fel de rezistentă și,  de ce nu, de aspectuoasă ? Cei care ați făcut așa ceva, ce soluție ați ales ? Care au fost pașii de execuție  ? Ați folosit alte dimensiuni pentru materiale ?

Ați sudat direct pe poziție sau jos pe un plan drept și apoi ați ridicat in picioare stâlpii, sudați doi câte doi cu arcul de boltă aferent?

6m-32rwfesz.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din cate stiu eu ,nu exista in regim de amator posibilitatea indoirii tevii rotunde pe raza mare astfel incat sa apara o curba frumoasa si fara sincope pe o lungime de 3,5m....cu atat mai putin la teava rectangulara....varianta trapez este ,de departe, solutia care trebuie adoptata....eu as fixa impreuna cele 10 bucati de teava care vor constitui partea superioara a boltii si as executa taieturile pentru realizarea trapezului in acelasi timp....de asemenea as suda independent-pe plan drept- fiecare set de 2 stalpi plus arcul aferent....apoi montajul la verticala cu baza de beton pentru fiecare set si,in final, sudarea legaturilor orizontale pentru stabilitate....Spor!

Link spre comentariu

trebuie musai arc de cerc? am avut la casa de la tara facut din teava folosita la instalatiile de gaze, vopsita, imbinari numai prin filetare si suruburi, iar "bolta" cit se poate de orizontala. e drept ca mai bine de 50% dintre componente au fost recuperate aproape gratis de prin diverse locuri, asa ca nu pot spune mare lucru despre costuri.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, xaxa a spus:

trebuie musai arc de cerc? am avut la casa de la tara facut din teava folosita la instalatiile de gaze, vopsita, imbinari numai prin filetare si suruburi, iar "bolta" cit se poate de orizontala. e drept ca mai bine de 50% dintre componente au fost recuperate aproape gratis de prin diverse locuri, asa ca nu pot spune mare lucru despre costuri.

Sub nicio formă nu va fi orizontală.

Va fi arc de cerc sau trapez.....

Link spre comentariu
Acum 4 minute, dan-a2 a spus:

Cautati prin zona firme sau particulari care pot face treaba asta , la noi exista unii care fac asa ceva ptr. solarii  din profil T sau teava ..

O voi face eu căci am cunoștințele și abilitățile necesare, vroiam doar și alte păreri ale celor care au făcut așa ceva..... tot timpul ai de învățat.

Editat de trasorv
Link spre comentariu

Bolta de la vita de vie nu se face cu arc de cerc si nici cu trapez... ca doar nu-i solar. 

Formele astea le mai faci cand vrei spatiu verde cu iedera, trandafiri si altele...in niciun caz la vita de vie.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Mac.Se fac şi cu forme artizanale.Altfel,cel mai simplu,cu profilul pe orizontală,dar un profil mai lat,măcar 50-60 mm.

Pentru realizare arc din ţeavă există f multe ateliere deoarece se execută multe solarii.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări