Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hiraga "Le Monstre" 8W

Postări Recomandate

2 hours ago, UDAR said:

Concluzia mea - nu se poate regla curentul de repaos - ăla care rezultă e !

Ba se poate, modificand valoarea rezistorilor de 1k si/sau curentul prin JFET_uri. Tocmai asta e smecheria ca sa obtii o distributie spectrala ca asta:monster29fig13.gif

Chiar daca schema pare simpla, in realitate este foarte interesanta. 

KISS.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 405
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In conditiile rezistentelor fixe de 1k si a valorii semireglabilului date de 100R nu se poate modifica curentul de mers in gol. E o schema cu valori fixe. 

Daca 1k cresc in valoare, sau 100R scade in valoare (inca o data, nu ma refer la pozitia cursorului, ci la valoarea lui totala) atunci putem mari curentul de mers in gol. Invers, il micsoram. 

1 hour ago, sesebe said:

Și curentul prin tranzistoare finale va fi același? 

Da. Doar limita curentului prin finali creste cu raportul rezistentelor. 

Link spre comentariu
18 minutes ago, guest said:

Ba se poate, modificand valoarea rezistorilor de 1k si/sau curentul prin JFET_uri. Tocmai asta e smecheria ca sa obtii o distributie spectrala ca asta:monster29fig13.gif

Am zis-o de cel putin 2 ori pe forum aici: vedeti explicatia lui Pass din generatorul de H2. Mesaj pentru infideli. 

Mestere Ştefan, ne explici matale cum gasim Nirvana in cazul de fata? Ca de intelegem, atunci putem pune cam orice FET acolo, sa nu mai gasim motive sa invocam la Belle Époque a silicoanelor. 

Daca nu vrei sa faci publica metoda, accept mesaje private si NDA-uri (non disclosure agreement). Pe cuvant! 

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Daca erai atent la pozele montajului cu Le Monstre 8W, pe care le-am pus odata pe forumul asta vedeai si niste mici diferente fata de schema originala. Tuning_ul ala a fost exact pentru a obtine o anumita distributie armonica. Rezistentele alea de 1K in schema originala erau de alta valoare in montajul meu si au fost alese dupa sortarea JFET_urilor pentru un anume Idss, pentru a obtine un anumit bias la finalii originali. Oricum, osciloscopul e practic inutil in a aduce montajul sa lucreze perfect. Sinusul arata la fel si in clasa AB nu numai in clasa A, si doar distributia armonica este cea care face diferenta. Cine a masurat un amplificator pe lampi , bun nu pocnitoare, cu 300B in SE si unul cu EL34 tot SE, si a vazut diferentele de distributie ale armonicilor pe analizorul de spectru, si-a explicat diferenta de sunet dintre ele. La lipit piese se pricep toti si daca doresc mura in gura, atunci, recomand montaje gen ''Caleidoscop de electronica'' unde performantele nu conteaza si nu trebuie selectate piese sau facute masuratori spectrale sau de distorsiuni THD sau IMD. Daca nici o (gluma de) schema atat de simpla nu se poate adapta la valorile pieselor folosite ce sa mai zic de o ''uzina'' gen Krell sau PassLabs. 

@sesebe ...daca la schema asta ''arhaica'' cum o numesti tu, nu stii ce piese seteaza biasul, si mai si intrebi daca se pot inlocui rezistorii aia de 1 ohm cu 0,22 ohmi....m-ai convins!!!!

Link spre comentariu
Acum 31 minute, guest a spus:

@sesebe ...daca la schema asta ''arhaica'' cum o numesti tu, nu stii ce piese seteaza biasul, si mai si intrebi daca se pot inlocui rezistorii aia de 1 ohm cu 0,22 ohmi....m-ai convins!!!!

Fu întrebare retorica. În contextul asta:

Acum 6 ore, sesebe a spus:

Ps2: cred ca Victor ride cu gura pina la urechi acum.

Link spre comentariu

@franzm nu stiu daca am inteles bine comentariul tau dar sper ca nu-s singurul care intelege schema asta pe dos fata de restul celor ce comenteaza despre ea.

Deci ori nu mai stiu sa inteleg functionarea unei scheme ori am ajuns sa nu mai am cu cine discuta scheme electronice pe forum. Iti dai seama ca nu sint de acord cu prima afirmatie.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, guest a spus:

Ba se poate, modificand valoarea rezistorilor de 1k si/sau curentul prin JFET_uri. 

Mea culpa , m-am exprimat greșit . Mă refeream la elementele de reglaj existente în schemă adică acel semireglabil de 100R. Evident că schimbând valorile unor componente  , JFET-ii sau tensiunea de alimentare se obține alt PSF. 

Dar, după cum spunea cineva ( nu mai știu cine ... ) dacă ai schimbat valoarea unei rezistențe ai schimbat schema . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Mircea, la o sursa de curent constant ce face rezistenta din emitorul tranzistorului? In cazul nostru rezistenta de 1Ω.

Rezistenta de 1K seteaza doar referinta de tensiune la sursa de curent.

Acum 1 minut, Mircea a spus:

De remarcat folosirea valorilor standard 1k, 100R, 1R in schema. In schimb se sorteaza tranzistoare. Nu era mai simplu sa sa puna orice tip de tranzistor si sa ajusteze valorile rezistentelor? 

Un argument in plus in favoarea ideii ca este o schema demonstrativa pt ideea de amplificator, un punct de start, nu o schema finalizata.

Link spre comentariu
4 hours ago, sesebe said:

Mircea, la o sursa de curent constant ce face rezistenta din emitorul tranzistorului? In cazul nostru rezistenta de 1Ω.

Rezistenta de 1K seteaza doar referinta de tensiune la sursa de curent.

Un argument in plus in favoarea ideii ca este o schema demonstrativa pt ideea de amplificator, un punct de start, nu o schema finalizata.

Unde vezi tu ''sursa de curent constant'' si in ce emitor e rezistenta de 1 Ohm?

Schema asta, e finalizata si functioneaza, am facut-o de multe ori si am obtinut aceleasi rezultate.

Link spre comentariu

Mi-ai luat-o inainte cu raspunsul.

Nu a negat nimeni ca nu functioneaza.

Poti cere sefului mare sa-ti schimbe numele din Guest? E mai usor de urmarit cine ce zice.

@sesebe, pune coane de o schema sa explici ce vrei sa spui. Nu e numai vina ta ca nu se intelege din vorbe, dar ar ajuta.

Link spre comentariu
La 17.01.2021 la 0:36, maxente a spus:

Pe mine ma bate gandu sa incerc o varianta SE de la taica Pass, si anume Aleph 5. Stii ca te intrebam eu o data de o varianta de amp in clasa A.

Vreau sa vad daca reusesc ventilatie subturata cu un cooler de procesor cu 6 heatpipe-uri din cupru, altfel exclus carcasa din munti de aluminiu si neaparat alimentat din sursa in comutatie, nu vreau sa aud de butoaie de filrtaj si transformatoare supra dimensionate care si alea vor fierbe destul de tare.

Tocmai azi mi-a ajuns cooler-ul ala cu 6 tevi din cupru, comandat pe data de 11-11-2020 facepalm_40x40.gif

Un lucru interesant la el e ca, desi are 3 ventilatoare, alimentate la 12V toate e aproape mort ca zgomot. Trebuie sa stai cu urechea aproape sa auzi zgomotul palelor. O alta treaba interesanta e ca la 5V alimentate nu se mai aude nimic si nu e nevoie sa le alimentez la tensiune mai mare ca mai apoi sa o cobor, pleaca ele singure direct cu 5V.

Acum il intreb eu pe der_doktor, am vreo sansa sa reusesc eu sa fac un amplificator aleph 5 sa mearga ok cum a fost el facut de ta-so Pass, fara un analizor de spectru ?

Tranzistori finali IRF244 nu se mai exista in productie, pot sa pun IRFP244 ?  Trebuie sa ii caut la oo si pe cei IRF9610 dupa vreun parametru ca sa mearga la ureche bine sunetul in clasa A din acest amplif ?

Ii rog pe admini sa ma scuze putin cu acest offtopic si stiu ca trebuia deschis alt subiect, dar e posibil sa sa nu mai fie nevoie de alt topic daca si acest amplificator e ciudat de facut, macar nu ma mai apuc.

Editat de maxente
Link spre comentariu

E prea mult de scris și de desenat, n-am chef sa scriu atita pe telefon. 

Ideea este ca se pare ca deși simpla nu prea a înțeles lumea cum funcționează. 

În regim static, fără semnal la intrare, grupul de tranzistori de la întrare setează o tensiune fixa pe rezistorii de 1k, tensiune ce devine referință pt tranzitorii de ieșire ce lucrează ca o sursa de curent constant (de proasta calitate dar asta e schema). 

Curentul acestei surse este dictat de referință de tensiune și de valoarea rezistentei din emitorul tranzistori lui final (darlington echivalent cu PNP pt partea de pe alimrntarea cu plus). Etajul de ieșire lucrează ca doua surse de curent constant înseriate și cu difuzorul conectat la punctul comun. Feed-back-ul aplicat de la ieșire controlează balansul de curenți din etajul de întrare astfel incit punctul de inseriere al surselor de curent constant din ieșire sa se afle la un potențial cit mai apropiat de 0V. 

In momentul aplicării unei tensiuni pe întrare, etajul de ieșire se comporta ca niște surse de curent constant controlate. 

Mai mult de atit nu explic. Cine a înțeles - bravo, cine nu, sa mai studieze sau sa întrebe pe alții. 

Ps: împerecherea tranzistoarelor este utila pt minimizarea offset-ului de ieșire. Ca sa scăpați de problema împerecherii puteți utiliza un DC servo și s-a rezolvat. 

Ps2: eventualele alte motive pt împerechere voi prefera sa nu le discut. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 19 minute, guest a spus:

Nu-ti place poza mea sau numele?

Poate ,,Ex_doktor,, sau ,,Former_doktor,, era mai sugestiv...chiar nu înţeleg impulsul de a ieşi ,,definitiv,, de pe forum, după care revii cu numele ăsta. Şi fostul user ,,Nicul,, s-a şucărit rău după ce l-am banat odată, nu a mai vrut în ruptul capului să revină la nume apropiate măcar de vechiul ,,nickname,,....ultimul cunoscut era ,,cocochannel,,. Că tot amintii de chestia asta, nu l-am mai văzut pe aci de mult....o mai trăi oare ?

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări