validae Postat Ianuarie 18, 2021 Partajează Postat Ianuarie 18, 2021 Cred că iniţiatorul a primit destule sugestii, hai să n-o dăm în discuţii de cârciumă.Aici discutăm strict de partea tehnică, orice dispozitiv se poate omologa, mai greu e până-l faci.... Link spre comentariu
yo7lhe Postat Ianuarie 18, 2021 Partajează Postat Ianuarie 18, 2021 Pana aici nu auzisem de aceste aparate, care vad ca au umplut pagini de comentarii mai sus. Din ce am citit pe net, se bazeaza pe efectul piezoelectric. Se pare ca, la cele comerciale, un curent slab de aer trece peste placutele conectate la cristalul piezo care este stresat lent, manual la modelele mai vechi la care se pare ca iti trebuie un antrenament ca sa obtii rezultate, sau electromecanic la modelele noi si scumpe. Alternarea polaritatii ionilor generati se face natural, la compresiune generand un tip iar la decompresiune celalalt tip. Problema e sa reglezi viteza de compresie/decompresie cu fluxul de aer care transporta ionii. Pare destul de sigur. Insa nu am idee cum putem face asta la nivel de bricolaj. In primul rand de unde facem rost de un cristal piezo care sa se potriveasca scopului. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 18, 2021 Partajează Postat Ianuarie 18, 2021 (editat) Ultimele postări erau doar despre ionizatoare de înaltă tensiune...şi probleme de omologare.Ca idee, sunt filtre purificatoare de aer pentru cameră care funcţionează tot pe principiul electrostatic. Referitor la pistolul ăla de 3000E, orice se poate imita sau construi în regim DIY dacă se ştie principiul. Dar din astea încă n-am studiat până acum, deşi ionizatoare de cameră am reparat sau construit.. Editat Ianuarie 18, 2021 de validae Link spre comentariu
rauldan2005 Postat Ianuarie 18, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2021 Va multumesc pentru raspunsuri. Piata este plina de uscatoare de par cu ionizator care banuiesc ca folosesc acelasi principiu doar ca ele genereaza doar ioni negativi din ce am vazut. Am achizitionat un astfel de uscator, l-am desfacut si pe transformatorul ionizatorului scria "negative ions generator" Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 18, 2021 Partajează Postat Ianuarie 18, 2021 Chestia e că dacă electrizezi vopsitorul, pistolul de vopsit şi obiectul de vopsit cu aceeaşi polaritate, praful nu se va mai lipi, fiindcă sarcinile de acelaşi semn se resping.De aceea am pomenit în cea de-a treia mea postare de varianta încărcării electrostatice ca metodă posibilă.... Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 18, 2021 Partajează Postat Ianuarie 18, 2021 Cred că ar trebui deschis un topic separat,nu neapărat la alimentatoare.Asta dacă prezintă interes.Pe net nu prea am văzut ceva prezentat la pistoalele antistatice,mă refer la o schemă de principiu.Văd că lucrează cu acumulator incorporat. Nu ştiu ce tensiuni ar genera un cristal piezo "stresat".Cam tot ce ştim noi e legat de ionizare la tensiuni f înalte. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 18, 2021 Partajează Postat Ianuarie 18, 2021 Un cristal piezoelectric poate genera tensiuni de câteva mii de Volţi dacă este supus unei deformări pe o anumită axă. Vedeţi cazul brichetelor obişnuite, acolo este folosit un bloc cilindric dintr-o substanţă piezo, parcă ,,sarea Seignette,, sau ceva asemănător, nu cuarţ.Generează uşor tensiuni de 2-3kV capabile să producă scântei de 2-3mm.Nu ştiu ce principiu foloseşte acel pistol, dar folosind acumulatori, mă gândesc că cel mai probabil generează tensiuni înalte utilizând generator de genul folosit în electroşocurile portabile.Nu am văzut pe net vreun pistol din ăla demontat, poate îi va face Dave de pe EEVBlog o ,,disecţie,, unuia....chiar mă face curios. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum