Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hiraga "Le Monstre" 8W

Postări Recomandate

• Răspunsuri 405
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator viobio
Acum 8 ore, franzm a spus:

Domnilor, Hiraga este pentru începatori. Daca vreti ceva hard-core, încercati extremA sau beta24.

Cele două amplificatoare date ca exemplu sunt pentru cei care vor să lipească mai multe piese și să obțină aceleași rezultate. 

Link spre comentariu
Acum 10 ore, franzm a spus:

Domnilor, Hiraga este pentru începatori. Daca vreti ceva hard-core, încercati extremA sau beta24.

Hiraga nu este nu a fost realizat pentru a se obtine distorsiuni foarte mici. Rolul său este de a colora sunetul intr-un mod foarte placut urechii. Este păcat să-l tragem intr-o zonă in care stim clar ca va fi umilit fara rost. Cel mai bine este sa-l lasam acolo unde umilește el majoritatea amplificatoarelor. Situația este foarte similara cu amplificatoarele pe lămpi care au liga lor aparte foarte bine stabilita si foarte apreciată.

M-am uitat pe cele doua scheme si sunt destul de obisnuite pâna la etajele finale. Acolo au un pic de schepsis, unul este single-ended cu CFP, cealalt este cascodat. Intrebarea este daca le-am pune lângă o schema mai clasica corect implementata, sa zicem un SARA-2016, s-ar putea diferentia cu urechea.

Din ultimele experimente pe cate le-am facut, am observat ca la amplificatoarele cu distorsiuni mici, sub pragul de detectie al urechii, diferentierea se face doar din damping factor. Unele sunt cu DF mic, pretabile unui anumit tip de boxe, celelalte cu DF mare ca sa sune bine doresc boxe din celalalt tip, cu difuzoare mici, multe, puse in paralel, care au motoare puternice.

Restul de diferente se remarca exclusiv pe aparatura.

Link spre comentariu
2 hours ago, viobio said:

Cele două amplificatoare date ca exemplu sunt pentru cei care vor să lipească mai multe piese și să obțină aceleași rezultate. 

Da, dar macar de ar fi asa, sa nu fie mai proaste :mai multe piese, mai mult zgomot de fond, distorsiuni, defazari, etc  macar la "lampi" se cam mentine stilul minimalist.,cam strictul necesar, cateodata mai putin e mai mult.... 

Link spre comentariu
Acum 54 minute, sk24bpo a spus:

Hiraga nu este nu a fost realizat pentru a se obtine distorsiuni foarte mici. Rolul său este de a colora sunetul intr-un mod foarte placut urechii. Este păcat să-l tragem intr-o zonă in care stim clar ca va fi umilit fara rost.

N-as crede.

Link spre comentariu
2 hours ago, sk24bpo said:

Hiraga nu este nu a fost realizat pentru a se obtine distorsiuni foarte mici.

Hiraga este un ampli cu un principiu de functionare simplu, " basic ". Fiind in clasa A, nu se loveste de neajunsurile celorlalte clase de functionare, si se pot obtine distorsiuni extrem de mici. 

Singura conditie este echilibrarea perfecta a curentilor prin cele 2 finale complementare, cat si imperecherea lor, in sensul de a avea un factor de amplificare cat mai ega ( al celor 2 finale ) 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sk24bpo a spus:

...  M-am uitat pe cele doua scheme si sunt destul de obisnuite pâna la etajele finale. ...

Nu a fost deloc intentia mea sa-l "umilesc" pe Hiraga. Nici amplificatorul si cu atât mai putin omul. (Nici macar nu îndraznesc sa ma gândesc ca as avea cum s-o fac.)

Însa, în mai toate implementarile acestui amplificator (atât monstrul cât si suratele sale), când e vorba de sursa de alimentare, se merge pe principiul brute-force: condensatoare gigant, care provoaca vârfuri de curenti de încarcare imensi si necesita diode si transformatoare supradimensionate, samd.

Cele doua modele pe care le-am adus în discutie, pe lânga un PSRR mai bun, au finali push-pull în punte si curent constant pe cele doua ramuri de alimentare. Si acest lucru deschide o cale interesanta de realizare a alimentarii, cu filtraj LC (nu CLC, CRC sau alte combinatii). Daca sunteti familiarizati cu site-ul lui Ciuffoli, stiti la ce ma refer.

Plus ca la beta24 s-a implementat principiul super-symmetry al lui Pass, care cere si el amplificator în punte (de ex Aleph-X).

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 1 oră, sk24bpo a spus:

Ce te face sa crezi asta ?

Eu stiu ce scriu pe aici si asta nu de pe net sau din auzite. Am facut Le Monstre si ascultat pe boxe diferite, incepand de la hornuri pana chestii scumpe. La fel, mi-au trecut prin mana mii de amplificatoare si cred ca mi-am format o parere despre cum suna fiecare. In concluzie, daca nu l-ai facut si ascultat, n-are rost sa discutam. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 4 ore, sk24bpo a spus:

Hiraga nu este nu a fost realizat pentru a se obtine distorsiuni foarte mici. Rolul său este de a colora sunetul intr-un mod foarte placut urechii. Este păcat să-l tragem intr-o zonă in care stim clar ca va fi umilit fara rost. Cel mai bine este sa-l lasam acolo unde umilește el majoritatea amplificatoarelor. Situația este foarte similara cu amplificatoarele pe lămpi care au liga lor aparte foarte bine stabilita si foarte apreciată.

M-am uitat pe cele doua scheme si sunt destul de obisnuite pâna la etajele finale. Acolo au un pic de schepsis, unul este single-ended cu CFP, cealalt este cascodat. Intrebarea este daca le-am pune lângă o schema mai clasica corect implementata, sa zicem un SARA-2016, s-ar putea diferentia cu urechea.

Din ultimele experimente pe cate le-am facut, am observat ca la amplificatoarele cu distorsiuni mici, sub pragul de detectie al urechii, diferentierea se face doar din damping factor. Unele sunt cu DF mic, pretabile unui anumit tip de boxe, celelalte cu DF mare ca sa sune bine doresc boxe din celalalt tip, cu difuzoare mici, multe, puse in paralel, care au motoare puternice.

Restul de diferente se remarca exclusiv pe aparatura.

Bade..... degeaba o toooot dai tu cu distorsiuni și măsurători, știi și tu că nu contează doar astea ca să placă urechilor. 

Iți spun că eu am vândut zece module ca cele din imagini plus încă cinci perechi de cablaje echipate, nimeni, mă repet nimeni! Nu s-a plâns că amplificatorul ăsta nu poate conduce incinta x sau ț, hai să nu ne mai ascundem după deget și să o facem pe modeștii sau că nu ne interesează banii, pe toți ne interesează! Eu mă consider un mercenar care face ce se cere, mă doare undeva de unele măsurători cu 0.000xxx%, nu vreau să conving pe nimeni că ce fac eu este moț sau sfârc, numai că știu cum să "faultez" o schemă și valorile pe placul celui care folosește aparatul. 

Știi și tu că pe cel care ascultă scula x sau u..... îl doare undeva de măsurători. 

Pe mine mă distrează cei care nu au făcut aceste amplificatoare sau nici măcar nu le-au ascultat, așa că nu mai vorbi de colorarea sunetului dacă nu ai ascult niciodată așa ceva, nu este prima oară cand îți spun să nu mai judeci un sunet la prima vedere a unei scheme, pe mine mă întreabă mulți "ce zici de schema asta? Cum sună" Până nu o realizezi practic nu ai de unde ști, sunt baliverne ale onora când își dau cu părerea despre sunetul unui amplificator doar dacă vad schema, prostii pentru gușteri cu mintea odihnită, mai simplu prostălăi care stau cu gura deschisă și ascultă tâmpenii. 

Lipsește și logica minimă, dacă nu ar amplifica bine...... ar mai fi fost construite în zeci de mii de bucăți, schemele care se găsesc, concepute de Pass și Hiraga sunt cele mai construite pe planeta asta, restul sunt discuții. 

https://www.hifitech.ro/revista/audio-hi-fi/kristoff-pure-class-a-audio-amplifier-r113/

De ăsta ai zis că este cablat ca __la, tot fără să îl asculți, fiind un am care are la bază tot Hiraga, cel de 30w, tot ce nu este făcut de tine este muci, îmi aduc aminte de discuțiile din anii trecuți când te luam la bani mărunți și debitai numai aberații, singurul tău țel fiind ăla de a nu recunoaște ce vedeau toți care se pricep cu letonul. 

Din kit-urile făcute mi-am oprit două cablaje imprimate să îmi fac și eu unu la gata, cu radiatoare mai mici, răcite cu patru ventilatoare, când vor fi gata .... vă anunț, poate scăpăm de carcalac și revin la audițiile zoofile. 

https://postimg.cc/gallery/TG6QmbL

Editat de viobio
Link spre comentariu

Pai eu n-am zis nicaieri ca n-o suna foarte placut sau ca audiofilii nu si-ar rupe cămașa dupa ei pentru acest amplificator. Total de acord cu asta. Eu doar vreau sa trag o linie clara prin care sa nu se mai amestece acest amplificator cu cele care masoara bine. Nu vad logica de ce am insista sa spunem ca Hiraga are distorsiuni mici. Ar fi o nedreptate facuta amplificatoarelor care masoara  cu adevarat bine. S-ar intelege ca Hiraga suna placut pentru ca are distorsiuni mici si asta ar fi o minciuna care ar arunca la gunoi automat amplificatoarele bune. Trebuie sa se stie ca Hiraga suna exceptional de placut, fabulos de fantastic doar pentru ca se foloseste de niste trucuri psihoacustice.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări