darius_bv Postat Ianuarie 7, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2022 Aceasta este sursa de alimentare. Are doua regulatoare in comutatie pentru filamente, cu tensiunile de iesire de 5V (incalzire filamente) si 6.3V dupa 45 secunde, doua surse liniare pentru tensiunile anodice, una pentru partea de curenti mici si alta pentru etajele finale si defazoare. Mai are o sursa auxiliara pentru partea de control, care comanda circuitul de soft-start si temporizarile de filament si anodice. Recomand utilizarea regulatorului LR8N3 in sursele anodice: are o plaja mare de reglaj, este protejat si are o excelenta rejectie de zgomot. Atasez si o schema mai clara in format pdf. pwer supply SEP -PP tube amp.pdf Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 7, 2022 Partajează Postat Ianuarie 7, 2022 Ce-ai facut?!? Ai stricat tot fengsuiul spunind că-i cu surse in comutație. Link spre comentariu
darius_bv Postat Ianuarie 7, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2022 Gata... simt ca urmeaza furtuna! Link spre comentariu
simson Postat Ianuarie 8, 2022 Partajează Postat Ianuarie 8, 2022 Un proiect de exceptie, FELICITARI ! Multa munca depusa pe partea auxiliara, care deserveste amplificatorul, dar care da valoare acestui proiect.Cred ca este premiera pe aceasta sectiune. Link spre comentariu
darius_bv Postat Ianuarie 8, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2022 Va multumesc! Aprecierile dumneavoastra ma onoreaza. Va doresc spor in toate proiectele dumneavoastra! Link spre comentariu
darius_bv Postat Ianuarie 17, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2022 Lucrand la pozitionarea transformatoarelor, am intampinat urmatoarea problema: traful de retea toroidal inducea brum de retea puternic in OT, chiar la distante de 0.5m. La OT am conectat o pereche de casti in secundar iar in primar un rezistor de 4K. Din fericire, am primit un sfat bun de la Viorel (multumesc mult inca o data!!) si de la dl. Macovei (Petra) o banda de otel silicios cu graunti orientati, cu care am ecranat traful. Suplimentar i-am facut o oala din fier de 2.5mm grosime si am umplut tot ansamblul cu parafina. Pentru ca ecranul din tabla sa nu vibreze, l-am fixat mai intai cu adeziv “Polimax” (un super-adeziv elastic pentru aproape orice material) si l-am impregnat cu lac. O masuratoare aproximativa cu “Arta” cu trafurile la distanta de 1cm unul de celalat, a dat urmatoarele rezultate: -traf alimentare oprit: -80dB; -traf in sarcina maxima, fara ecran: -9dB; -traf in sarcina maxima cu ecran din tabla silicioasa: -28dB; -traf in sarcina maxima cu ecran din tabla silicioasa si oala din Fe: -30dB Aportul oalei din tabla de fier de 2.5mm este minim pe directia generatoarei transformatorului, dar in plan perpendicular pe transformator (asa cum vor fi fixate OT) are un efect important, pentru ca in final nivelul de semnal perturbator indus in OT situate la distanta de 12cm de traful de alimentare este de -50..-60dB. Dupa o saptamana de studiat “Compatibilitate electromagnetica” si multe experimente, pot spune ca plasarea trafurilor este cel putin o adevarata “pain in the ass” daca nu o arta!!! Link spre comentariu
simson Postat Ianuarie 18, 2022 Partajează Postat Ianuarie 18, 2022 Nu era mai simplu sa utilizati traf retea realizat pe miez E+I sau mai bine manta.Niciodata nu am avut experienta dvs.cu trafuri pe E+I binenteles realizat la inductie scazuta.Nu cunosc trafurile toroidale, dar banuiesc ca sunt realizate economic,avand miez de calitate, dar si radiaza puternic camp magnetic. Mi se pare munca in plus,evitabil:Banda otel silicos+oala de fier de 2,5+ adeziv+parafina. Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 18, 2022 Partajează Postat Ianuarie 18, 2022 Acum 12 ore, darius_bv a spus: banda de otel silicios cu graunti orientati, cu care am ecranat traful. Unde ai gasit de cumparat asa ceva, la ce pret si ce grosime are banda? Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 18, 2022 Partajează Postat Ianuarie 18, 2022 @darius_bvNu era mai bine sa ecranati si OT? Ce faceti daca mai sunt si alte trafuri de retea pe-aproape? Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 18, 2022 Partajează Postat Ianuarie 18, 2022 Acum 35 minute, franzm a spus: @darius_bvNu era mai bine sa ecranati si OT? Cum? Ca trebuie totusi sa iasa si ceva estetic/frumos. Nu inteleg de ce a mai pus producatorul capacele alea (care nu-s ieftine) daca nu aduc nici un beneficiu. Link spre comentariu
darius_bv Postat Ianuarie 18, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2022 Acum 4 ore, simson a spus: Nu era mai simplu sa utilizati traf retea realizat pe miez E+I sau mai bine manta.Niciodata nu am avut experienta dvs.cu trafuri pe E+I binenteles realizat la inductie scazuta.Nu cunosc trafurile toroidale, dar banuiesc ca sunt realizate economic,avand miez de calitate, dar si radiaza puternic camp magnetic. Mi se pare munca in plus,evitabil:Banda otel silicos+oala de fier de 2,5+ adeziv+parafina. In teorie trafurile toroidale concentreaza fluxul magnetic in interiorul bobinajului, fiind mult mai putin perturbatoare decat trafurile realizate pe miez E+I. Avantajul lor major este un volum mai mic la aceeasi putere calculata. Acum 4 ore, franzm a spus: @darius_bvNu era mai bine sa ecranati si OT? Ce faceti daca mai sunt si alte trafuri de retea pe-aproape? E o gluma, nu? Trafurile de iesire sunt deja ecranate, nu stiu cat de eficiente sunt acele capace pentru ca n-am masurat fara ele. Sincer, nu le mai dau jos acum. Link spre comentariu
darius_bv Postat Ianuarie 18, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2022 Acum 4 ore, merck a spus: Unde ai gasit de cumparat asa ceva, la ce pret si ce grosime are banda? Banda mi-a trimis-o dl. Macovei de la Petra. Daca-i specificam sa faca traful ecranat magnetic, o fixa dumnealui din start. Are lungimea de 2.2m (4 spire), latime 5cm si grosime 0.3mm. Am mai gasit pe site-ul audio din Cluj o bucatica dreptunghiulara, la preturi exorbitante. Pretul a fost 10lei... transportul aproape 30. Link spre comentariu
KISS Postat Ianuarie 18, 2022 Partajează Postat Ianuarie 18, 2022 Banda de tabla silicioasa o poti recupera de la un toroidal bun. Mult mai eficient e un ecran din permalloy recuperat de la osciloscoape vechi, are in jur de -30dB atenuare pe bucata. Ecranul (cutia) de fier moale se pune la cca 10mm departare de bobinaj sau miez (la E+I), daca e lipit de acestea nu prea are nici un efect. La fel e cu capacele de la OT care atenueaza campul doar in regiunea bobinajului. Sa nu uitam ca fluxul se afla in miez. De aceea se pozitioneaza perpendiculat OT pe traful de alimentare, campurile perturbatoare de dispersie (absortie la OT) fiind in directii diferite. Cine a rebobinat trafuri japoneze (Onkyo in general) sau uneori si la cele americane, a gasit''banda'' aia de tabla silicioasa infasurata pe exteriorul miezului, izolata fata de el, sub tabla de fixare mecanica. Eu trafurile impregnate in carcasa le fac de obicei in epoxy si nisip de cuartz. N-am gasit (inca) smoala in Germania, dar cand ajung in Romania iau un butoi. Parafina, daca se incalzeste traful, sau daca sunt lampi mari pe langa el, e posibil sa curga. Nu sunt sigur 100% pentru ca n-am probat cu ea. Cu smoala (McIntosh, Peerless) si rasina m-am jucat destul. Link spre comentariu
darius_bv Postat Ianuarie 18, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2022 Foarte utile informatiile, multumesc! Parafina incepe sa se inmoaie pe la 40-50 grade, intr-adevar trebuie ferita de temperatura. In cazul meu, nu are cum sa se topeasca, dar dac-ar fi trebuit sa reziste la temperaturi mai mari, foloseam alceva. M-am gandit ca, cine stie, poate voi fi nevoit sa scot traful din ecran vreodata, operatie simpla in cazul parafinei. Tabla silicioasa pe care am folosit-o este si electroizolata. Practic am bobinat 4 spire suprapuse. Interesant este ca desi principiul de atenuare a campului magnetic de dispersie se bazeaza pe crearea unui camp magnetic opus datorat curentilor autoindusi in ecran (folosesc "magnetic" pentru ca "electro-magnetic" nu are relevanta la frecvente atat de joase), daca scurcircuitam capetele spirelor tablei efectul de ecranare scadea putin, in loc sa creasca. Exact asa am comandat, traf de alimentare pentru amplificator cu lampi, vazusem in postarile tale. In alta ordine de idei, ai fost multumit de trafurile de iesire toroidale comandate la Petra? Scuze, ultimele doua fraze erau pentru Viorel. Link spre comentariu
darius_bv Postat Februarie 7, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2022 Inca un pas. A fost munca multa la realizarea cablajului, pentru ca va fi fixat de sasiu chiar prin soclurile tuburilor. Prezenta releelor a complicat si mai mult proiectul, dar sunt sigur ca va merita in final. Conexiunile de masa sunt facute separat pentru fiecare etaj si vor fi conectate in stea la punctul de masa comun de pe sasiu. Deasemenea, alimentarile sunt separate pentru calanele stanga-dreapta si pentre etajele cu curenti mici, respectiv mari. Pentru fixarea soclurilor, trebuie sa fac mai intai partea de sus a sasiului. Alta distractie : gaurire, slefuire, etc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum