Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme tensiune retea prosumator/panour solare

efi

Postări Recomandate

Păi la noi nu se poate renunța la ,,băieții deștepți,, din energie, la fel cum nu se poate renunța nici la pensiile speciale.Iar guvernele nu au niciun interes într-o energie ieftină, fiindcă taxele rezultate din accize și alte drăcii ar fi mai mici....deci ? Salvarea ar veni doar dintr-o guvernare eficientă, dar nu vom vedea noi așa ceva cu clasa politică actuală sau viitoare.Câtă vreme scopul celor ce ne conduc e doar propria bunăstare, nu va fi bine...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 110
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai conducerea ANRE tipa ca prosumatorii darima SEN, raportul spune ca nu s-a facut aproape nimic pentru a creste productia de energie "verde".

In fruntea ANRE sint "baietii destepti" care au fost un pic suparati de avintul fotovoltaicelor si arunca responsabilitatea functionarii in afara parametrilor a retelelor de JT asupra prosumatorilor, asa e mai simplu, jumulim momentan statul de bani cu subventia.

Guvernare eficienta in Romania??? eu n-o s-o prind! spera ca s-o prinda macar copii mei.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Nu mai am speranțe nici pentru nepoți că vor vedea guvernare eficientă.Asta fiindcă jegurile incompetente pe lângă că nu au habar, nu lasă nici pe cei care știu ceva să îndrepte situația.Nepotismul se propagă ca ciuma....

Prosumatorii vor trebui automat să apeleze și la acumulatori de stocare în scurt timp, fiindcă statul n-o să mai cumpere energia lor la același preț mult timp și e păcat să fierbi apa aiurea când poți să încarci niște acumulatori și să devii absolut autonom.

Link spre comentariu

Adica noi sintem importatori de energie in ultimii ani da nu reusim sa gestionam si ce-i in plus.

Cu platitul de la furnizor este cu cintec, de 1 an injectez si n-am vazut nici o factura, si aia cu termen de plata de peste 2 ani ar fi...

Bateria e cu cintec, pe linga ca-i scumpa are viata limitata, una de 5kWh de la Huawei are ciclul de aprox 15-20MWh, adica maxim 10 ani in regimul in care folosesc eu energia si pretul nu-i mic deloc.

Aproape 5000E ca TVA e la 9% fata de anul trecut cu 5%.

https://electricup.ro/eticheta-produs/luna-2000/

Deci la 15000kWh cit suporta bateria cantitate totala transferata prin ea daca faci calculul la 15000lei bateria iesi la 1leu/kWh adica total ineficient!

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Daca nu iei baterii la cheie iese mai ieftin, cu banii astia am luat de 5 ori pe atit, chiar si LTO a fost mai ieftin, 2KUSD pe 10 KWh brut sau 7 utilizabil, au 8 ani, se comporta ca in ziua instalarii, au scos banii deja.

Trebuie facut pretul ponderat, deoarece cam 30% din energie trece prin baterie.

Exista invertoare care merg cu multe configuratii de baterii DiY chiar si cu ce am eu 40 s LFP sau 55 s LTO.

Nu sunt de acord sa ma milogesc la astia, petru cei la care nervii suporta nu au decat, apelelez la mama china, daca nu se mai poate merge si fara ca pe vremea bunicilor.

Oricum ne taxeaza cu inflatia, asta e o pierdere seriosa, din pacate la investitii nu razbesti singur, ai nevoie de clan, cine n-are nu se descurca.

Link spre comentariu

Bun asa, acuma puneti-le pe un invertor SUN 2000 si-mi spuneti si mie cum.

Oare 30% doar?

Nu de alta dar eu in zile cu soare normal iau in jur de 4kWh din retea, ce 30% e ala la o baterie de 5kWh?

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Trebuie sincronizat consumul cu productia, pentru incalzire e prea scump de stocat in baterii, dar trebuie stocat cumva, nu spun a se arde lemne nonstop. dar sunt cateva saptamani in an cand nu da de sus.

Alte activitati caznice nu prea sunt consumatoare de energie electrica doar EV-ul pentru cine il folosete iarna, poate ceva productie, se poate sincroniza si ea cu productia de energie, de exemplu confectii metalice gen sudura, laser cutting.

De unul singur nu am putut dovedi cu sudura, 3 kg de bazic, nici macar un sistem de 2 KWp, am terminat seara cu acelasi SOC al bateriei cu care am inceput dimineata, la inceput de octombrie, in conditiile in care a functionat si casa.

Probabil un atelier cu cativa angajati altfel nu ai cum, mai ales pe sisteme mai mari, 5-10 KWp.

La mine in zile insorite consecutive  cu 5KWp de pe la 12-13 intra diverterul si mai baga cca 15 kWh de caldura, asta iarna, cu umbriri, efectiv 5 ore pline.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Un scurt briefieng aici:

https://ecowindsolar...e-fotovoltaice/

Intr-adevar, datorita (sau din cauza) exploziei prosumatorilor, au inceput problemele pe retea.
Tensiuni prea mari in timpul zilei-reclamatii de la prosumatori la OD-dat un plot mai jos la postul trafo-alte reclamatii de la  consumatorii din capatul retelei, dat la loc plotul si povestea continua.
Ce solutii ar fi:
-Mutarea pe alta faza cu tensiune mai mica.Solutie de compromis pentru monofazat, in unele situatii e OK.
-Ajustarea curbei putere-tensiune la invertoarele care permit asta.Dar inseamna pierdere de putere produsa.(Sistem de 12kW in Stefanestii de Jos, producea in perioada de Sarbatori doar 4-5kW din cauza asta)
-Folosit cat mai multa energie pentru consumul propriu.Implementat la mine acasa pe un monofazat de 4kw - sunt la 100m de postul trafo, vecinii de langa mine prosumatori cu 3 respectiv 10 kW.Am luat un puffer de 300l -mai mare nu incapea pe usa- iar cand puterea debitata de panouri depaseste 1.8kW, Froniusul cupleaza pufferul.
Daca nu facdeam automatizarea asta, in perioada de dupa Craciun, pana alaltaieri cand a fost soare, dupa ora 11, invertorul numai in protectie statea.Lipsa consum=tensiune mare.Am apa calda si incalzeszc si trei calorifere.La vara, AC si umplut un bazin cu apa de vreo 3.000 litri, pentru irigatii.
-Acumulare in baterii. Investitie mare, plus un (alt, in cazul meu) invertor hibrid sau Victron suplimentar care merge cu orice on grid.
Astept si alte pareri/solutii.

Link spre comentariu
Acum 28 minute, antonvasileeee a spus:

Prosumator doar peste 4,5kW si musai trifazat.

Monofazat nu ar tebui sa injecteze in retea .

O lege facuta prost de niste prostani .

Asa. Si sa vezi pe trifazat cand intra invertorul in protectie la diferente de tensiune mai mari de 20V intre faze!!(Fronius asa face).

Link spre comentariu

Credeti ca ai nostrii au facut legile prosumatorilor?

Doar le-au aprobat pe cele facute de EU, adica de Uniunea Europeana nu de mine.

Credeti ca un invertor dezechilibreaza sistemul trifazic?

Oare chiar credeti ca daca se genereaza trifzic se echilibreaza reteaua?

Link spre comentariu
Acum 8 minute, Ion_Bumbu a spus:

Credeti ca un invertor dezechilibreaza sistemul trifazic?

Oare chiar credeti ca daca se genereaza trifzic se echilibreaza reteaua?

Nu un invertor ,ci 7-8 12 sau cate sunt pe un post .Se pot intalni cazuri unde 80% din prosumatori sunt pe o faza , 15 pe a doua si 5 pe a treia .Sau doar pe 2 faze si pe a treia nu injecteaza nimeni .

Nu se echilibreaza DAR SUNT DIFERENTE MULT MAI MICI .

Editat de antonvasileeee
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări