Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator pentru casti

Vizitator

Postări Recomandate

Amplificatorul a fost probat pe diverse tipuri de casti in faza de testare si cei care lau ascultat au fost foarte multumiti de sunet, am folosit aceste tuburi PL508 care au stat vreo 30 de ani in sertar si era timpul sa fie valorificate. Toate transformatoarele de iesire ,reta si drossel au fost confectionate de mine, urmeaza un sasiu si conectarea finala a modulelor

20210111_182225.jpg

20210111_180522.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 73
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

7

• Усилитель

7

• Marian

5

• merck

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 6 minute, franzm a spus:

Cum conectati castile? Conectoarele clasice cu un fir comun nu merg.

Schema de conectare a castilor din secundare este de principiu, intradevar nu se poate cabla direct pe conectoarele cu fir comun  insa mai mult ca sigur va fi nevoie de un comutator care in plus trebuie sa izoleze corespunzator si priza mediana  (protectie electrostatica) cand se face comutarea celor doua impendante de iesire

Link spre comentariu

Sunt interesat si eu de acest proiect si as dori sa va fac o vizita cand se poate, sa il si aud si eventual sa imi dati mai multe detalii...singurul amp pt casti (cu tuburi) acceptabil a fost un OTL cu 6N13S.

Link spre comentariu
Acum 27 minute, Adrian Biruescu a spus:

Sunt interesat si eu de acest proiect si as dori sa va fac o vizita cand se poate, sa il si aud si eventual sa imi dati mai multe detalii...singurul amp pt casti (cu tuburi) acceptabil a fost un OTL cu 6N13S.

Va anunt cand va fi gata

Link spre comentariu

Fara sa ma pricep la amplificatoare de casti, nu am facut, nu am reparat si nu am studiat asa ceva, ma intreb daca nu este putina risipa in schema folosita de dvs. Tuburi puternice, transformatoare maricele, consum de energie... Ati folosit aceste tuburi doar pentru ca le aveati sau e vreo cerinta care imi scapa? Ma gandeam ca pentru cativa mW a fi fost suficiente 6N6P, E80CC, 12BH7 ori trioda simpla gen 6S19P ori tetrode/pentode mai mici gen E80L sau asemanatoare. Inteleg de ce s-ar folosi 6N13S/6N5S/6080, tuburi puternice dar cu rezistenta interna mica care se preteaza pentru OTL.

Link spre comentariu
Acum 28 minute, mojnost a spus:

Fara sa ma pricep la amplificatoare de casti, nu am facut, nu am reparat si nu am studiat asa ceva, ma intreb daca nu este putina risipa in schema folosita de dvs. Tuburi puternice, transformatoare maricele, consum de energie... Ati folosit aceste tuburi doar pentru ca le aveati sau e vreo cerinta care imi scapa? Ma gandeam ca pentru cativa mW a fi fost suficiente 6N6P, E80CC, 12BH7 ori trioda simpla gen 6S19P ori tetrode/pentode mai mici gen E80L sau asemanatoare. Inteleg de ce s-ar folosi 6N13S/6N5S/6080, tuburi puternice dar cu rezistenta interna mica care se preteaza pentru OTL.

Trafo out mai usor de facut?:limb:

Link spre comentariu
1 oră în urmă, mojnost a spus:

Aparent este intradevar o risipa sa folosesti tuburi de putere medie si transformatoare maricele pentru 600-800mW insa conditile de executie a acestora din urma impun o impendanta primara cat mai mica greu de asigurat cu tuburi 2-3w, practic redarea fracventelor joase si nu puterea  dicteaza o anumita inductanta de acea in lipsa unor miezuri deosebite marirea sectiunii miezurilor de calitate medie este rezolvarea acestei cerinte

Link spre comentariu

Să-mi spun și eu părerea :

Amplificatorul pentru căști proiectat de Popa Marius are o topologie ultra-clasică (apreciez asta) și PSF-uri foarte corect alese pentru tuburile folosite.

Apreciez de asemenea corectarea neliniaritătilor tuburilor prin reacții negative locale (catozii nedecuplați). 

Lipsa unei reacții negative globale (cât de mică) mă face să cred că omul chiar se bazează pe acele trafuri de ieșire construite în regim propriu (apropo de liniaritatea acestora în banda de frecvențe audio).

...................

@mojnost,

Nu există noțiunea de "risipă" când proiectezi ceva cu pretenții audiofile. Nu sunt aceleași criterii pe le-ai lua în calcul dacă ai proiecta un produs de larg consum. Mărimea lămpilor, consumul din rețea, prețul  sau greutatea amplifului sunt chestiuni care contează mai puțin, obiectivul principal fiind un anume tip/calitate a sunetului.

Apropo de lămpile finale: putea folosi de ex E88CC ori altele asemănătoare, teoretic  scoteau fără probleme cele câteva sute de mW dar necesitau un Ra de 10 ... 20 k de la caz la caz. Trafurile de ieșire ar fi fost mult mai greu de realizat pentru aceeași bandă de frecvențe redată optim (în special la frecvențe joase). Aici e bine să obții  o inductanța cât mai mare la un Ra cât mai mic.

Link spre comentariu
9 hours ago, +_Florin_+ said:

Să-mi spun și eu părerea :

Amplificatorul pentru căști proiectat de Popa Marius are o topologie ultra-clasică (apreciez asta) și PSF-uri foarte corect alese pentru tuburile folosite.

Apreciez de asemenea corectarea neliniaritătilor tuburilor prin reacții negative locale (catozii nedecuplați). 

Lipsa unei reacții negative globale (cât de mică) mă face să cred că omul chiar se bazează pe acele trafuri de ieșire construite în regim propriu (apropo de liniaritatea acestora în banda de frecvențe audio).

Poti specifica care este PSF-ul ales pentru PL508?

Ai scris de corectarea neliniaritatii prin:

reactii negative locale (catozi nedecuplati)

dar esti la curent cu faptul ca la tubul final acest lucru face o "modulare"? Potentialul din catod se modifica in functie de curentul care trece prin tub.  

Transformatorul de iesire nu poate corecta neliniaritatea tubului. 

Link spre comentariu
Acum 40 minute, merck a spus:

Poti specifica care este PSF-ul ales pentru PL508?

Privind schema se poate vedea pe caracteristici (aproximativ) PSF -ul ales undeva în jurul punctului :

Ua = 200 V

Ug2 = 200 V

- Ug1 = 20V

Ia + Ig2 = 46 mA

Valorile sunt aproximative, în realitate tensiunile Ua și Ug2 sunt ceva mai mici, etc, etc, nu stau să despic firul în 14, ăsta e PSF pe care-l estimez, mă poate corecta Popa Marius dacă dorește.

Acum 55 minute, merck a spus:

Ai scris de corectarea neliniaritatii prin:

dar esti la curent cu faptul ca la tubul final acest lucru face o "modulare"? Potentialul din catod se modifica in functie de curentul care trece prin tub.  

Transformatorul de iesire nu poate corecta neliniaritatea tubului. 

Ce modulare? ... e reacție negativă prin nedecuplarea rezistenței din catod.

Reacția negativă globală (dacă exista) ar fi corectat neliniaritățile întregului amplificator inclusiv traful de ieșire.

Link spre comentariu

Eu te-am intrebat de PSF pentru ca ai spus:

PSF-uri foarte corect alese pentru tuburile folosite.

Insa eu nu am gasit curbele pentru PL508 in regim trioda. De aceea eram curios cum de ai putut aprecia daca PSF-ul este corect ales sau nu pentru un Ra de 3300ohmi. 

Link spre comentariu

Eu doar astea doua pdf-uri le-am gasit:

http://electronbin.com/sheets/010/p/PL508.pdf

http://electronbin.com/sheets/020/p/PL508.pdf

Ei, acum ca avem curbele ... avem pe ce lucra.

Plecand de la:

PSF -ul ales undeva în jurul punctului :

Ua = 200 V

Ug2 = 200 V

- Ug1 = 20V

Ia + Ig2 = 46 mA

si curbele puse mai sus, cam asta iese:

pl508.png

In dreptul sagetilor avem diferenta de curent intre semialternanta negativa si cea pozitiva(e mai greu de dat cifre pentru 14Vpp in grila).

Tensiunea in anod este mai usor de citit: 140 - 180 si 180 - 215 (diferenta de 5V intre semialternante pentru 14Vpp in grila).

Pentru 34Vpp in grila diferentele cresc si mai mult.

Editat de merck
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări