Marian Postat Ianuarie 15, 2021 Partajează Postat Ianuarie 15, 2021 Momentan dezbaterea este pe metoda de calcul a tensiunii anod-catod de pe final. PS: Sunt multe tehnologii care s-au perimat demult, si totusi au in continuare o piata persistenta ( viniluri, CD-playere, clasa A la amplificatoare, etc ). Au in continuare farmecul lor chiar daca tehnic si-au pierdut orice justificare. La fel si tuburile, greu de crezut ca vor disparea in viitorul apropiat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2021 Partajează Postat Ianuarie 15, 2021 Acum 2 ore, der_doktor a spus: Domnule, cum poti sa spui ca Uac=Ua-(Ug)? Uac=+B-Urdc-Urk, unde: +B=tensiunea de alimentare Urdc=caderea de tensiune pe rezistenta in DC a trafului Urk=caderea de tensiune pe rezistorul din catod E asa greu sa faci o scadere? Tensiunea aia de -20V ai ales-o dumneata (din burta) ca sa demonstrezi ca THD este mare (9,14%) si vezi doamne nu e schema buna. Daca ai fi citit si inteles postarile lui Marius ai fi stiut ca in 99% din cazuri el merge foarte aproape de curba de disipatie anodica. In plus, are cu ce sa masoare distorsiunile real si nu face estimari pe baza unor calcule virtuale cu termeni incerti. Nu ai nevoie neaparat de Spice sa gasesti un PSF bun, dovada e in miile de scheme gandite acum 100 de ani cand nici macar calculatoare de buzunar nu existau. Asta e ARTA. Degeaba stii sa folosesti un program de simulare daca nu stii sa alegi un PSF corect si mai ales nu probezi real, adica sa masori, distorsiunile si tot ce mai trebuie acolo. Ce legătură are Urdc aici? B=Us - Urdc, unde Us este tensiunea debitata de sursa în gol, Urdc asa cum ati spus dv B=Us doar dacă prin tub curentul este zero Ohm, atât Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2021 Partajează Postat Ianuarie 15, 2021 (editat) Acum 8 minute, octav_ro2002 a spus: Ce legătură are Urdc aici? B=Us - Urdc, unde Us este tensiunea debitata de sursa în gol, Urdc asa cum ati spus dv B=Us doar dacă prin tub curentul este zero Ohm, atât Multumesc, uite ca asta n-o stiam. Curentul este ZERO OHM. Editat Ianuarie 15, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2021 Partajează Postat Ianuarie 15, 2021 (editat) Acum 1 oră, der_doktor a spus: Multumesc, uite ca asta n-o stiam. Curentul este ZERO OHM. Punem . după propoziția "B=Us doar dacă prin tub curentul este zero". "Ohm, atât" este alt alineat, în caz ca nu ati observat și am fost convins ca se înțelege "Legea lui Ohm, atat". Am scris pe ecranul telefonului, am omis punctul de la sfârșitul propoziției. Editat Ianuarie 15, 2021 de octav_ro2002 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2021 Partajează Postat Ianuarie 15, 2021 Domnule, in clasa A curentul prin tub este zero doar cand amplificatorul e scos din priza. Sa nu ma intrebi ce e aia clasa A ca nu-ti raspund. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2021 Partajează Postat Ianuarie 15, 2021 Acum 6 minute, der_doktor a spus: Domnule, in clasa A curentul prin tub este zero doar cand amplificatorul e scos din priza. Sa nu ma intrebi ce e aia clasa A ca nu-ti raspund. Nu este cazul, dacă am intrebari nu voi ezita sa le pun, nimeni nu le știe pe toate . Am spus eu ceva de clasa A? Am comentat o ecuație foarte simpla și greșită, atât. Răspunde, te rog, cum sta treaba cu tensiunile respective, la curent zero sau diferit de zero. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2021 Partajează Postat Ianuarie 15, 2021 Acum 9 minute, octav_ro2002 a spus: Am spus eu ceva de clasa A? Am comentat o ecuație foarte simpla și greșită, atât. Răspunde, te rog, cum sta treaba cu tensiunile respective, la curent zero sau diferit de zero. Pai si noi despre ce vorbim aici? Nu despre clasa A? In clasa A NU exista curent zero, pricepi? Si, app, dom' inginer Lazaroiu nu prea le are cu operatiile astea artmetice simple, eu nu cred ca am gresit ca l-am atentionat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2021 Partajează Postat Ianuarie 15, 2021 (editat) Acum 10 minute, der_doktor a spus: Pai si noi despre ce vorbim aici? Nu despre clasa A? In clasa A NU exista curent zero, pricepi? Si, app, dom' inginer Lazaroiu nu prea le are cu operatiile astea artmetice simple, eu nu cred ca am gresit ca l-am atentionat. Pricep mai mult decât poate dau impresia. Încă o data spun, nu are legătură cu clasa A Ecuația corecta este fără Urdc , deci Uac=+B-Urk. Editat Ianuarie 15, 2021 de octav_ro2002 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2021 Partajează Postat Ianuarie 15, 2021 Acum 3 minute, octav_ro2002 a spus: Pricep mai mult decât poate dau impresia. Încă o data spun, nu are legătură cu clasa A Ecuația corecta este fără Urdc , deci Uac=+B-Urk. Esti culmea. Urdc ala e caderea de tensiune pe rezistenta in curent continuu a trafului de iesire. Ai masurat vreodata ce rezistenta are primarul unui traf de iesire? Nu prea cred. Daca faceai asta nu mai puneai intrebari stupide. Si nici nu cred ca ai priceput ceva din ce vorbim noi aici, daca zici ca nu are legatura cu clasa A. Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 15, 2021 Partajează Postat Ianuarie 15, 2021 (editat) 14 minutes ago, octav_ro2002 said: Pricep mai mult decât poate dau impresia. Încă o data spun, nu are legătură cu clasa A Ecuația corecta este fără Urdc , deci Uac=+B-Urk. Daca pe rezistorul din catod ai o tensiune Urezistor catod => ai un curent. Acest curent nu strabate si infasurarea primara a trafului de iesire? Infasurarea asta, nu are si ea o rezistenta? Deci nu ai o cadere de tensiune si pe ea? Sau altfel: Tensiunea de alimentare +B cum ajunge in anodul lampii? Nu prin infasurarea primara a trafului de iesire? Infasurarea avand o rezistenta => apare o cadere de tensiune pe ea. P.S. Sa zicem ca poti neglija rezistenta infasurarii secundare - are mult mai putine spire si diametrul sarmei este mai mare, dar in primar ai multe spire si sarma mai subtire => nu poti neglija rezistenta acestei infasurari. Editat Ianuarie 15, 2021 de merck Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 16, 2021 Partajează Postat Ianuarie 16, 2021 (editat) PSF = Punct Static de Functionare. Adica inseamna pana la urma analiza in curent continuu a schemei. Ca e pe tranzistori sau pe tuburi principiul este acelasi. Si in curent continuu se ia in considerare orice rezistenta ohmica in calea curentului, deci si cea a primarului trafului de iesire. Si cum aceasta are parca 3k ( de fapt pe schema scrie ca impedanta e 3300Ohm, ceea ce nu-i acelasi lucru ), normal ca este importanta. Editat Ianuarie 16, 2021 de Marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2021 Partajează Postat Ianuarie 16, 2021 @Marian, tu stii ca noi suntem prieteni vechi...acum pe bune, ar trebui sa stai mai mult pe aici, la tuburi. Parca vad ca te molipsesti si tu. Legat de traful de iesire...rezistenta primarului, a sarmei, este practic intre 40 ohmi si 200 ohmi, dar functie de curentul care o strabate (50mA-200mA) provoaca o cadere de tensiune pe primar care se ia in calcul la stabilirea unui punct static de functionare (PSF). Chiar si 10VDC sunt importanti daca vrei sa nu ai distorsiuni si sa obtii putere in sarcina. Iar principiul de functionare al lampilor este asemanator cu al Mos-Fet_urilor, deci nu e greu. Citind pe aici aberatiile unora dintre noi o sa afli si lucruri interesante care nu se discuta la ..silicoane. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 16, 2021 Partajează Postat Ianuarie 16, 2021 (editat) Acum 3 ore, Marian a spus: PSF = Punct Static de Functionare. Adica inseamna pana la urma analiza in curent continuu a schemei. Ca e pe tranzistori sau pe tuburi principiul este acelasi. Si in curent continuu se ia in considerare orice rezistenta ohmica in calea curentului, deci si cea a primarului trafului de iesire. Si cum aceasta are parca 3k ( de fapt pe schema scrie ca impedanta e 3300Ohm, ceea ce nu-i acelasi lucru ), normal ca este importanta. Cam asta ar fi circuitul anodic pentru un tub electronic de tip trioda: P.S.F in acest caz este U(anod-catod),I(anod) si -Ug1 sau U(Rk) in cazul negativari automate. Caz special: daca avem un etaj final in SE cu negativare automata,tensiunea pe bara de +U(b) se va majora cu U(Rk)+U(tr),in general se confunda valoarea tensiuni pe bara de +U(b) cu tensiunea anodica numita generic asa,in foaia de catalog este specificat pe grafic (axa 'ox') tensiunea anod-catod si tensiunea negativa pentru grile de comanda,sau caracteristicile de grila iar pe axa 'oy' curentul anodic. Editat Ianuarie 16, 2021 de OLIMPIU Link spre comentariu
Rares Alexa Postat Ianuarie 16, 2021 Partajează Postat Ianuarie 16, 2021 @popa marius Foarte frumos și interesant proiectul dvs! Transformatoarele de ieșire ce secțiune au ? Transformatoarele de cadre se pot folosi pentru cele de ieșire ? Ma refer, dacă pot fi rebobinate pentru schema dvs... Vă mulțumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2021 Partajează Postat Ianuarie 16, 2021 (editat) Acum 2 ore, Rares Alexa a spus: @popa marius Foarte frumos și interesant proiectul dvs! Transformatoarele de ieșire ce secțiune au ? Transformatoarele de cadre se pot folosi pentru cele de ieșire ? Ma refer, dacă pot fi rebobinate pentru schema dvs... Vă mulțumesc! Transformatoarele au o sectiune de 9cm* o rezistenta in c.c. de 196 ohm inductanta de 21 H masurat la 160Hz si a fost realizat din 3P+2S iar impendantele secundare sunt de 30 ohm, 60 ohm si optional de 15 ohm, am urmarit pentru acuratete realizarea simetrica a prizelor si selectarea lor se face cu un comutator de 2x4 pozitii. Transformatoarele de cadre nu prea pot asigura cerintele pe care le-am impus acestui amplificator insa ar putea fi adaptat prin bobinarea cu conductoare de 0,18mm in primar si 0,22mm in secundar insa bobinarea trebuie facuta foarte strans adica spira linga spira si izolatie de hartie la limita Editat Ianuarie 16, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum