Mircea Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 7 hours ago, maxente said: Adevaru e ca, la ce componente ma obliga sa folosesc ca sa il construiesc, chiar exotic a ramas ! Asta ca sa nu mai spun ca daca ma apuc sa caut antichitatile alea de tranzistoare, mai trebuie si cate o caldare din fiecare ca sa pot sorta perechi apropiate. FET-ii se gasesc deja imperecheati la producator (Linearsystems). Restul se pot pune mai actuali. BD, MJE, 2SA/SC (Cob mai mic) sau cei pentru sisteme PA () tip MJL/NJW (Cob mai mare). Eu zic ca nu e musai sa pui tranzistoarele de putere ca pe vremea lui Pazvante. Ampliful este "facubil" (frumos acest romanism) pana la un anumit nivel. Link spre comentariu
KISS Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 @Mircea, nu crezi ca punand alti tranzistori, care au alti parametri, alte caracteristici Id/Vgs, alt Cob, obtii altceva decat originalul? Deocamdata, n-am vazut nici macar o simulare apropiata de original, ca sa nu mai vorbesc de vreo realizare practica. Probabil, pentru multi, schema asta (si topicul) e un subiect de divertisment, unde isi refuleaza esecurile din experientele in audio. Tu zici ca nu e musai sa pui tranzistorii, de pe vremea lui Pazvante, dar, intreb acum, ai comparat caracteristicile Ic/Vbe ale originalilor si inlocuitorilor? Aici suntem in audio si nu e vreo sursa liniara sau alt montaj care n-are treaba cu distorsiunile sau caracteristicile de raspuns in frecventa. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 7, 2021 Autor Partajează Postat Martie 7, 2021 Tu chiar crezi ca tranzitorii fabricați acum mai au caracteristicile tranzistorilor fabricați acum 50 de ani, chiar dacă au același cod? Pot găsi oricind minim 2-3 motive obiective pt care tranzitorii fabricați acum sint diferiți fata de cei de acum 50 de ani cu același cod, deci nu mai visa și nu ne mai aburi pe noi cu tranzitorii originali. Link spre comentariu
KISS Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 23 minutes ago, sesebe said: Tu chiar crezi ca tranzitorii fabricați acum mai au caracteristicile tranzistorilor fabricați acum 50 de ani, chiar dacă au același cod? Pot găsi oricind minim 2-3 motive obiective pt care tranzitorii fabricați acum sint diferiți fata de cei de acum 50 de ani cu același cod, deci nu mai visa și nu ne mai aburi pe noi cu tranzitorii originali. Vorbesti aiurea! Fiecare model de tranzistor are un nume, cod, alocat, format din litere si cifre, nume care il reprezinta. Nu conteaza data fabricatiei, el trebuie sa respecte ABSOLUT toti parametrii alocati acelui tip de tranzistor. Altfel va fi altceva. Sunt de acord cu faptul ca, in timp, au aparut tranzistori noi si unii pot fi echivalenti cu altii vechi, in unele aplicatii care nu tin cont de toti parametrii, dar ca sa-i gasesti trebuie sa stii exact ce caracteristici sunt importante. Afirmatia ta ca tranzistorii fabricati acum sunt diferiti de cei fabricati acum 50 de ani, sub acelasi cod, e deplasata si ma face sa cred ca n-ai suficienta experienta in electronica, esti inca la nivelul la care cauti singur explicatii la unele fenomene fara sa te documentezi tehnic. Un 2N3055, indiferent de anul fabricatiei, va trebui sa respecte datele de catalog, altfel nu mai e 2N3055, e altceva. Link spre comentariu
franzm Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 Tocmai 2N3055 e un bun exemplu în sprijinul celor afirmate de @sesebe. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 1 hour ago, numeschimbat said: @Mircea, nu crezi ca punand alti tranzistori, care au alti parametri, alte caracteristici Id/Vgs, alt Cob, obtii altceva decat originalul? 1 hour ago, Mircea said: FET-ii se gasesc deja imperecheati la producator (Linearsystems). Ampliful este "facubil" (frumos acest romanism) pana la un anumit nivel. Mai postez odata, poate se vede ce am zis. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 7, 2021 Autor Partajează Postat Martie 7, 2021 (editat) @numeschimbat Revin-o cu picioarele pe pământ. Asa cum tu ai experienta cu amplificatoarele scumpe și audiofile tot asa am și eu experienta cu diferite componente și modul lor de fabricare. Doar asa ca ideie, dece ar mai fabrica cineva acum siliciu de 1000-1000000 de ori mai impur ca să fie identic cu cel de acum 50 de ani, asta în timp ce tehnologia pt fabricarea lui nici măcar nu mai exista și a fost înlocuită de tehnologie mai moderna de cel puțin 5-6 ori de atunci? Pe urma și tehnologia măștilor de dopare a evoluat enorm în ultimii.... 50 de ani ?!? Pe atunci cit făceau pe un mm^2? 10-20-50 de bucăți? Acum se fac milioane pe mm^2. Tu, acum, dacă te-ai apuca sa reproduci, pt vinzare în serie, bărcile folosite în epoca de piatra le-ai ciopli cu topoare din piatra ca acum 5000 de ani? Nu ma refer sa faci o barca pe an care sa respecte din toate punctele de vedere posibile bărcile alea ci în scop comercial. Chiar și asa ar trebui mai intii sa dezvolți tehnologia de fabricare a topoarelor de piatra. Editat Martie 7, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Ovidanie Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 In catalog sunt parametri minimi-maximi pentru care producătorul garantează. Componentele de acum sunt net superioare celor de acum 40 ani in și respectă ba chiar depășesc absolut toate dartele de catalog, indiferent a cui producător o fi acel catalog. Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 Normal ca sunt texte. Si la banalul 3055 ai dispersie mare de parametri, dapoi la dinastia mai rapizi. Ia unu facut la Baneasa, doar acelasi cod are, sigur e bun. :)) In rest hai bre, tu chiar crezi ca nu exista echivalent la tranzistorul ala? Adica ala e tranzistorul suprem, de atunci n-au fost aia in stare sa faca altul mai bun, sau la fel? Mdeah. Da frate, sunt un frustrat, n-am reusit 300kHz la -3dB cu 10Vvv, am reusit mai mult! :)) Am inteles nene, esti bazat, numai tu ai scule, restul suntem fraieri, dar te rog nu mai vinde gogosi cu tranzistori unici in lume si povesti de adormit copiii. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 (editat) Problema la tranzistoarele actuale este valoarea crescuta a Cob si NF. Evident, vorbesc de zona audio. In RF sunt minuni de tranzistoare comparat cu ce exista pe vremea lui Pazvante. Eu sunt convins ca cei care au facut si vandut acest amplificator, deci cei care chiar stiu despre ce vorbesc, au folosit piese echivalente. Nu dau nume, dar se stie el. Editat Martie 7, 2021 de Mircea Link spre comentariu
KISS Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 @Mircea daca chiar vrei sa vezi diferentele, incearca sa construiesti varianta originala, cu componente selectate, sub 1% tolerante,si, apoi, inlocuiesti cu ceea ce crezi tu ca ar fi ''echivalent''. Asta in cazul in care ai posibilitatea sa masori absolut toti parametrii amplificatorului. O sa fii surprins de diferente. Dar, totusi, asta nu inseamna ca nu se poate ''imbunatati'' schema Hiraga 8W, pentru a obtine un raspuns armonic echivalent sau mai bun. Oricum, fara experienta suficienta in audio si fara posibilitatea de masura, nu poti obtine nimic satisfacator. E ca si cum ti-ai regla unghiul de fuga la masina, asa, dupa...ochi. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 @numeschimbat, cum lucrez la o clasa A mai fortoasa, am folosit NJW ca finali. Am inlocuit cu 2SA/SC ca sa vad influenta Cob de 3 ori mai mic. Singura modificare este un clipping perfect. Din sinusoida devine dreptunghi cu 2SA/SC. La NJW se agata un pic (aparea un cioc). Ramane testul auditiv cu curentul de mers in gol la 100% (schema originala) si 200% modificarea mea. 100% e cam 700mA. Link spre comentariu
KISS Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 28 minutes ago, franzm said: Tocmai 2N3055 e un bun exemplu în sprijinul celor afirmate de @sesebe. Nu vad nici un argument in afirmatia ta. Lumineaza-ma! Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 Nu-mi mai aduc aminte exact care era problema din topicul din link, dar facuse ceva gresit. Nu pot lua de bun ce se zice acolo. Am si eu urechi. Link spre comentariu
KISS Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 2 minutes ago, Mircea said: @numeschimbat, cum lucrez la o clasa A mai fortoasa, am folosit NJW ca finali. Am inlocuit cu 2SA/SC ca sa vad influenta Cob de 3 ori mai mic. Singura modificare este un clipping perfect. Din sinusoida devine dreptunghi cu 2SA/SC. La NJW se agata un pic (aparea un cioc). Ramane testul auditiv cu curentul de mers in gol la 100% (schema originala) si 200% modificarea mea. 100% e cam 700mA. Doar cu osciloscopul nu o sa vezi niciodata diferentele.Sinusul va arata la fel si la clasa A si la clasa AB. Tot la fel va arata si la 0,1%THD sau la 2%. Raspunsul armonic nu-l vezi pe ..osciloscop, si testul ''auditiv'' este irelevant si subiectiv. E posibil sa-ti placa doar tie cum suna, si altora nu.In plus, nu e o dovada tehnica, sau o masuratoare. Link spre comentariu
Postări Recomandate