Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SEP/PP cu 6P6S

darius_bv

Postări Recomandate

Vizitator viobio
Acum 56 minute, merck a spus:

Daca esti de acord ca pe calea de semnal (filtrul de inalte la tweeter) conteaza, explicatia pentru condensatorul din catod este mai jos:

Screenshot-2021-01-16-at-19-08-06.png

De asta in driver nu am folosit niciodata condensator in catodul lampii. La nevoie prefer  inca un etaj de amplificare daca am nevoie de semnal mai mare in grila tubului final decat sa pun condensator in catod. 

Bade..... am vrut să îți spun de mult ceva, o spun acum, văd că pe  mulți vă pasionează teoria pană vă omoară tot timpul , la fel și ce fac alții, întotdeauna este mai bine ce faceți voi, hai să vedem și ceva facut de tine și măsurători reale, nu teorie împinsă la maxim și simulări. 

Faza cu lipsa condensatorului în catod este scărpinat cu mana stânga în urechea dreaptă pe după cap, în general acel condensator nu prea ridică mult amplificarea sau o ridică într-o a unită bandă de frecvența, asa că nu văd nici o inginerie în a adăuga încă un etaj care amplifică cu x 1,5....1,7 am ales niște valori din burtă, adică o risipă fără rost. 

Să nu îmi spui că tu ai făcut, dacă ai făcut numai etaje de amplificare cuplate galvanic, dacă ai trei etaje de amplificare în cascadă, cum le cuplezi? Condensatorii de cuplaj nu introduc defazaj în semnal? Ce faci atunci îl elimini pe dracu din catod dar dai peste Gargamel sau Belzebut pe calea de semnal. 

Înțeleg multe faze extremiste ale electroniștilor  audiofili gen Raimond sau sesebe  dar nu înțeleg cum gândesc unii. 

Editat de viobio
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 107
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• darius_bv

37

• merck

13

• sesebe

8

• simson

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 oră în urmă, viobio a spus:

............. 

Înțeleg multe faze extremiste ale electroniștilor  audiofili gen Raimond sau sesebe  dar nu înțeleg cum gândesc unii. 

Wawwww, am ajuns electronist audiofil !!! 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
2 hours ago, viobio said:

văd că pe  mulți vă pasionează teoria pană vă omoară tot timpul ,

întotdeauna este mai bine ce faceți voi,

hai să vedem și ceva facut de tine și măsurători reale, nu teorie împinsă la maxim și simulări. 

Să nu îmi spui că tu ai făcut, dacă ai făcut numai etaje de amplificare cuplate galvanic, dacă ai trei etaje de amplificare în cascadă, cum le cuplezi?

Condensatorii de cuplaj nu introduc defazaj în semnal? Ce faci atunci îl elimini pe dracu din catod dar dai peste Gargamel sau Belzebut pe calea de semnal. 

Nu vad nimic rau in a studia. Fara teorie eu nu inteleg practica. 

Nu vad de unde ai dedus asta (nu vand nimic => nu fac concurenta nimanui). 

Cu ce te incalzeste spre exemplu daca iti pun o poza cu un PP (Hammond 1645 + 6P3S-E)+ driver pe cablaj (care duce un PP cu 6C33C)?  Crezi ca eu lipesc catodul la traf si anodul la masa? Sau crezi ca scot 5W cu THD de 10%? Daca as fi bobinat vreodata un traf de iesire si as fi obtinut rezultate decente as fi pus poze. Dar cu trafuri cumparate ... care este meritul meu?

Amplificatoarele cu cuplaj galvanic sunt State of Art!  Daca voi gasi niste trafuri OK la preturi decente as face un SE cu cuplaj galvanic. 

Mie nu imi este rusine sa recunosc ca la inceput radeam de audiofili si aburelile lor si credeam ca nici macar intre doi conzi MKP nu ai cum sa auzi vreo diferenta, dar acum in ianuarie 2021 ... inghit in sec si le dau dreptate la acest capitol!  Am facut teste cu diferite condensatoare wima rosii MKP, Jantzen negrii, Jantzen albastri, Mundorf albi ,multi condensatori SH PIO  si Mundorf Supreme Silver Gold cu valori intre 2 -2,2uF pe asa ceva:

images?q=tbn:ANd9GcT0Cj-fNZxHksJn1eA6omf

Nu am nici pe departe ureche muzicala dar wima rosii MKP pe care ii folosim noi in amplificatoarele cu tuburi, dintre toate condensatoarele MKP sunau cel mai naspa. Testul a fost simplu: semnal mono dintr-un amplificator Accuphase + doar cele doua tweetere (unul era referinta cu condensatorul Mundorf Supreme Silver Gold) si la celalalt tot puneam diversi condensatori. 

Editat de merck
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 14 ore, merck a spus:

Cu ce te incalzeste spre exemplu daca iti pun o poza cu un PP (Hammond 1645 + 6P3S-E)+ driver pe cablaj (care duce un PP cu 6C33C)?  Crezi ca eu lipesc catodul la traf si anodul la masa? Sau crezi ca scot 5W cu THD de 10%? Daca as fi bobinat vreodata un traf de iesire si as fi obtinut rezultate decente as fi pus poze. Dar cu trafuri cumparate ... care este meritul meu?

Amplificatoarele cu cuplaj galvanic sunt State of Art!  Daca voi gasi niste trafuri OK la preturi decente as face un SE cu cuplaj galvanic. 

Mie nu imi este rusine sa recunosc ca la inceput radeam de audiofili si aburelile lor si credeam ca nici macar intre doi conzi MKP nu ai cum sa auzi vreo diferenta, dar acum in ianuarie 2021 ... inghit in sec si le dau dreptate la acest capitol!  Am facut teste cu diferite condensatoare wima rosii MKP, Jantzen negrii, Jantzen albastri, Mundorf albi ,multi condensatori SH PIO  si Mundorf Supreme Silver Gold cu valori intre 2 -2,2uF pe asa ceva:

Nu am nici pe departe ureche muzicala dar wima rosii MKP pe care ii folosim noi in amplificatoarele cu tuburi, dintre toate condensatoarele MKP sunau cel mai naspa. Testul a fost simplu: semnal mono dintr-un amplificator Accuphase + doar cele doua tweetere (unul era referinta cu condensatorul Mundorf Supreme Silver Gold) si la celalalt tot puneam diversi condensatori. 

De ce ar fi acel Mundorf referință? 

Link spre comentariu
Acum 14 ore, merck a spus:

Cuplaj galvanic prin trafo?

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Dorel a spus:

..... Am înţeles că le trebuia şi cîteva sute de ore de rodaj şi atunci se schimba şi sunetul.

Sper ca afirmatia este pusa intre ghilimele ("sute de ore de rodaj")!?

Om fi noi oleaca audiofili, fiecare dintre noi, cate putin, in anumite chestii (sau o fi vorba de convingeri imposibil de schimbat?), insa extremismele, nesustinute de masuratori repetabile/verificabile (si cativa dintre colegi stiu ca nu ma prea omor eu cu masuratorile, dar totusi...!), nu sunt de dorit si, cu atat mai putin, de promovat...

Rodajul pieselor (condensatori, de exemplu, mai ales electrolitici), practic, se face in maxim cateva ore (asta cu larghete); la lampi exista indicatie expresa, de la producator (in general, lampile mari, de transmisie radio). Parerea mea, bazata pe vreo 45 ani de electronica audio, este ca asa-zisul rodaj este, de fapt, obisnuirea sistemului auditiv/nervos cu sunetul respectiv (la aceasta afirmatie contribuie mult si asocierea dintre pasiunea pentru electronica, si meseria avuta).

A! ... daca cineva (poate) face o analiza spectrala, care sa arate ca acel aparat canta (in acelasi setup, in aceleasi conditii) diferit dupa sute de ore de "rodaj"... este altceva! Voi admite ca acele sute de ore de rodaj sunt necesare, deoarece nu am nicio problema sa recunosc atunci cand gresesc sau nu stiu ceva...

Personal, cel putin, ma feresc sa fac afirmatii neverificabile si, cum un forum are si un rol educativ, indemn pe toti colegii sa faca la fel.

Editat de fcon
Link spre comentariu
Acum 8 ore, Dorel a spus:

Ai folosit MKP10 la 1000V DC şi se auzea rău? Am înţeles că le trebuia şi cîteva sute de ore de rodaj şi atunci se schimba şi sunetul.

Tot aveam la indemana asa ceva... 

1.JPG

2.JPG

3.JPG

Nu cred ca are rost sa continuam discutiile pe tema sunetului "generat" de condensatori. A curs multa apa pe Dunare de cand exista condensatorii. 

Nu se va ajunge la un acord, oricum ar fi. 

Link spre comentariu

Voi mai participa cu aceasta singura postare la acest topic;

- nu inteleg care-i problema/asocierea dintre valorile determinate (care se inscriu in normal: valoare +/- 10%) si sunet;

- testul mi se pare incorect: difuzoarele de medii si inalte ar trebui testate, ascultate si masurate numai in sistem (impreuna, in cadrul sistemului acustic), ca sa aiba o acoperire rezonabila a spectrului audio (fara gauri in reprezentarea grafica a parametrilor acustici). Daca 2-3(4) tipuri de condensatori dau o buna acoperire a spectrului acustic, mi se pare rezonabila testarea si alegerea individuala a unuia dintre ei, conform gusturilor proprii. In orice alt caz, testul este irelevant, nerepetabil si discutabil...

Link spre comentariu
51 minutes ago, viobio said:

De ce ar fi acel Mundorf referință? 

Pai ala era cel mai scump dintre tot ce aveam atunci de testat si .... cum nu erau cumparati de mine nu m-ar fi deranjat daca suna prost :rade:, eu fiind propitar doar de wima, mundorf albi, Jantzen negrii si Jantzen albastri. 

Daca nu faceam acel test si traiam cu vechile convingeri .... nu existau cumparaturile de mai jos de pe ebay:

cond1.png

cond3.png

si o luna mai tarziu, am perseverat in "nestiinta":

cond.png

Proiectele lui Troels Gravesen sunt un bun reper.  

37 minutes ago, overdrive said:

Cuplaj galvanic prin trafo?

Nu, sarma si atat! (cauta DC coupled tube amplifier) 

cond4.png

Editat de merck
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări