Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

„sens” montare bobine în crossower


barbulescuorlando

Postări Recomandate

Buna ziua. Cum se montează bobinele într-un filtru de boxe? Cele spre masa ( medii, înalte) si cele serie cu semnalul ( bas) ? Mă refer dacă este o regulă a se monta începutul bobinei primul ( cel de lângă centrul din interior al bobinei) și sfârșitul la masă sau spre difuzor ( la bas de exemplu) sau nu e o regulă. Mulțumesc 

 

Punctul ar reprezenta începutul bobinei.

 

Capture.PNG

Editat de barbulescuorlando
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • barbulescuorlando

    3

  • sesebe

    2

  • djvas

    1

  • Shambala

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Daca legi sfirsitul bobinei spre intrarea de semnal electronii se impiedica putin la intrare si sunetul va fi neclar si infundat, daca legi cu inceputul atunci electronii vor zburda zglobii iar sunetul va avea maximul de detalii. 

Ramine problema cum aflam care este inceputul si care este sfirsitul bobinei pt ca nu stim cum considera electronii - poate pt ei este taman pe dos fata de cum ne gindim noi.

 

Haide domnule sa fim seriosi! Cum poti sa pui astfel de intrebari? 

Nu conteaza ceea ce ai intrebat tu!

Cind am vazut titlul am crezut ca te referi cum sa fie pozitionate una fata de alta bobinele nu chestiile de mai sus.

Bobinele se pozitioneaza cit mai departe unele de altele (3 diametre distanta incepe sa fie ok) iar daca nu este loc distanta minima trebuie sa fie mai mare decit diametrul celei mai mari si sa fie plasate cu axele perpendiculare.

 

mod-edit - am editat postul pt ca nici eu nu citisen partea cu caractere mici, initial am avut impresia ca este o noua semnatura.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Colegul vroia sa spuna ca NU are nici o importanta sensul bobinei.  Si chiar nu are!

Dar ce de doar bobina  ? Condensatorul nu ar trebui si el pozitionat pe acelasi principiu ? Adica cu outside foil la masa ?  Mai greu este ca nu stii cum sunt legati pinii in el.

Link spre comentariu
Acum 19 minute, barbulescuorlando a spus:

Pe bune? Ai vre-un rost pe site-ul acesta?

Daca ai citi cu atentie postarea mea de mai sus ai vedea ca ti-am dat si raspunsul de care aveai nevoie cu litere putin mai mici.

Chiar daca prima parte a postarii pare o gluma incearca sa intelegi substratul ei: electronii care se plimba prin fire n-au nici o treaba cu inceputul sau sfirsitul bobinei - n-au cum sa-si dea seama care este inceput si care sfirsit - pt ei tot aia este.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Singura "regula" de montare este ca bobinele se leaga la fel in ambele filtre.  Si asta pt ca in caz ca apar totusi interferente cu alte piese acestea sa fie la fel pe ambele boxe.

La condensatorii bobinati care au inceput si sfarsit sunt discutii ca ar suna mai bine daca sunt legati cu sfarsitul spre masa.  

Link spre comentariu

Initiatorul are dreptate partial. Nu a formulat corect intrebarea insa.

 

La o bobina, daca sensul electronilor este dinspre exteior spre centru, se vor observa anumite intarzieri (defazaje), adica schimbari de faza cauzate de actiunea invers electromagnetica.

 

Daca electronii circula in sensul invers, dinspre interior spre exterior, acestia vor fii accelerati la fel cum se foloseste si asistenta gravitationala pentru a modifica directia si viteza unei nave spatiale.

 

Mai rudimentar, sunetul sa intre prin mijloc si sa iasa prin margine. Exista si explicatii audiofile, dar suntem totusi un forum tehnic.

 

PS. Cine sterge, primeste blesteme.

Editat de Haralambie
Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

In general conteaza fazarea daca pe schema e si un simbol de cuplare magnetica, un chenar in jurul lor sau o linie de la una la alta.

Asta reprezinta bobine cuplate magnetic in realitate, adica bobinate pe acelasi miez, nu doua bobine independente.

Se mai poate speficifa si un factor de cuplaj pe schema si asa mai departe.

 

In cazul schemei respective nu prea conteaza, ele nefiind cuplate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări