Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator pentru casti

Vizitator

Postări Recomandate

La 11.01.2021 la 18:53, franzm a spus:

Cum conectati castile? Conectoarele clasice cu un fir comun nu merg.

Acesta este modul de conectare a iesirilor simetrice din secundarele transformatoarelor

20210117_204909.jpg

Amplificatorul aproape de finalizare

20210117_203602.jpg

20210117_203714.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 73
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

7

• Усилитель

7

• Marian

5

• merck

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Castile pe care se presupune ca functioneaza acest amplificator au SPL spre 100dB si peste, si orice zgomot de fond deranjeaza auditia. De aici necesitatea unei scheme bine gandite , cu componente de calitate si o sursa pe masura. De asemenea, puterea exagerat de mare pune mari  dificultati in privinta S/N si nu e la indemana oricui o astfel de abordare.Spun asta in cunostinta de cauza deoarece am realizat cateva amplificatoare de casti, mai modeste, dar cand pui pe urechi niste Senheiser HD 600( ca sa dau numai un exemplu) te izolezi complet de lumea exterioara si se aude si cel mai mic zgomot al amplificatorului.Lampile folosite trebuie si ele selectionate in privinta zgomotului de fond si carcasa trebuie ecranata si impamantata.

Felicitari Marius !

Link spre comentariu

Frumoasa realizare, daca e permis putina critica constructiva : as face alta cutie, ( a doua iese de obicei mai practica si mai frumoasa...)macar transformatoarele sa fie ceva  mai departate, am citit ca e min 3cm, la carcasa de lemn, neferoase..... La carcasa fier si mai mult, plus ceva distantiere, izolatii ale transformatoarelor fata de carcasa. Este doar o sugestie si nu neaparat necesara, in caz ca : se introduce alternativ semnal doar pe cate un canal si se sculta la diferite volume daca se aude ceva si pe celalalt.

Spor si la alte lucrari. 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Din cauza SPL-ului ridicat al  castilor este aproape imposibil de pozitionat  transformatoarele de iesire in proximitatea transformatorului de retea, solutia este o masuratoare foarte delicata de a crea un compromis al axelor magnetice,  acestora cu distanta intre ele, deja am abandonat constructia fizica a amplificatorului

Link spre comentariu
La 18.01.2021 la 14:31, popa marius a spus:

Masuratoare de THD+N si distributie armonica la 600mW

amplificator casti.jpg

va salut,

se vad intermodulatii de 50Hz, in rest distributia armonica incanta urechea!

Acum 44 minute, popa marius a spus:

Din cauza SPL-ului ridicat al  castilor este aproape imposibil de pozitionat  transformatoarele de iesire in proximitatea transformatorului de retea, solutia este o masuratoare foarte delicata de a crea un compromis al axelor magnetice,  acestora cu distanta intre ele, deja am abandonat constructia fizica a amplificatorului

este normal daca ne uitam pe FFT-ul de mai sus, e clar un cuplaj magnetic intre trafo, poate cu sursa separata (alta cutie), va fi mai bine.

Link spre comentariu
On 1/19/2021 at 11:08 PM, der_doktor said:

R-Core sau trafo de retea in alta carcasa separat, ori o cutie mai mare.

...dacă tot aţi adus vorba...cu ce sunt superioare R-core toroidalelor, şi de ce?

Nu e o întrebare tendenţioasă, chiar aş vrea să ştiu...ştiu ce înseamnă R-core, mie mi se pare doar un caz particular de toroidal....aş vrea să ştiu dacă şi de ce e mai mult de atât...

Edit mod:

Topicul este creat din postari scoase din altul unde acestea erau usor in afara subiectului.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Din cauza formei geometrice a miezului au pierderi mai mici (inclusiv camp de dispersie) si automat randament mai mare. Se bobineaza mult mai usor, dar pretul miezului e mai mare decat la toroidale. Au curentul de magnetizare foarte mic , se pot impregna foarte usor, intr-un cuvant e un alt standard de calitate.

Link spre comentariu

R core transformer is a new kind of dry type transformer. the magnetic core of R core transformer is made from continuous silicon steel strip, and the cross section is round, like O core transformer. R core transforer has the advantages of low noise, low flux leakage, low no-load current, low loss, and high

efficiency

Totul despre R core (singurul lucru ce nu am gasit cum ajung bobinele pe miez)

http://jamestransformer.com/en/transformer/R_core_transformer.html

Si ca sa revenim la amplificatorul pt casti:

nu sunt user de casti, am folosit doar in armata ca radiotelegrafist, iar dupa prin 86 cand am primit un Walkman defect, si l-am reparat. 

Care este diferenta de auditie dintre un amp cu tuburi pt casti cu transformator de iesire si cel fara? Vad ca din 10 buc cam 2 sunt cu OT...... 

Pe forumuri straine toata lumea are frica sa nu-si arda castile cu amp OTL, daca se duce condensatorul de iesire,( parerea mea ca daca e la U mai mare ca anodica, cu ceva rezerva, si e de calitate, nu prea are cum,) dar de auditie nu zic nimic. 

O scema interesanta,simpla  cu 6N23P intrare  si 6C19P care este cunoscut ca un tub care suna bine.... 

http://schematic.narod.ru/Audio/tube/otl/otl01.htm

Un kit mai serios, inclusiv traf alimentare :

http://www.augustica.com/Products/Amplifiers/Frigate/frigate.htm

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

THE 30 BEST AUDIOPHILE HEADPHONES OF 2020

1. Sony MDR-Z1R

2. Pioneer SE-Master 1

3. Sennheiser HD660s

4. Hifiman HE1000SE

5. Stax SR007 MK2

6. Focal Utopia

7. Monoprice Monolith

8. Kingsound KS-H3

9. Sennheiser Orpheus

10. Sennheiser HD800s

11. Sennheiser HD820

12. Sennheiser HD650

13. Audeze LCD-4

14. Audeze LCD-2 Closed Back

15. Fostex TH900 Mk2

16. Focal Stellia

17. Beyerdynamic T1 3rd Gen

18. Hifiman Ananda

19. Hifiman HE-400I

20. Grado GS1000E

21. Grado PS1000E

22. Thieaudio Phantom

23. Focal Clear

24. Mr. Speakers Ether CX Closed Back

25. Hifiman Shangri La

26. Sigva P-II

27. Campfire Audio Cascade

28. Erzitech Audio Mania

29. Fostex TH-610

30. Readers Choice 2020

Link spre comentariu
La 19.01.2021 la 21:11, popa marius a spus:

Eh, uite de aia ar fi mers o sursa in comutatie in locul acelui traf XD smiley emoticon

Link spre comentariu

Am mai intrebat cu o pagina inainte , care este diferenta "la ascultare "intre cel cu OT si fara ? Merita  "complicatia "- gabaritico-financiara ?

What’s wrong with transformers? Ok, we have now established that the simple way to connect a valve output stage to a loudspeaker is through the use of a transformer, so what’s the problem, lets just use a transformer? Unfortunately, it’s not that simple! First we have to consider the cost of making a pair of transformers. We can (though we would prefer not to) solve this by just spending more money. However there are other problems that are not so amenable to financial solutions. We want our transformer to pass the delicate audio signal without loss. To achieve this we want it to transfer both high and low frequencies equally well. Typically, audio engineers regard 20 Hz to 20 kHz as the audible range, but to achieve this we normally aim for an octave above and below (10 Hz to 40 kHz). To handle the low frequency end of this range and to transfer enough power to get a good bass response requires a big heavy core. A big heavy core means that many turns of wire are needed. Many turns of wire means that the high frequency response is limited unless complex winding layers are used. So to handle both the high and low frequencies equally as well the transformer will to be both large and complex. These two conflicting requirements mean that winding a good transformer gets costly, very quickly. Assuming we have solved the problem of transforming both high and low frequencies to our satisfaction, we then face another hidden problem. As the signal applied to the transformer changes with the music, there is a trace of the signal left behind. How does this happen? When the signal level increases the core of the transformer becomes magnetised (like the permanent magnet in a compass), and as the signal drops again a trace of that magnetisation is left behind which then opposes the now dropping signal. The end result? Our transformer will always have an element of memory or smear; this process is called hysteresis. Different core materials have higher and lower levels of hysteresis, so its possible to reduce this with careful choice of the material and by use of expensive additions to the core (such as Nickel or Cobalt), or by altering the crystalline structure of the core (known as Amorphous).

http://www.konka.ee/kirjandus/articles/otl_head.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări