Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hiraga "Le Monstre" 8W

Postări Recomandate

• Răspunsuri 405
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

7 hours ago, Rammstein said:

Construiesc destui în România monștri, Aleph, F5, Sugden, etc......  nu se reduce totul la acest forum și secțiune a forumului, din păcate pe acest forum...... am impresia că după unii..... este doar calea și adevărul, nu știu de ce suferă unii pentru alții? De ce îi interesează randamentul, consumul energetic sau pe ce își cheltuiesc alții banii. 

Crăciun fericit! 

Crăciun fericit! Şi multe vânzări de amplifuri. 

Acuma, putțni construiesc și/sau vând amplifuri cu față comercială si bine testate. Probabil ca eşti unicul pe forumul ăsta, un dinozaur pe cale de dispariție. Insă, nu te-aş pune in aceeaşi oală cu constructorii de aparate de sudură, că la ei tot una este. 

Legat de ce face fiecare cu banii lui... mă doare fix in pix, judecata mea nu avea interese pecuniare, chiar deloc aş zice. Eu mă bucur pentru cei care işi permit să construiască după dorințele lor. Era un pamflet la o realizare discutabilă, in contextul unui postac care trolează forumul. Se ştie el. 

Link spre comentariu

intre toate stiintele exacte, intre zeci de domenii guvernate de fizica cunoscuta, sa fi pariat acum o suta de ani ca cateva montajele cu 10-20 de piese vor intruchipa renascut spiritul ezoteric si alchimia moderna? Caci nici in calculatoare cuantice, nici intre algoritmii necesari inteligentei artificiale nu va exista atatea dezbateri si interpretari precum un amarat de curent de bias sau comportamentul tranzistorului cand "afla" ca impinge la vale acei nobili electroni ai clasei A pure... 

Ohh.. tu clasa A, ce innobilezi si un 2N3055 cand compari cu o realizare cvasicomplementara echivalenta... Ohh anii '70-80 de-i mai traiam si era cu ceva relevant asta... 

Ohh tu clasa A ce-ai transformat electronisti in artisti si amplificatoare in arta abstracta ce poate fi patrunsa doar de alti artisti. 

Ma scuzati, e Craciunul... mai mananca omul, dar si bea....

PS: 2N3055 chiar suna mai bine in clasa A. Chiar suna muzical. 

Editat de matzah
Link spre comentariu

Ăsta nu e monstru, e omul de tinichea :)

Păcat de topicul ăsta...de acord că poate schema originală Hiraga e depăşită, dar nu prea am văzut soluţii recente, deşi ele există...

Unul din motivele pentru care mulţi, inclusiv eu, preferă amplificatoarele in clasa A e un sunet specific, cu un anume conţinut de distorsiuni pare, care plac urechii, chiar dacă adevărul ştiinţific suferă....nu am probat încă o clasa A solid state, dar cu siguranţă sunt şi soluţii care sună bine. Poate nu tot ce e pe Aliexpress, si da, din ce am citit, tranzistoarele rapide actuale nu sunt cea mai bună variantă în acest caz. Eu am pregătit pentru aşa ceva nişte tranzistoare NOS, cred ca BD381. 382....o sa verific si revin, nu le am la indemana....oricum, sunt printre primele tranzistoare cu siliciu in TO3 recomandate de Philips prin anii 70....le-am gasit dupa ce am citit un document despre amplificatoare din epocă.

Link spre comentariu

Clasa A nu este Hiraga, iar Hiraga nu este reprezentantul de frunte al clasei A, a nu se face confuzie aici...

Topicul asta nu-i despre meritele clasei A, ci despre o improvizatie polarizata in clasa asta.

Orice schema clasa AB sau B poate deveni o clasa A prin polarizarea potrivita, pentru ca asta e clasa A, un regim de functionare al etajului final.

PS: In opinia mea clasa A pe silicoane a devenit sau oricum va deveni rapid ( mai ales cu noile facturi la energie :)  ) mai exclusivista decat lampile, tocmai datorita randamentului total incompatibil cu electronica moderna.

E prea gurmanda, prea voluminoasa.

Link spre comentariu
Acum 3 minute, Marian a spus:

Clasa A nu este Hiraga, iar Hiraga nu este reprezentantul de frunte al clasei A, a nu se face confuzie aici...

Topicul asta nu-i despre meritele clasei A, ci despre o improvizatie polarizata in clasa asta.

Orice schema clasa AB sau B poate deveni o clasa A prin polarizarea potrivita, pentru ca asta e clasa A, un regim de functionare al etajului final.

PS: In opinia mea clasa A pe silicoane a devenit sau oricum va deveni rapid ( mai ales cu noile facturi la energie :)  ) mai exclusivista decat lampile, tocmai datorita randamentului total incompatibil cu electronica moderna.

E prea gurmanda, prea voluminoasa.

Ai construit  vreun amplificator in clasa A?

Ai masurat vreun amplificator in clasa A?

Ai vazut vreodata vreun amplificator in clasa A?

Ma tem ca NU, si, ca de obicei, incerci sa impui ''reguli'', asta pentru ca esti moderator. In plus nu poti spune ca ai experienta in audio, atat timp cat nici o firma consacrata nu te-a platit pentru munca ta, sau , cu alte cuvinte spus, piata, adica clientii, ti-au solicitat ajutorul. Cat timp nu ai firma in domeniul asta sau nu lucrezi efectiv  la o firma specializata in audio, toate ''indicatiile'' tale  sunt ZERO. Esti inca la nivelul ''amator''.

Link spre comentariu

Urechea,ca si ochiul,e diferita la fiecare individ.Daca unul crede ca monstrul in clasa A e o porcarie,nu influenteaza in nici un fel iubitorul/ii acestei clase care poate fi folosita drept sursa de incalzire provizorie,de unde reiese ca doar interesul material poate duce la conflict.Am auzit si eu diferite sisteme cuplate,situatii in care ma uitam frapat cum admira unii niste unde pe care eu nu le auzeam,sau cum imi prezentau unii o linie pe care,un umil rotel pe niste kenwood,nu conteaza modelul,le descalificau din pocnetul de la cuplarea amplificatorului la retea...Uite acu' merg in pivnita sa caut niste tranzistoare,ma intorc cu un rose si imi trece cheful de clasa A la ala in B,ca tot in aia am fost si in generala...Craciun cu sanatate si bucurii,sa nu se inteleaga ca sint audiofil,din greseala...Apropo,cine e Hiraga asta,pomenit de la inceputul topicului?!?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, tenzen a spus:

...Apropo,cine e Hiraga asta,pomenit de la inceputul topicului?!?

Jean Hiraga este un profesor universitar de electronica franco-japonez, redactorul revistei Nouvelle revue de son.

Aici sunt ceva date despre el....candva citisem si o biografie, acum nu e de gasit pe google, dar in ea spunea inclusiv ca nu-i place sa spuna prea multe despre el. Dar se pot cumpara, descarca si eventual citi cartile sale. Din pacate nu am ajuns inca la ele si nici pretul cartii tiparite nu mi-l permit. Dar am citit principalele sale realizari din cat am putut descarca din Revue de Son si noua editie, de dupa 98.

https://www.viaouest.com/wiki-jean-hiraga.html

Citisem prima data despre el prin 95-96, cand aveam acces la revista  "Le haut parleur"....nu prea era nici internet pe atunci, daramite elforum sau FB...

Chiar daca poate amplificatoarele astea sunt in categoria masini de epocă, care nu conteaza cat de repede merg sau cat consuma, sigur nu se incadreaza in categoria "porcării"...prea uşor atribuită, şi după părerea mea. Există şi amplificatoare pe lămpi proiectate de el...nu copiate, că la vremea aia nu avea de unde...

Nota mod. -  am editat doua cuvinte ca sa nu scriu un alt post.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări