validae Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 Trebuie să măsori tensiunea reală între faze în timpul funcţionării, fiindcă o fază nu prea are cum să ajungă la 90V decât dacă rămâne în gol....bănuiesc că motocicleta aia are acumulator de 12V.Poţi încerca să te raportezi la şasiu, fiindcă bateria are minusul legat la şasiu, deci practic orice fază se va închide prin masă. Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 (editat) Salut @costi002, Pe baza a ceea ce ai descris pana acum, si anume: Generatorul conectat in triunghi (fara punct neutru) Amplitudinea de 90V Frecventa de ordinul a 100Hz ( in realitate depinde de turatie si de nr de poli) ... iata o schema simpla folosind doar rezistente. Valorile rezistentelor sunt arbitrare, au ca scop doar ilustrarea principiului si se pot ajusta in functie de necesitati. In graficul de sus ai tensiunile in punctele A1, B1 si C1 in functionare normala. De remarcat egalitatea amplitudinilor si defazajul constant de 120 de grade intre faze. In graficul de jos se presupune ca V4 a "picat" complet, are spire in scurt circuit si tensiunea generata este 0. Se observa ca fazelor A2 si C2 le-a scazut amplitudinea, dar s-a modificat si defazajul intre ele. Se poate calcula exact evolutia tensiunilor in punctele A,B,C in functie de defect, dar am preferat simulare si poze ptr ca e mai intuitiv. Nu am pus poza, dar in cazul in care una dintre infasurari se intrerupe, tensiunea asociata cu bobina intrerupta este sustinuta de celelalte infasurari si nu mai apare nicio diferenta semnificativa in punctele de masura A, B si C fata de functionarea normala. Asta cel putin in gol sau la sarcina redusa. In realitate mai exista o dependenta de sarcina, dar e greu de evaluat pe baza informatiilor disponibile. Pe baza observatiilor de mai sus, cred ca o detectie simpla, numai a amplitudinii este insuficienta pentru semnalarea unui defect. Ar trebui monitorizate atat amplitudinile cat si fazele. In cazul in care supervizarea e facuta de ADCul unui procesor, trebuie facuta si deplasarea de nivel corespunzatoare, tinut cont de impedanta maxima de atac a ADCului, etc. Spor! Editat Ianuarie 20, 2021 de ratza Corectat numele fazelor Link spre comentariu
costi002 Postat Ianuarie 19, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 Ok. Eu cred ca totuși nu am toate datele. L-am rugat sa măsoare tensiunea fata de minus baterie pe fiecare faza în parte. Dacă îmi apare tensiune variabila funcție de turație, cred ca problema se rezolva de la sine. Cel târziu sâmbăta am rezultatele. Pana atunci, va mulțumesc pentru implicare și timpul acordat. Voi reveni cu detalii. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 @cirip fa si o simulare cu 3 rezistente suplimentare fata de cele puse acum, conectate in stea si pune tensiunea intre punctul comun si masa in cele 2 cazuri (sau chiar trei - faza intrerupta). Link spre comentariu
bolek Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 (editat) Exista vreun moment cand puntea trifazica nu debiteaza pe baterie adica iesirea puntii e in gol ? ...sau de fapt vei masura mereu tensiunea limitata si deci dependenta de sarcina? Eu m-as uita pe riplu...mai ales frecventa si delayul intre varfuri sau treceri prin zero. Acu depinde si cat de rapid poti sa faci sample..nu stiu frecventa maxima generata. Editat Ianuarie 19, 2021 de bolek Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 Acum 8 ore, cirip a spus: punctele A1, A2 si A3 M-a luat mana pe dinainte si nu mai pot corecta. A se citi "A1, B1, C1". Cred ca s-a inteles de la inceput, dar sa nu ramana "oroarea". Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 20, 2021 Partajează Postat Ianuarie 20, 2021 Am corectat eu direct în mesaj. Link spre comentariu
costi002 Postat Ianuarie 25, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2021 Mulțumesc pentru simulare și idei. Puntea nu cred ca va sta în gol vreodată, va fi conectata tot timpul la baterie. Din păcate, încă nu am primit măsurătorile pe cele 3 faze fata de sașiu. Mai aștept. Va țin la curent. Mulțumesc încă o data. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum