cristimv Postat Iunie 2, 2021 Partajează Postat Iunie 2, 2021 On 1/11/2021 at 6:33 PM, efi said: Salutare tuturor, de curand am devenit prosumator si am inceput sa trec prin niste momente mai putin placute, asa ca va rog sa imi intelegeti disperare si nevoia de ajutor. Sistem: am instalat un sistem de producere a energiei electrice, ON Grid monofazat, 28 panouri de 310W, doua array-uri de 14, monocristaline, cu invertor Fronius Primo 8.2 si smart meter. Problema: nu reusesc sa injectez in retea la capacitate maxima, problema principala fiind supratensiunea in momentul in care incep sa injectez peste 1.5-2kw, tensiunea creste de la 235-240V pana peste 264V(tensiune la care invertorul Fronius este setat sa se inchida). Ce am incercat: - am chemat echipa care a facut instalarea, mi-au adus un invertor nou, au legat invertorul direct la cablurile de bransament pentru a evita instalatia electrica a casei si eventualele contacte imperfecte sau cabluri cu probleme. Problema a persistat, concluzia a fost ca e o problema la reteaua de distributie. - am chemat distribuitorul care a verificat tensiunea in retea cu si fara panourile solare, au schimbat faza pe care eram bransat, nu s-a rezolvat problema iar acesta a dat vina pe instalator/invertor. - am sunat la Fronius, acestia nu au dat vina pe nimeni, dar mi-au zis ca tot ce pot face ei este sa ma asiste in modificarea parametrilor de functionare ale invertorului astfel incat sa mareasca puterea reactiva, dar doar cu acordul distribuitorului. Alte detalii, observate de mine si fara sa am pretentia de a fi folositoare - pana la punctul de transformare nu am observat alti producatori de energie solara sau eoliana - sunt pe al 39-lea stalp de la transformator - am impamantare atat la casa cat si la stalpul pe care exista bransament - am facut teste cand a fost soare si puteam produce peste 5kw, chiar daca limitez sistemul din smart meter sa injecteze 5%(aproximativ 400W), tot aveam supratensiune adica peste 264V si invertorul se oprea. - reteaua sta in 230-240V in general; cand casa consuma tot ce este produs, adica undeva la 1.5-2KW, nu am probleme de nici un fel, tensiunea ramane pe la 240-245V. Orice idee, sfat, sugestie ar fi de mare ajutor, sunt o persoana tehnica in general dar imi lipsesc multe cunostinte legate de electricitate si electronica. Multumesc! Salut. Am exact aceeasi problema: Fronius Primo 8.2, cu 2 string-uri (in total 9.3kW), bransament trifazic din care prin intermediul unui releu selector de faze) selectez faza in parametrii (tensiunea maxima pe releu care se poate seta e 260V, versus 264.5V cat e pe invertor). Setarile invertorului au fost initial pe codul de tara Romania, dar OD-ul le-a modificat (inteleg ca Fronius nu a modificat setarile dupa noile ordine, setarile fiind in concordanta cu un ordin din 2013). Tensiunea pe cele 3 faze fara consum si fara injectie e mereu peste 240V. Initial am limitat injectia la 3500-3800W (cat permite siguranta de 16A), dupa care am coborat la 3000, si acum la 2000W. In continuare, aleator, tensiunea sare de 260V (ce-i drept mai rar, de cand am coborat, dar tot sare). Dupa discutia cu OD_ul, a ramas ca vor seta tensiunile la iesire din transformatorul de medie mai jos. Si fac asta manual. Inteleg ca nu exista solutie tehnica (probabil afara este) ca iesirea traf-ului sa fie reglata automat intr-un anumit interval. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 3, 2021 Partajează Postat Iunie 3, 2021 Da, se pare ca aici este problema; setarile la trafo se fac manual, se schimba ploturile si este anevoios sa tina nivelul tensiunilor in diferite conditii si la diferite consumuri. Daca nu-i consum degeaba injectezi (pentru acea zona) ca doar n-or opri nucleara ca sa injectezi tu! Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 3, 2021 Partajează Postat Iunie 3, 2021 Ractorul 2 a fost oprt inca din 9 mai, poate injecta linistit. Acum lasand gluma la o parte intreb si eu ca omul ... nestiutor. Cand se intocmeste documentatia / dosarul pentru obtinerea certificatului de prosumator nu sunt necesare si nise studii tehnice din zona? Adica necesar de productie si consum, asigurarea calitatii energiei si parametrii de "disponibilitate" ... Adica astazi daca vreau injectez energie si maine daca vreau nu mai injectez? Ex total fortat: sa zicem ca pe un anumit areal mai mare sunt 10 prosumatori cu tentintele lor de productie si consum, acolo ce se intampla? Sta nea Gicu sa seteze transformatoarele ca la pacanele? Pun aceste intrebari deoarece in ultima perioada am observat, asta in oras deci nu are legatura neaparat cu prosumatorii, o mai mare variatie a tensiunii de la retea in intervale scurte de timp. Acum 3-4 ani tensiune era destul de stabil pe intervale orare, seara scadea la un minim de aprox 220V si noaptea / ziua era cam aprox 230 max 240V. Anul asta parca a inebuni, zic asta deoarece au fost situatii cand pentru cateva zeci de secunde am avut 60-90V sau 256V. Un banal UPS, folosit in anii trecuti fara probleme, este imposibil de utilizat deoarece comuta non-stop (releele) cand tensiiunea variaza de la 218-220V la >230V. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 3, 2021 Partajează Postat Iunie 3, 2021 (editat) Acum 18 ore, Stefan a spus: Sta nea Gicu sa seteze transformatoarele ca la pacanele? Aici ai dreptate, am fost electrician! Se pare ca infrastructura noastra nu este pregatita pentru asa ceva, de aceea vor fi probleme..pentru prosumator! Si cum tendinta este de scumpire a energiei electrice cam fiecare incepe sa faca economie in felul sau. Editat Iunie 3, 2021 de gica70 Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 3, 2021 Partajează Postat Iunie 3, 2021 @gica70 Scuze, chiar nu mi-am dat seama de potrivirea dintre numele exemplu dat de mine și numele Dvs. de utilizator. Nu am vrut sa fiu tendențios. Inițial am vrut sa spun Dorel dar am realizat că totuși Dorel nu are ce căuta într-un PT pentru că îți prăjește nasul, acolo nu e de joacă. Link spre comentariu
tim_matrix Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Problema cu injectatul energiei in retea este ca trebuiesc facute masuratori de consum iainte. Nu poti injecta 8KWh daca reteaua nu cere acest consum, din acest motiv tensiunea creste pana la limita maxima de functionare a invertorului 264V si se deconecteaza automat. Apoi iar se conecteaza tensiunea incepe sa creasca si tot asa. Eu fac sisteme numi cu baterii pentru consum propriu si nu sunt probleme, iau din retea doar cand consumul depaseste productia. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Acum 17 ore, tim_matrix a spus: iau din retea doar cand consumul depaseste productia. Asta se si doreste, la noi ca la nimenea! Link spre comentariu
iop95 Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Acum 3 ore, gica70 a spus: Asta se si doreste, la noi ca la nimenea! Exact. Cretinism de kolonie. Slugile executa intocmai si la timp ce le cer leprele salvatoare. Link spre comentariu
Matei Gheorghe Postat Septembrie 20, 2021 Partajează Postat Septembrie 20, 2021 Se poate testa cu un autotrasformator intre retea si inverter care sa coboare tensiunea cu 10 volti de ex. Se poate monta un boiler electric controlat de un triac la depasirea tensiunii in retea (setat la valoarea care opreste invertorul). Link spre comentariu
GaSa Postat Ianuarie 2, 2022 Partajează Postat Ianuarie 2, 2022 S-a facut studiu de circulatie de puteri si necesar de reactiv pentru acel loc de consum/producere? Pentru a tine nivelul de tensiune in valorile de la 207 la 253 de volți ai nevoie sa injectezi si putere reactiva inductiva-daca vrei sa scazi nivelul de tensiune respectiv putere reactiva capacitiva daca vrei sa cresti nivelul de tensiune probabil undeva la 3-4 kVAr inductivi in cazul tau, mare grija la mentinerea factorului de putere in domeniul 0.9 inductiv-0,9 capacitiv ca alfel platesti de iti sar capacele. Link spre comentariu
Pedro2022 Postat Iulie 15, 2022 Partajează Postat Iulie 15, 2022 Va salut, Va rog, ce s a intamplat in acest timp?, a fost rezolvata problema?..sunt in aceeasi situatie cu un Fronius Primo 6kw. Multumesc Link spre comentariu
ionut120v Postat Iulie 24, 2022 Partajează Postat Iulie 24, 2022 (editat) Incercati cu trifazat, cei care nu aveti, nu va creste asa mult pentru aceeasi putere injectata. Evident puteti pune transformator/autotransformator, dar este posibil sa distrugeti electronicele vecinilor. adaugarea de putere reactiva nu m-i se pare eleganta, este o pierdere suplimentara cu unicul scop de a tine tensiunea mai josA Editat Iulie 24, 2022 de ionut120v completare Link spre comentariu
iop95 Postat Iulie 24, 2022 Partajează Postat Iulie 24, 2022 Daca nu exista consum pe acel segment de retea, tensiunea va creste pana la limita prevazuta (264V) si invertorul va reduce puterea injectata pana la limita inferioara... stop. Daca stiti sigur ca exista consum cel putin la nivelul puterii disponibile la invertor si totusi tensiune creste la limita maxima trebuie verificat invertorul si eventual setarile. E posibil sa aiba un defect sau cel putin o problema cu citirea / conversia tensiunii de retea. Testati cu consumatori locali... daca nivelul de tensiune nu are aceeasi curba de crestere (adica e mult mai jos) atunci e clar ca nu sunt consumatori pe acel segment sau - foarte putin probabil - sa fie o problema de oscilatie (mai mult sau mai putin amortizata) a sistemului invertor - retea - transformator. N-ar fi rau de testat si cu alt invertor... alta marca. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 24, 2022 Partajează Postat Iulie 24, 2022 (editat) Multa lume crede ca injectarea se face in sistemul national. Daca in zona deservita de primul traf enel ai locuinte neconsumatoare de energie nu ai cui sa dai surplusul tau. Daca ai norocul sa ai o spalatorie auto sau o covrigarie non-stop in zona te-ai scos. Ai cui sa dai mereu. Cel putin asa am inteles eu. Poate gresesc. Editat Iulie 24, 2022 de Vizitator Link spre comentariu
iop95 Postat Iulie 24, 2022 Partajează Postat Iulie 24, 2022 Da... in sistemul intergalactic. De-asta au si cedat intr-un final si au acceptat noua schema de plata pentru prosumator... fata de mizeria dinainte care era chiar bataie de joc. O regleaza din trafo... cat mai putin spre deloc putere injectata... sa nu le afecteze profiturile nesimtite. Maine / poimaine o sa modifice si standardul "national" si scad pragul cat de jos se poate... nu prea are cine sa se opuna. Kolonia merge mai departe... spre dezastrul final. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum