Mircea Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 Desigur tu intelegi schema. Si rostul celor 2 rezistente de 1k. Deci, la ce foloseste prima intrebare? La punctul 2... raspunsul e: dupa ambient. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 2, 2021 Autor Partajează Postat Martie 2, 2021 Bănuiesc ca te referi la cele de 1ohm nu 1kohm. Incerc sa atrag atenția ca asta nu-i decit o schiță de schema nu un amplificator in adevăratul sens al cuvintului. O ideie de start pt un amplificator nu unul finalizat. Și în consecință vreau sa vad ce variante corectate, îmbunătățite se mai pot găsi. Partea nasoala este ca nu exista niște măsurători făcute cum trebuie pt acesta amplificator ca să existe o referință corecta pt comparație cu o eventuala schema îmbunătățită. Încep sa cred din ce în ce mai mult ca Der_doctor nu știe decit sa facă mișto și sa se laude în legătură cu aceasta schema dar nimic concret. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 (editat) Va rog sa ramaneti strict in domeniul tehnic, fara intepaturi sau muscaturi. La primul post aiurea topicul va fi mutat la discutii diverse.. Editat Martie 3, 2021 de Shambala Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 (editat) 1 hour ago, sesebe said: Bănuiesc ca te referi la cele de 1ohm nu 1kohm. Nu, exact la alea de 1k din colectoare m-am referit. Alea de 1R nu au rolul de a modifica curentul de mers in gol. Se poate modifica si valoarea potentiometrului de 100R (nu vorbesc de pozitia cursorului) ca sa modifici curentul de mers in gol. Editat Martie 2, 2021 de Mircea Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 2, 2021 Autor Partajează Postat Martie 2, 2021 Acum 38 minute, Mircea a spus: Nu, exact la alea de 1k din colectoare m-am referit. Alea de 1R nu au rolul de a modifica curentul de mers in gol. Se poate modifica si valoarea potentiometrului de 100R (nu vorbesc de pozitia cursorului) ca sa modifici curentul de mers in gol. Imi poti face o analiza mai detaliata? Eu vad putin altfel lucrurile. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 Vorbim de curentul de mers in gol. Alea de 1R nu au treaba sa controleze curentul de mers in gol, doar limiteaza curentul prin finali. La o valoare superioara curentului de mers in gol. Nu inteleg unde bati cu intrebarile tale. Link spre comentariu
KISS Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 2 hours ago, sesebe said: Bănuiesc ca te referi la cele de 1ohm nu 1kohm. Incerc sa atrag atenția ca asta nu-i decit o schiță de schema nu un amplificator in adevăratul sens al cuvintului. O ideie de start pt un amplificator nu unul finalizat. Și în consecință vreau sa vad ce variante corectate, îmbunătățite se mai pot găsi. Partea nasoala este ca nu exista niște măsurători făcute cum trebuie pt acesta amplificator ca să existe o referință corecta pt comparație cu o eventuala schema îmbunătățită. Încep sa cred din ce în ce mai mult ca Der_doctor nu știe decit sa facă mișto și sa se laude în legătură cu aceasta schema dar nimic concret. Rezistorii aia de 1 Ohm nu au treaba cu bias_ul. Curentul prin JFET_uri si implicit caderea de tensiune pe rezistorii de 1KOhm dicteaza valoarea bias_ului. Am pus link_ul ala cu masuratori unde gasesti analize spectrale inclusiv pentru sursa si diagrame cu distorsiuni. Si, da, recunosc ca lipsesc masuratorile de IMD. Sa inteleg ca tu vrei oscilograme? din ele nu poti afla nimic legat de cum suna un amplificator. Irelevante sunt chiar si cele cu square wave. Ca o paranteza, square wave se folosea in anii '60 in teste pentru ca nu existau analizoare de spectru si osciloscopul era un lux. Cu toate astea se masurau distorsiunile THD si IMD chiar pe vremea aia, cand Hi-Fi_ul era la inceputuri. Din pacate, si o spun cu parere de rau, in ziua de azi, majoritatea constructorilor amatori si nu numai ei, inca testeaza amplificatoarele doar cu osciloscopul pe sinus si square wave. Sunt inca sub nivelul celor din anii '60 care, totusi, masurau distorsiunile THD si IMD cu analizoare de distorsiuni pe lampi. @sesebenu fac misto...dar ma distreaza faptul ca multi nu inteleg nimic dintr-o analiza spectrala dar in schimb afirma ca schema e depasita fara sa inteleaga macar cum functioneaza si fara sa construiasca montajul. Am mai zis, candva, ca eu l-am facut in multe variante, inclusiv tri-wiring (fiecare difuzor cu amplificatorul lui), deci 6 module amplificatoare intr-o varianta stereo cu filtre active Linkwitz si stiu ce poate...''gluma'' asta de schema a lui Hiraga. Daca vrea cineva sa discutam la obiect despre analizele alea spectrale si masuratorile din link_ul ala pus mai devreme, desi ma indoiesc, am mai spus, sunt oricand de acord. Link spre comentariu
RST Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 E vorba de notiuni de baza...intradevar, curentul de mers in gol e stabilit de cele 2 rezistente din colectoarele bipolarilor ( 1K ). Marirea lor determina marirea curentului de mers in gol si viceversa. Etajul de intrare arata a cascoda...dar nu prea e. Amplificarea in tensiune a bipolarilor e unitara. baxele lor nefiind decuplate in CA ( la masa ). Cei 2 bipolari au rol tot de bias ptr etajul final, in scopul asta au fost prevazuti in schema. In concluzie, curentul de mers in gol e determinat si de divizorul rezistiv din baze ( rezistentele de 2K ). Schema e completa si nu necesita nimic in plus. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 Mă bag și eu în vorbă ... Eu văd așa : 1. Căderea de tensiune pe rezistențele de 1k determină curentul de mers în gol ( mai corect curentul de P.S.F.fiind o clasă A ) . Această cădere minus tensiunea pe o joncțiune BE apare pe rezistența de 1R. 2. Căderea pe 1k este determinată de curentul prin JFET , bipolarul adiacent fiind în conexiune bază comună (dacă vreți formează o cascodă cu JFET-ul) . Semireglabilul compensează inegalitățile dintre cele două JFET-uri stabilind tensiunea de ieșire . Observați că JFET-urile recomandate sunt din selecția Y - cu cel mai mic Idss (această selecție nu mai apare în DS-urile actuale, zicea cineva pe DIY Audio că ar fi apărut într-un DS din 1983 ). Estimez deci grosso modo cca 2-2.5mA prin JFET-uri deci circa 1.4-1.9A prin finali . (Ar trebui cel puțin 1.5A pentru 8W pe 8Ω) . Concluzia mea - nu se poate regla curentul de repaos - ăla care rezultă e ! În ce privește stabilitatea acestui curent cu temperatura - aceasta este determinată desigur tot de JFET . Nu găsesc familia de caracteristici Id = f(Ugs) cu temperatura parametru (e dată doar la 25°C) dar la multe JFET-uri la tensiuni Vgs relativ mici față de Vgsoff curentul scade cu creșterea temperaturii . Posibil să fie și aici cazul . Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 2, 2021 Autor Partajează Postat Martie 2, 2021 (editat) Uite ca eu nu sint de acord cu explicatiile astea si pot si demonstra asta dar la ce basicalie s-a facut si la felul cum imi sint contestate comantariile, nu o voi face nici daca ma platiti cu aur. Astept sa vad daca nu sint si alte pareri. Ps: se pare ca nu am pus degeaba intrebarile, nici macar expertul in amplificatoare nu poate da o explicatie hai sa zicem completa. Ps2: cred ca Victor ride cu gura pina la urechi acum. Ps3: @UDAR a postat intre timp ........... Postarea lui nu a fost luata in calcul. Editat Martie 2, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 Radu si Ştefan, ma indoiesc ca Sesebe voia explicatiile voastre despre functionarea schemei. 100% stie ce i-ati explicat voi. Insa, e neclar unde bate cu intrebarile. @UDAR, oare ce influenta poate avea diferenta de Uds intre cele 2 FET-uri asupra continutului armonic? 2 minutes ago, sesebe said: Uite ca eu nu sint de acord cu explicatiile astea si pot si demonstra asta dar la ce basicalie s-a facut si la felul cum imi sint contestate comantariile, nu o voi face nici daca ma platiti cu aur. Hai, ca nu e cazul. Dupa ce l-ai invocat pe veneticul Ştefan, care pare sa vrea sa zica ceva, acuma ii inchizi usa-n nas? Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 Hmmm, eu mi-am propus să fiu strict on topic . Am răspuns ( cu o opinie personală ) la întrebările puse de IT chiar în primul post. Nu am cunoștințele teoretice ( că de experiență nici nu mai vorbesc ) să răspund la întrebarea ta . Dacă însă te referi chiar la Uds și nu e o eroare , cred că aceasta nu are o influență prea mare . În altă ordine de idei eu cred că amprenta armonică de bază este dată de structura schemei - JFET-ul predomină ca amplificare în tensiune, reacția negativă e relativ modestă, etc. Inegalitățile între ramuri ( în special cele între JFET-uri ) pot afecta simetria între alternațe deci să inducă eventual ușoare armonici pare suplimentare . Zic și eu , luați în considerare disclaimer-ul de mai sus. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 2, 2021 Autor Partajează Postat Martie 2, 2021 Acum 36 minute, guest a spus: Rezistorii aia de 1 Ohm nu au treaba cu bias_ul. Curentul prin JFET_uri si implicit caderea de tensiune pe rezistorii de 1KOhm dicteaza valoarea bias_ului. ........... Deci pot folosi pt primele teste rezistente de 0.22Ω/5W in locul celor de 1Ω? Nu am de 1Ω/5W si pina imi vine comanda poate dura cam mult cu pandemia asta.... Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 Poti pune 0.22R acolo. O sa-ti sune mai dinamic. @UDAR@UDAR, atunci imperecherea la ce mai foloseste, daca tot avem semireglabilul de 100R? Nu vreau sa abuzez, insa cum ai raspuns, intreb si eu. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 2, 2021 Autor Partajează Postat Martie 2, 2021 Și curentul prin tranzistoare finale va fi același? Link spre comentariu
Postări Recomandate