Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Parere amplificator SE clasa A

boboBOBO

Postări Recomandate

• Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fcon

4

• icar

3

• d2134

2

• boboBOBO

2

Top autori în acest subiect

Acum 3 ore, d2134 a spus:

Deci, transformatoarele sunt mici si soclurile ruginesc. Altceva ar mai fi? Condensatoarele de cuplaj, filtrajul etc. Astea cum sunt?

Amplificator de 2300 euro: condensatorii din catozii finalelor (KT88) erau la 50V; tensiunea pe ei: 49V. Au crapat urgent! Cunostinta mea a venit cu amplificatorul in brate dupa ce s-au aprins finalele ca becurile; a cumparat altele, dar i-a fost frica sa le puna... si bine a facut! Rezistentele: cu wataj insuficient; toate condensatoarele: la limita. Practic, a trebuit sa le inlocuiesc pe toate. Dupa reglaje (SE cu KT88 schema clasica) i-am spus omului ca n-o sa ne vedem curand... si au trecut peste 6 ani. Transformatoarele erau corect dimensionate si sunetul era absolut OK. In concluzie: merita pt. cutie, lampi si transformatoare.

Amplificatorul cu GU50 (tot SE): sunet mic, sacadat, oribil, cu schema/montaj(?) defectuoase. N-am stat sa bibilesc; am scos toate piesele si am facut alta schema, mai simpla. Tot asa, transformatoarele erau OK. 

Editat de fcon
Link spre comentariu

Ma indoiesc ca, avand trafurile alea de iesire cat doua cutii de chibrituri, coboara sub 70-80Hz. Sunt cat un traf de radio si nu cred ca stiu mai bine chinezii sa bobineze decat aia de la Philips, Grundig sau Telefunken. Un 7-8W SE il faci pe minim EI96/60 daca vrei sa auzi ceva, daca vrei o pocnitoare stransa de o00o atunci bobinezi pe 4cm². Fiecare cu gusturile lui.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 20 ore, boboBOBO a spus:

Salutare tuturor,

intentionez sa cumpar un amplificator pe lampi SE, clasa A 2x10W, nou, de pe un site de produse SH romanesc. Cum nu sunt asa expert as dori daca se poate o parere sincera daca amplificatorul merita sau nu suma de 2000 lei.

poza-1
poza-2

poza-3

poza-4

detalii-tehnice

Multumesc anticipat

In primul rand întotdeauna un SE este clasă A!

După mărinea transformatoarelor de ieșire, care par un pic mai mari decât cele de cadre de la tv an sau radio Capri,  pot spune că nu este decât o flașnetă cu tuburi, ca să citez un clasic în viața. 

Să nu mai vorbim de specificațiile mincinoase, 12w :nerv, 1% THD.... la ce putere are 1% THD? La... 0,5w, la 3,649w? 

Am fost întrebat de cel puțin cinci persoane, în timp, dacă sunt ok aceste kit-uri, voiau să își cumpere și să le montez eu, le-am spus să bea banii decât să cumpere gluma aia de amp sau să îl cumpere și să mai cumpere două trafuri de ieșire Hammond SE, le-am dat link de unde să cumpere Hammond, fără să le spun prețul, când au văzut cât costă... s-au lăsat :rade:, la doi din ei le-am făcut eu câte un PP cu 6P3C-E de 2x25w cu 4700lei. 

Acum 16 ore, fcon a spus:

Pe de alta parte, am facut (pentru un pieten) un pret pentru piese (cutie, transformatoare, lampi, fara alte piese) pentru un amplificator decent cu EL34 si acestea ar costa in jur de 500 euro, luate din Europa (inclusiv transport) - estimare facuta in vara...

Ca idee, amplificatoarele facute in China (cele ieftine, cum este acesta) nu prea suna grozav; am refacut trei astfel de amplicatoare (EL34, KT88 - la 2300 euro! si GU50), ca sa sune decent. Avantajul acestora este ca sunt gata facute, iar modificarile se pot face relativ usor; depinde, evident, de pretentii...

Siturile romanesti care intermediaza cumpararea din China afirma ca se ocupa si de taxele vamale, asa incat trebuie luate in considerare mai multe aspecte.

Cel cu GU50 este un amp italienesc... cu moț? Am fost și eu contactat pentru o modificare a unuia, doar că nu "m-am împrietenit cu cel care îl are"  părândui-se prea mult 600lei ca să îi fac flașneta să cânte. 

Editat de viobio
Link spre comentariu

A trecut si pe la mine un " asemenea "   ca aspect.. Scriu aspect ca am aflat ca sint mai multe variante 6N9+EL34....cel care a fost la mine era varianta 6N9 legat in paralel in stare asamblata nu sub forma de KIT si a sunat destul de slabut...Cauza in acest caz au fost tuburile finale, probabil rebuturi, ptr. ca inlocuite cu tuburi Philips desi folosite sunau mult mai bine...Prietenul meu nu a mai vrut sa investeasca bani in EL34 noi asa ca i-am propus urmatoarea modificare realizata chiar de el...In locul tuburilor originale sa puna tuburi 6P3,sau varianta E , tuburile 6N9 in loc de configuratie paralel sa le lege in SRPP cu 3,9k in catozi .. Nu stiu daca SRPP a adus o inbunatatire fata de configuratia tuburi legate in paralel dar in final este OK. Trafurile de iesire nu sint chiar rele ,au  9,5cm patrati si impedanta de  3,5K  cuplate la tuburi 6P3  care au 2,5k  produc un sunet mult mai clar si cu bas mult mai pronuntat decit EL34...In legatura cu condensatori  nu tin minte sa fi fost sub dimensionati . Parerea mea este ca daca produsul nu are defectiuni majore se poate modifica, inbunatatii insa pretul la 2000 RON este exagerat .Cel mai bun raspuns a fost dat de D-l GEO, cumpara un kit din Germania si nu mai platesti taxe si nici la vama nu trebuie mers.   Spor la mesterit..

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru raspunsuri si timpul acordat. Am invatat lucruri utile din discutia asta. Cred ca pana la urma nu il voi cumpara ca e prea mare bataie de cap. Asa cum am zis la inceput, cunostinte de electronica am insa nu suficiente ( drept dovada nu stiam ca un SE e mereu clasa A, multumesc @viobio ) cat sa realizez / modific un amplicaficator pe lampi. 

Nu tin neaparat sa fie 2x10W, vreau un SE care sa se auda decent intr-o sufragerie. 

Daca este cineva dispus de o colaborare ( as avea buget de 2000 lei pentru amplificator + manopera aferenta) rog sa imi trimita un mesaj.

Multumesc tuturor pentru raspunsuri ! 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 2 ore, boboBOBO a spus:

Multumesc tuturor pentru raspunsuri si timpul acordat. Am invatat lucruri utile din discutia asta. Cred ca pana la urma nu il voi cumpara ca e prea mare bataie de cap. Asa cum am zis la inceput, cunostinte de electronica am insa nu suficiente ( drept dovada nu stiam ca un SE e mereu clasa A, multumesc @viobio ) cat sa realizez / modific un amplicaficator pe lampi. 

Nu tin neaparat sa fie 2x10W, vreau un SE care sa se auda decent intr-o sufragerie. 

Daca este cineva dispus de o colaborare ( as avea buget de 2000 lei pentru amplificator + manopera aferenta) rog sa imi trimita un mesaj.

Multumesc tuturor pentru raspunsuri ! 

Cu 2000lei nu cred că îți face nimeni un amp SE de calitate, sunt sigur că deja ai mesageria plină cu oferte de flașnete. 

Numai transformatoarele costă minim 900llei, făcute în regim diy și aici este cu dus și întors, nu oricine este în stare să facă trafuri de ieșire de calitate, la asta se adaugă carcasă, tuburi, alte piese, plus manopera.... pentru că nu o să facă nimeni amplificatorul de dragul tău. 

Mare atenție că OLX și alte locuri unde se încearcă vânzarea unor "amplificatoare" sunt pline de janghine. 

Eu îți recomand asa ceva, amp care a trecut pe la mine https://www.audioweb.ro/amplificator-push-pull-ultralinear-cu-lampi/  sau ăsta https://www.audioweb.ro/amplificator-pe-lampi-integrat-xindak-mt-3-clasa-a/

Xindak MT am modificat destule pentru cei care au vrut să scoată tot din el, îți spun că este ok și cum iese din fabrică. 

Pentru SE îți trebuiesc incinte sensibile, cu SPL mare, dacă vrei să asculți muzică, nu zgomot. 

Editat de viobio
Link spre comentariu
1 oră în urmă, viobio a spus:

Cu 2000lei nu cred că îți face nimeni un amp SE de calitate, sunt sigur că deja ai mesageria plină cu oferte de flașnete. 

Numai transformatoarele costă minim 900llei, făcute în regim diy și aici este cu dus și întors, nu oricine este în stare să facă trafuri de ieșire de calitate, la asta se adaugă carcasă, tuburi, alte piese, plus manopera.... pentru că nu o să facă nimeni amplificatorul de dragul tău. 

Mare atenție că OLX și alte locuri unde se încearcă vânzarea unor "amplificatoare" sunt pline de janghine. 

Eu îți recomand asa ceva, amp care a trecut pe la mine https://www.audioweb.ro/amplificator-push-pull-ultralinear-cu-lampi/  sau ăsta https://www.audioweb.ro/amplificator-pe-lampi-integrat-xindak-mt-3-clasa-a/

Xindak MT am modificat destule pentru cei care au vrut să scoată tot din el, îți spun că este ok și cum iese din fabrică. 

Pentru SE îți trebuiesc incinte sensibile, cu SPL mare, dacă vrei să asculți muzică, nu zgomot. 

Daca  conteaza parerea mrea ,sunt intru totul de acord cu ce dizertatia colegului @viobio

Link spre comentariu
Acum 6 ore, boboBOBO a spus:

Sfatul meu este sa asculti intai (undeva) un setup bun (sursa+amplificator+incinte acustice), ca sa-ti faci o idee despre cum ar trebui sa sune un sistem bun.

Dupa aceea, eu as avea pretentia de a asculta ceva facut de persoana care iti propune o colaborare pentru construirea amplificatorului.

Asa mi se pare corect, mai ales ca pretul unui amplificator pe lampi este cu mult mai mare decat al unui amplificator SS...

... si nu uita ca iti trebuie niste incinte acustice dedicate (SPL mare)!

Link spre comentariu

Aveți dreptate domnule @fcon pentru început trebuie să asculte un astfel de amplificator . Dacă vrea să asculte si este in apropierea județului meu îl invit la mine sa asculte amplificatoare S.E cu 6p1p si 6s18s . Cu componente, cutie, transformatoarele dumnealui si schema îl ajut cu plăcere. 

Link spre comentariu

Cine doreste formule: https://en.wikipedia.org/wiki/Sound_pressure

Ma refeream la incinte cu asa-numitele "difuzoare sensibile", care, de obicei, sunt cu membrana si rila de hartie.

Personal sunt fan al acestor difuzoare; am difuzoare de hartie facute in anii '50/'60 si le folosesc mai ales pentru medii/inalte.

Si pentru bas sunt destule difuzoare cu SPL de peste 90; in incinte inchise, rezonante sau open-baffle, au un sunet minunat si merg de minune cu lampile...

Din experienta personala, un SPL de 90/92 ar fi limita de jos pentru amplificatoarele pe lampi (pentru aceste valori, se potrivesc numai amplificatoarele de peste 6/8W).

OK, se aud si amplificatoarele mai mici, insa chiar este nevoie de asa-numitul head-room, pentru o redare/auditie de calitate...

Editat de fcon
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări