Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hiraga "Le Monstre" 8W

Postări Recomandate

22 minutes ago, sesebe said:

Ideea este ca se pare ca deși simpla nu prea a înțeles lumea cum funcționează. 

În regim static, fără semnal la intrare, grupul de tranzistori de la întrare setează o tensiune fixa pe rezistorii de 1k, tensiune ce devine referință pt tranzitorii de ieșire ce lucrează ca o sursa de curent constant (de proasta calitate dar asta e schema). 

Curentul acestei surse este dictat de referință de tensiune și de valoarea rezistentei din emitorul tranzistori lui final (darlington echivalent cu PNP pt partea de pe alimrntarea cu plus). Etajul de ieșire lucrează ca doua surse de curent constant înseriate și cu difuzorul conectat la punctul comun. Feed-back-ul aplicat de la ieșire controlează balansul de curenți din etajul de întrare astfel incit punctul de inseriere al surselor de curent constant din ieșire sa se afle la un potențial cit mai apropiat de 0V. 

Mai mult de atit nu explic. Cine a înțeles - bravo, cine nu, sa mai studieze sau sa întrebe pe alții. 

NU e nici o rezistenta in emitorul vreunui final. Din pacate nu ai inteles cum functioneata ''schita'' aia de amplificator. Poate daca-l construiesti vei intelege.

@maxente, fara analizor de spectru, orice montaj audio va suna functie de calitatea pieselor dar nu vei sti niciodata cum trebuie sa sune unul masurat. E ca si cum ai evalua valoarea unei tensiuni masurand cu ...becul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 405
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 19 ore, guest a spus:

Chiar daca schema pare simpla, in realitate este foarte interesanta. 

KISS.

Nu e deloc KISS, incalca flagrant SRP (Single responsibility principle) si e un design cu grad mare de cuplare intre elemente.

Ideea de unde dai si unde crapa.

E simplu ca numar de piese, dar interactiunile sunt complexe din mai multe motive, ceea ce il face un montaj surubaresc si deloc ingineresc.

KISS in prima faza se aplica la proiectare, simplu si usor de priceput, apoi te apuci sa tunzi piese, sa optimizezi.

ASta e invers, bottom up, au taiat cat de mult piese/etaje si apoi le-au facut cumva sa mearga.

E ok pt un proiect mic gen amplificator audio simplu, dar daca e sa proiectezi o masinarie asa dai de dracu.

Link spre comentariu
2 hours ago, validae said:

Poate ,,Ex_doktor,, sau ,,Former_doktor,, era mai sugestiv...chiar nu înţeleg impulsul de a ieşi ,,definitiv,, de pe forum, după care revii cu numele ăsta. Şi fostul user ,,Nicul,, s-a şucărit rău după ce l-am banat odată, nu a mai vrut în ruptul capului să revină la nume apropiate măcar de vechiul ,,nickname,,....ultimul cunoscut era ,,cocochannel,,. Că tot amintii de chestia asta, nu l-am mai văzut pe aci de mult....o mai trăi oare ?

Vali, sincer acum, m-i s-a cam luat cheful de ..forumuri romanesti. Si, app, de porecla der_doktor, am primit-o de la nemti, si nu numai din cauza ''fetzei'' ci mai ales pt ca am rezolvat aparate in care s-au impotmolit multe service_uri din Germania. Pe de alta parte ajung la vorba unui prieten bun care mi-a zis....'' nu se merita sa-ti pierzi timpul'' punand documentatii sau incercand sa-i inveti pe altii cum sa vada lucrurile in audio. Intotdeuna se va gasi unul ''tare in gura'' care, desi nu e electronist de profesie, nu are experiente cu aparate High-End, dar va face orice sa-ti demonstreze ca doar el are dreptate. Asta a fost motivul pentru care am sters toate atasamentele si pozele cu masuratori puse aici, si inclusiv contul. Ca ''vizitator'' intru doar pentru distractie, dar nu voi mai pune vreodata documente rare sau masuratori incercand sa impartasesc experientele mele cu ceilalti useri. Practic nu se merita si observ ca mentalitatea pur ''romaneasca'' se manifesta inclusiv in mediul virtual. Ceea ce se intampla in Romania se manifesta exact la fel si pe forumurile romanesti. Cred ca in vreo 200 de ani se va ajunge la nivelul european actual. Puteti observa asta pe diyaudio sau oricare forum strain, inclusiv la polonezi sau rusi. Pacat, totusi, ca sunt unii useri care doresc sa invete ceva dar nu pot datorita orgoliilor altora si orice topic interesant ajunge la pubela.

Si ca revin la Hiraga 8W...nu l-a facut nimeni de aici, dar s-au scris 19 pagini de topic aiurea. Toti cei care ''NU l-au construit'' afirma ca e o schema rudimentara, dar...niciunul nu l-a construit. Daca e sa vorbim de posibilitatile de masura in audio...stiu doar 3-4 useri care au analizoare de spectru audio in Romania iar analizoare de distorsiuni tot cam asa. Din pacate niciunul nu se implica in a posta ceva, motivele fiind clare.   Acelasi lucru se intampla la tuburi..de cand am plecat eu si Marius Popa...nu s-a mai scris nimic, inclusiv Viorel a mentionat ca nu va mai posta o vreme. Se pare ca Vasile il iubeste atat de mult pe Marian incat renunta la o sectiune de forum. E forumul lui...sa faca ceea ce vrea.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, guest a spus:

@maxente, fara analizor de spectru, orice montaj audio va suna functie de calitatea pieselor dar nu vei sti niciodata cum trebuie sa sune unul masurat. E ca si cum ai evalua valoarea unei tensiuni masurand cu ...becul.

Pai atunci der_doktor, ce facem cu sutele sau miile de oameni, din toata lume asta, care au construit diferite variante de amplificatoare clasa A fara sa fi avut acces la un analizor de spectru ?

As putea face altfel, fac un etaj de test si daca da bine la ureche fata de ce am ascultat eu, consider ca sunt ''in zona buna'' :rade:

Link spre comentariu

Eu m-am obisnuit cu ideea ca nici noi nu suntem sfinti, asa ca e un pic aiurea sa ceri moderatorilor sa fie sfinti. Iar ce s-a intamplat la Lampi... pai nici cu Lego nu au fost asa circuri. 

La subiect: sute de Hiraga Monstrul s-au construit fara nici o urma de analizor, poate nici macar un osciloscop. Cum, de altfel mii si mii de amplifuri canta fara sa fi vazut un multimetru. La noroc.

Primul meu amplif (caci pe cel cu TDA2030 nu-l pun la amplifuri) l-am construit fara macar sa stiu ce curent de mers in gol avea. Nu-mi aduc aminte reglajul semireglabilului. L-am folosit fo 2 ani asa.

Aceasta schema de Monstru nu are nevoie de reglaje, altul decat offsetul. Deci, sa nu construim ca nu avem analizor de spectru? 

Ca te-ai suparat sau nu ca unii vor sa inteleaga cum circula electronii in schema e treaba ta. Pass, in prima lui postare pe topicul Monstrului, zice ca au evoluat mult semiconductoarele in ultimii 26 (sau 27) de ani. Cred ca multi sunt de parerea asta. Si zice multe.

PS: Am vreo 5 amplifuri construite acasa, saptamana viitoare vine cutia din China pentru o clasa A de 20W (de fapt sta in A pana pe la 6-7W). Asa ca se construieste in general. Se si experimenteaza diverse, dar si amplifuri. Personal am construit, in scop didactic, alte 3 amplifuri. Le-am dezmembrat ca nu mai aveam loc. Chiar daca nu posed un analizor, cam stiu cum trebuie sa sune o flasneta. 

Samd... ca multi altii.

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Am facut o simulare ... cam chinuită. N-am reușit să potrivesc ca lumea JFET-urile din oferta LTSpice ( n-am stat să caut modele ) . După ce am reușit să echilibrez cât de cât ( 1807mA prin NPN și 1796mA prin PNP ) am înlocuit 1R cu 2R .

Rezultatul - evident curentul s-a înjumătățit ( aproximativ ) respectiv 919mA prin NPN și 913 mA prin PNP . 

Deci, DA ! Rezistențele alea ( de 1R ) contribuie la stabilirea curentului de repaos. 

Link spre comentariu
9 minutes ago, UDAR said:

Am facut o simulare ... cam chinuită. N-am reușit să potrivesc ca lumea JFET-urile din oferta LTSpice ( n-am stat să caut modele ) . După ce am reușit să echilibrez cât de cât ( 1807mA prin NPN și 1796mA prin PNP ) am înlocuit 1R cu 2R .

Rezultatul - evident curentul s-a înjumătățit ( aproximativ ) respectiv 919mA prin NPN și 913 mA prin PNP . 

Deci, DA ! Rezistențele alea ( de 1R ) contribuie la stabilirea curentului de repaos. 

@UDAR, daca tot ai facut simularea, se modifica spectrul armonic functie de bias? sau functie de curentul prin JFET_uri?

Legat de rezistentele alea de 1 Ohm...se poate utiliza si 0,22 Ohmi sau orice alta valoare (chiar si zero ohmi), important este doar curentul de bias care asigura o clasa A si o anume distributie spectrala.

In realitate stiu cum sta treaba cu Hiraga asta, stiu si de ce taica Pass sau D'Agostino recomanda un anumit bias in etajul final, eram curios doar daca simulatorul percepe ceva schimbari si modelele utilizate ar batea cu realitatea.

@Mircea, cand mi-am luat primul analizor de spectru, ca am vreo patru acum, am realizat cat timp am pierdut aiurea incercand sa obtin ceva rezultate fara sa am cu ce masura corect si rapid un amplificator audio. E ca si cum ai lucra in RF fara sa ai cu ce masura, mai mult orbeste si pe bajbaite. Se stie ca orice difuzor va canta.... in orice cutie, chiar intr-una de pantofi.....dar nu ca in cea proiectata pentru el. Doar cu osciloscopul si multimetrul vei reusi sa faci un amplificator sa cante....cat de bine sau rau o va spune auditia pe boxe. Dar, e departe de adevar ca ar fi realizat sau reglat perfect.

Link spre comentariu

@sesebe, ai dreptate, mestere! :n1

@guest, cred ca este evident ce reprezinta fiecare. Sper ca raspunde anumitor intrebari. Mi-a lipsit pFET-ul.

As zice ca 820R si 1R suna (dupa spectru) cel mai bine. Varianta cu 0R22 va fii oribila.

Curentii prin finali sunt pe aproape.

CVstVQ9.jpg

SxgoIOm.jpg

GpLsjDU.jpg

d6OXAU7.jpg

8Idjm60.jpg

3 hours ago, guest said:

@Mircea, cand mi-am luat primul analizor de spectru, ca am vreo patru acum, am realizat cat timp am pierdut aiurea incercand sa obtin ceva rezultate fara sa am cu ce masura corect si rapid un amplificator audio.

Revelatii de genul asta avem cu totii cand trecem la alt nivel. Dar tu ai motive sa investesti in asa ceva, altii n-au.

Doar cu osciloscopul si multimetrul vei reusi sa faci un amplificator sa cante... cat de bine sau rau o va spune auditia pe boxe. Dar, e departe de adevar ca ar fi realizat sau reglat perfect.

Cand te gandesti ca atatea generatii n-au stiut ca exista si perfectiunea...

LE: Sa nu inchideti topicul pana ma trezesc si eu...

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Vezi ca ai gresit (sper ca nu intentionat) la simulari. In primul rand sunt alti tranzistori si ar fi trebuit sa recalculezi rezistorii. In al doilea rand, modificand doar rezistorii de 1 ohm in 0,22 sau 2 ohmi nu mai ai acelasi bias. Cand pui 0,22 ar trebui sa modifici rezistenta aia de 1k ca sa obtii acelasi curent de bias. 

Ai pus tu cu manuta ta aici generatorul lui taica Pass, ala de armonici in faza si antifaza. Ar fi trebuit sa stii ca acele caracteristici la J112 sunt motivul pe care taica Pass a ales JFET_ul ala. Distante inegale intre caracteristicile de gate si obtinerea armonicilor pare, K2 fiind cea mai interesanta. 

Exact la fel a gandit si nea Hiraga cand a ales tranzistorii aia la Le Monstre, numai ca un pic mai devreme. In principiu se pot folosi si alti tranzistori...dar avand caracteristici (grafice, nu doar valori la un anumit curent si tensiune) asemanatoare si ajustand valorile rezistoarelor. Oricum fara montaj real si analiza spectrala nu faci nimic, se vede clar ca sinusul (ca forma) e la fel la orice valoare de bias si sunetul va fi diferit de fiecare data datorita distributiei armonicilor.

Multumesc, totusi, ca in ...final, e prima postare la obiect, restul de 19 pagini fiind doar offtopic. Poate cu ocazia asta pricep si altii ce importanta are distributia armonicilor la un amplificator audio si impactul acesteia in modelarea sunetului. Eu pot sa spun ca studiez asta de cca zece ani si am masurat si ascultat mii de modele de amplificatoare High_End, nu pocnitori facute pe genunchi. Hiraga asta de 8W, facut cum trebuie si reglat ca sa aiba o anumita distributie a armonicilor va schimba total parerea unora despre amplificatoare. Singura problema este lipsa analizorului de spectru audio si faptul ca multi inca nu stiu cum sa imperecheze si sa sorteze tranzistorii.

Link spre comentariu

Unu, nu am FET canalul P, am zis deja. Am ales ceva cam la intamplare, fara intentie rea. 

In partea de putere nu ar trebui sa conteze, asa ca am pus ce avem toti prin sertare.

Si doi, am vrut doar sa vad analiza spectrala functie de rezistenta de 1k in principal. Se pare insa ca mult curent = multa H2 nu este mereu regula de baza. 

Apoi, pentru colegul SSB, sursa de curent. Pe care recunosc ca nu am bunghit-o. 

PS: nu am deocamdata vreo intentie sa simulez schema pana da frumos cu piesele de le pot avea. Am alte proiecte in lucru.

Link spre comentariu

Nu e nici o sursa de curent constant acolo. Rezistenta aia de 1 ohm in afara de faptul ca limiteaza valoarea curentului prin final nu face nimic acolo. Finalii aia sunt pentru alte scopuri, ar trebui sa uiti de ei cand e vorba de perfectiune, o sa sune...metalic. Merg in PA sau sonorizari fara pretentii de High_End, unde e vorba doar de putere si nu de fidelitate. Niciodata  nu pot fi comparati cu Sanken_urile sau MosFetii verticali cu cei laterali Hitachi sau Exicon.

Care FFT ar fi mai apropiat de perfectiune din ce ai simulat acolo? Eu vad decat unul, dar e cam departe de ce ar trebui sa fie. Oricum, simulat cu piesele originale, vor arata altfel FFT_urile, asta daca si modelele sunt bune.

Link spre comentariu

Varianta cu 820+1...mie nu-mi place deloc. Eu vad 1000+2 interesanta. 

Am zis ca MJL3281 e pentru PA (public address) si e ingenunchiat bine de tot de LAPT_ring_emiter, gen 3264 sau 2922.

Uita-te la Cob, Ft, SOA si prin schemele de amplificatoare bune. Eu MJL_uri as pune doar in subwoofere. :rade:

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări