Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru boxe taga harmony tav-806f

Olteanu Daniel_234083

Postări Recomandate

Am desfacut boxa si am facut poza la filtru de medie+tweeter si filtrul de woofer  https://postimg.cc/PNC4Vbr8. Cu ocazia asta am vazut ce este chestia lipsa din schema "XF065 PPTC Resettable Fuse Radial Lead Polyswitch Polyfuse"

Bobina aceea topita cand o masor mai are doar 0.44 ohmi si nu mai spune cat mH are si cand este pusa in schema imi "opreste" tweeterul se aude fooarte incet .

Actualul filtru activ de il am pe 3 cai are taiere low la 310 Hz si high  3100 Khz  si ar insemna modificat ceea ce nu ma descurc .

Acum pot sa fac un bi amp , pastrez actuala amplificare doar pentru woofere si adaug inca o amplificare pt medie tweeter si in viitor sa iau o preamplificare cu filtru activ pe doua canale cu crossover  la 600 Hz si as scoate bobina de la woofere si as pastra doar filtru pasiv pe medie si tweeter. 

Zielele acestea am sa schimb condensatorul de 68 uF cu 33 sa vedem ce se intampla .

pot face din 2 condensatori de 10uF si 2 de 6.8 pusi in serie ? am de1 3,3 4,7 6,8 10 uF si sunt audio nepolarizati de la mkt 

Editat de Olteanu Daniel_234083
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Olteanu Daniel_234083

17

• barbulescuorlando

8

• Shambala

6

• Усилитель

4

La montare în paralel se adună capacitățile. Adaugă în paralel până auzi cum îți place și membrana nu se mai mișca asa mult. Totuși, va trebui sa faci un compromis între cele două.

Polyswitch-ul este pt protecția difuzorului   Întrerupe la puteri mari. 

Bobina veche are emailul ars și pune în scurt semnalul de după capacitor. Arunc-o urgent. S-au debobineaz-o pentru studiu

Filtrul mă îndoiesc că e original. Nu am mai vazut filtre pe cablaj de test. Boxele le-ai luat de noi?

MKT nu e o firmă ci abrevierea tipului de condensator (mkt=plastic film capacitors, mkp=polipropilenă metalizată....etc)

Editat de barbulescuorlando
Link spre comentariu

Daca pe L-metru nu mai poate fi masurata bobina, da, este defecta si trebuie aruncata (data la reciclare).

Polyswitchul este in serie cu sectiunea de filtru pt inalte si asigura protectia tweeterului la puteri prea mari.  Daca ai reusit sa il faci sa actioneze inseamna ca asculti MULT mai tare decat ar trebui la acele boxe.  Nu glumesc deloc.  (Am vrut sa scriu in primul mesaj dar am uitat.)

Filtrul din poze este facut de cineva, nu are legatura cu vreun produs de fabrica.  Condensatorii rosii din poze par Audiophiller si sunt buni doar pe joase sau circuitele anexe (Zobel), pusi in serie pe medii si inalte suna mizerabil. "Malos" scria un american indignat, "ca si cum ai acoperi difuzoarele cu o patura", scria altul.  Macar pe inalte pune un Jantzen Z-Cap (albastru). Si eventual inca unul de 2,2-4,7uF in paralel cu cel ce va ramane pe medii.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Acum 33 minute, Shambala a spus:

Daca pe L-metru nu mai poate fi masurata bobina, da, este defecta si trebuie aruncata (data la reciclare).

Polyswitchul este in serie cu sectiunea de filtru pt inalte si asigura protectia tweeterului la puteri prea mari.  Daca ai reusit sa il faci sa actioneze inseamna ca asculti MULT mai tare decat ar trebui la acele boxe.  Nu glumesc deloc.  (Am vrut sa scriu in primul mesaj dar am uitat.)

Filtrul din poze este facut de cineva, nu are legatura cu vreun produs de fabrica.  Condensatorii rosii din poze par Audiophiller si sunt buni doar pe joase sau circuitele anexe (Zobel), pusi in serie pe medii si inalte suna mizerabil. "Malos" scria un american indignat, "ca si cum ai acoperi difuzoarele cu o patura", scria altul.  Macar pe inalte pune un Jantzen Z-Cap (albastru). Si eventual inca unul de 2,2-4,7uF in paralel cu cel ce va ramane pe medii.

Boxele au fost cumparate noi, am schimbat toate cablurile din interior, am inlocuit filtrele pt ca nu avea loc pe pcb condensatorul de 68uF fiind prea mare legaturile sunt facute cu cablu normal de la boxa si am vrut sa pot sa dau jos firele usor dupa filtru si am pus niste dracii cu surub,  condensatoarele sunt audiophiler... la 400 v am sa le fac pe lipituri cand o sa finalizez filtrele.

Am sa prelungesc cablurile de  la tweeter si medie sa pot scoate filtrul din incinta sa pot sa umblu la el sa fac teste. 

Link spre comentariu

Eu am recomandat Jantzen albastri, in deplina si perfecta cunostiinta de cauza.

4,7uF costa 3,36 euro;  2 bc inseamna 6,72 euro, adica  max.  33,60 lei.

Nu are nici un sens sa iei altii de 2-3 ori mai scumpi, caci pe acele difuzoare mediocre nu se vor simti diferentele [de finete] oferite de condensatorii scumpi.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Acum 7 ore, Shambala a spus:

Eu am recomandat Jantzen albastri, in deplina si perfecta cunostiinta de cauza.

4,7uF costa 3,36 euro;  2 bc inseamna 6,72 euro, adica  max.  33,60 lei.

Nu are nici un sens sa iei altii de 2-3 ori mai scumpi, caci pe acele difuzoare mediocre nu se vor simti diferentele [de finete] oferite de condensatorii scumpi.

Da. mi si mie in privat te rog site de unde ii cumperi mersi. 

Link spre comentariu

Salut ma gandesc sa fac urmatoarele lucruri: 

1. sa cumpar un crossover activ, crossoverul sa fie la 500 Hz

2. sa fac un biamp am 2 module care suna ok din clasa ab si pt tweetere si medie nu trebuie putere prea mare. Am sa renunt la bobina pt woofere o data cu filtrul activ si va ramane filtru pasiv doar pt medie si tweeter. 

3. Sa schimb tweeterele si tot o data sa refac filtrul in functie de tweetere. 

Ce tweetere imi sugerati? 

Link spre comentariu

In general tweeterele home hi-fi nu duc chefuri.

Pt chefuri sunt recomandate tweetere pro.

Inlocuirea unui tw hi-fi cu altul pro - chiar de aceeasi impedanta (daca gasiti), va impune adaugarea unei retele rezistive de atenuare pt echilibrarea SPL-ului.

Daca doriti sa folositi boxele la chefuri si nu pt ascultat muzica, toate modificarile au fost complet inutile.

Ca regula, boxele de auditie NU se folosesc NICIODATA  la chefuri.

In schimb se pot cumpara sau construi boxe pro care sa poata fi folosite f bine la chefuri (sau sonorizari) si care sa faca fata cu succes si la auditii "semi"-pretentioase.  Evident, pretul va fi mult mai mare decat al boxelor actuale cand erau noi.

Link spre comentariu

Buna seara, am inlocuit condensatorul de 68 uf cu cel de 33 si am pus boxele una langa cealalta si am lasat doar media si tweeterul, se vede diferenta la boxa cu condensatorul de 33uF nu mai are asa mult bass ca boxa cu 68. 

De ce as face anumite schimbari gen inlocuirea tweeterelor sau mai stiu eu, ma gandesc ca as aduce un plus in calitate si nu volum caci oricum nu pot asculta foarte mult la 60% vorba aceea este camera mica ti se infunda urechile plus ca stau la bloc dar cand mi se pune pata sa pot ridica volumul si sa fie placut urechii... 

Nu am termen de comparatie cu alt sistem audio, momentan sunt la stadiul de hifi mediocru banuiesc  si mi.ar placea sa ajung la un stadiu audiofil "incepator" daca pot spune asa pas cu pas boxe, amplificare pre amplificare caci acum vad cat de costisitoare este calitatea in zona audio. 

Tweterele as vrea sa le schimb nu ca ar fi stricate sau ceva de genul vreau o imbunatatire si chiar daca as schimba condensatori cablurile interioare si mai stiu eu ce anume la un moment dat voi fi limitat de calitatea lui, de aceea vreau sa schimb tweeterele, momentan bassul ma satisface, daca ridic volumul mai mult de 40 % din calculator ajung in limita claritatii dupa ce am depasit 40% apar distorsiunile ceva ajunge in limita boxele aplificarea nu stiu. 

Am citit pe forum, cineva a spus o chestie probata pe propria piele oricat de tare ai asculta dupa o perioada urechea se acomodeaza oarecum cu zgomotul si ti se pare ca se aude inncet si vei vrea si mai mult zgomot, deci nu are rost sa exagerez cu prea multi decibeli mai bine calitate. 

In prima faza tweetere de calitate plus filtru pentru medie si tweeter dupa mai vedem ce o vrea barbosul.

Astept sfaturi pentru tweetere bugetul este undeva la 500-600 ron maxim Seara buna. 

Link spre comentariu

Nu te arunca sa cumperi twetere pt ca si niste twetere ieftine, si implicit dupa unii haudiofili mediocre, pot suna extraordinar de bine.

Lasa achizitia componentelor scumpe si cu pedigri pe mai tirziu cind vei avea o ureche deja formata (trebuie ani pt asta) si pina atunci ia si asculta cit mai multe amplificatoare, boxe, surse de semnal, preferabil impreuna cu inca cineva interesat si el ca sa puteti comenta si schimba impresii.

Acum daca iti cumperi niste componente mai scumpe nu le vei aprecia calitatea ca atunci cind vei sti deja cum sa asculti si sa sesizezi diferentele.

Link spre comentariu

Omul vrea alte tweetere in ideea ca la petreceri sa nu ii mai decupleze protectia - probabil s-a gandit sa sunteze polyswitch-urile.

Modificarea boxelor catre boxe de petrecere NU este o idee buna.

Tweetere si mai bune si mai puternice pot costa o gramada de bani si probabil la auditie se va simti o slaba diferenta. Iar la primul chef sunt toate sansele sa se arda.  Difuzoarele pt auditii nu prea suporta abuzuri (chefuri / sonorizari)

Este mai ieftin de cumparat sau construit  o pereche de boxe pe 2 cai cu difuzoare pro, dedicate exclusiv petrecerilor  (12" sau 15"  + driver 1,5" - 2")

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Acum 1 oră, sesebe a spus:

Nu te arunca sa cumperi twetere pt ca si niste twetere ieftine, si implicit dupa unii haudiofili mediocre, pot suna extraordinar de bine.

Lasa achizitia componentelor scumpe si cu pedigri pe mai tirziu cind vei avea o ureche deja formata (trebuie ani pt asta) si pina atunci ia si asculta cit mai multe amplificatoare, boxe, surse de semnal, preferabil impreuna cu inca cineva interesat si el ca sa puteti comenta si schimba impresii.

Acum daca iti cumperi niste componente mai scumpe nu le vei aprecia calitatea ca atunci cind vei sti deja cum sa asculti si sa sesizezi diferentele.

Bine spus, imi trebuie experienta si auditie cat mai multa cum ai spus momentan pana acum am invatat pe propria piele sa zic asa... si din parerile si sfaturile altora. Este mldestul de complex ansamblul audio atunci urmatoarele schimbari vor fi condensatorii din filtre si o amplificare ok... ceea ce am momentan este un home made... doua chinezarii de module cu 3 perechi de mosfeti clasa chipurile alimentate cu 2 smpsuri luate din 2 boxe active. 

Legat de filtru tinand cont ca media nu mai primeste bass asa rau cu 33 uF si totus as lua de 27 uF ... ce alte modificari ar mai trebuii la actuala configuratie , voi schimba condesnatorul de 4,7 de la tweeter cu jantzen dar nu stiu ce model standard cross sau superior , superior vad ca are 800v si cred ca este mult mai bun ca restul .

Filtru.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări