Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme tensiune retea prosumator/panour solare

efi

Postări Recomandate

• Răspunsuri 110
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 26 minute, antonvasileeee a spus:

Nu un invertor ,ci 7-8 12 sau cate sunt pe un post .Se pot intalni cazuri unde 80% din prosumatori sunt pe o faza , 15 pe a doua si 5 pe a treia .Sau doar pe 2 faze si pe a treia nu injecteaza nimeni .

Si ma rog a cui vina este asta?

Oare cei de la OD habar n-au de reteaua lor de distributie.

Prosumatorii trebuie sa  echilibreze reteaua  sau cei ce se ocupa cu asta?

Link spre comentariu
Acum 2 ore, rinaldoparaipan a spus:

La torsadat e foarte greu sa imparti consumatorii.

Strict d.p.d.v. al experientei personale, îmi era mai usor să fac/refac conexiuni pe torsadat decât pe clasic....la nivel de șefi nu se practica echilibrarea de faze... în 12 ani cât am lucrat la ei, am făcut echilibrare de faze pe rețeaua JT a unui traf doar de 2 ori.... și asta după sute de reclamații ale abonatilor alimentați din rețeaua respectiva.... 

Link spre comentariu
Acum 37 minute, flomar60 a spus:

Strict d.p.d.v. al experientei personale, îmi era mai usor să fac/refac conexiuni pe torsadat decât pe clasic....la nivel de șefi nu se practica echilibrarea de faze... în 12 ani cât am lucrat la ei, am făcut echilibrare de faze pe rețeaua JT a unui traf doar de 2 ori.... și asta după sute de reclamații ale abonatilor alimentați din rețeaua respectiva.... 

De regulă echilibrările se făceau când nu mai aveau de ales....avarii peste avarii și reclamații gârlă....

Link spre comentariu
1 oră în urmă, flomar60 a spus:

Nu stiu cum arata torsadatul de aproape, dar are cumva marcate cablurile?

Link spre comentariu

Da, e marcat nulul.... și, dacă urmărești mănunchiul de fire pe lungime din loc in loc sunt niste marcaje pe fiecare fază.... așa era până în 2008 când am plecat.... acum nu stiu dacă mai sunt marcate... 

Link spre comentariu

Sint numerotate fazele iar nulul e cu galben-verde, asta la majoritatea ce le-am vazut.

Chiar e aiurea sa le arunci acolo la gramada.

Problema e dupa un timp se vede greu marcajul, trebuie cirpa umeda sa stergi cablul

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
La 08.01.2024 la 16:38, rinaldoparaipan a spus:

50 consumatori pe o faza, 30 pe a doua si 5 pe a treia.

Problema e ca din aia 50 daca jumate devin prosumatori, se vor lupta ziua sa injecteze si nu are cine sa consume , iar invertoarele vor intra in overvoltage protection. Iar seara, fiind linistiti ca au bagat destui kw in retea, pot sa consume fara grija oricat, ca au de unde...Iar faza aia va avea 260v ziua si 190v noaptea, dar media e 235 deci treaba  e buna nu ? :)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
La 05.01.2024 la 16:37, Ion_Bumbu a spus:

Un articol interesant, merita de citit si documentul Curtii de Conturi.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/curtea-de-conturi-acuza-dezastrul-din-energie-romania-nu-are-asigurata-independenta-energetica-2636791

Concluzia e destul de clara, vai de cucul nostru!

Am pus o jucarie cu termoviziune pe invertor.

Invertor.thumb.jpg.c541eea160bb2c10668b20212498ebe2.jpg

A iesit cam asa:

Infra1.thumb.jpg.826552373bfe8a831956ee028b85997e.jpg

Deci o sa am de lucrat la conector...

Rezolvat!

IMG_20240126_120437054.thumb.jpg.eb278cbb91b20a8566f9c8f4a81e1912.jpg
Cam asa a aratat sertizarea problematica, a functionat 1 an fara probleme si nu are urme de incalzire, probabil ar fi mers ani buni asa insa e mai bine asa cum e bine!

IMG_20240126_120357254.thumb.jpg.0983d8237a97682ceb27d73a691d4b3b.jpg
Asa arata la 10-11Adc:

IMG_20240126_124035261.thumb.jpg.73ed1f8c1f637e7ff9bcbe2d41c9dae7.jpg

Sculele bune te ajuta sa n-ai surprize urite.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Se bate apa-n piua cu prosumatorii ca dezechilibreaza si ca au putere cat un reactor de la Cernavoda. Aceasta e puterea instalata, un maxim care nu se atinge niciodata datorita orientarilor diferite, temperaturii panourilor, rar e soare chiar in toata tara, daca mai scadem si autoconsumul probabil se poate miza pe 60-70% din total. Eu de ex. am 11 kw est-vest si rar am vazut productie continua peste 7kw.

Problema e la distribuitori, transformatoare rare si mici, kilometrii de linie de la transformator la abonat ceea ce genereaza fluctuatii mari de tensiune. Testul e simplu, ai 240 de volti, daca pui un consumator de 5kw si scade tensiunea cu 20V tot cu aceasta valoare va creste cand injectezi 5kw. Anul trecut parca ANRE a modificat si standardul de retea fiind acceptate fluctuatii mai reduse, modificare ce a avut efect contrar intentiilor, nu s-a imbunatatit calitatea dar distribuitorii au setat pe maxim la transformatoare ca sa aiba de unde scadea tensiunea la capatul liniei.

Cateva centre de stocare ar fi foarte utile la nivel SEN, echilibrare mai facila, stiu ca pare scump dar daca tinem seama ca rareori cand Romania are excedent vinde pe nimica toata, chiar pe pret negativ, iar cand sunt varfuri de consum cumpara si la peste 250 euro/Mwh, parca nu mai e asa de scumpa stocarea. Chiar si in lipsa importului si exportului interventia de echilibrare e scumpa si platita de furnizori respectiv de noi, exista consumatori si producatori ce au contract cu Transelectrica trebuind la cerere sa intervina in scurt timp si nu fac asta degeaba.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări