Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hiraga "Le Monstre" 8W

Postări Recomandate

Mamă, ce mă mai uit eu după altele!... si unele sunt grozave, mai ceva ca un profiterol!                            On-topic. Multumesc d-le shambala pentru precizări! Ca să fiu sincer, aprecierile mele sunt trecute prin filtrul unui electronist bătrân care s-a lovit de multe.... cu 30 ani in urmă probabil ca aș fi avut o mentalitate diferită si, cu siguranță,aș fi acordat mai mult credit lui Hiraga!.... singurele amplifuri in clasa A ascultate de mine au fost single-ended pe lămpi (mi-au placut!) si am in lucru un amplif clasa A cu siliciu cu iesire pe traf.... când va fi gata, nu stiu... 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 405
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 oră în urmă, Marele Savant a spus:

Adica a fost un fel de G.D. Oprescu al Japoniei!

Jean Hiraga, nascut din tata francez si mama japoneza,  a predat 10 ani electronica la doua universitati japoneze. Ulterior s-a reintors in Franta; francezii il considera francez.

In afara de aceste doua amplificatoare cu tz. in cl. A mai are cateva realizari celebre - un amplificator cu lampi si niste incinte.   

(Posibil  si altele de care nu stiu eu)

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Acum, daca tot se zice ca imperecherea tranzistorilor e critica la amplifu asta Hiraga, intreb si eu daca asa e critica treaba si la varianta SE Aleph imperecherea tranzistorilor din etajul gain ?

Alea din diferential stiu ca trebuie cat mai apropiate. Dar cele din generatorul de curent constant, trebuie si acolo sortate ?

screenshot_168.thumb.jpg.3d118301bbf9e7407c1c1b9cc6f6ed10.jpg

Editat de maxente
Link spre comentariu

Eu tot nu reusesc sa inteleg un aspect... Daca tot urmaresti sa ai distorsiuni mari, de un anumit tip, de ce naiba il mai faci in clasa A mai ales ca nu esti fortat de topologia lui sa stai in clasa A ? Daca era single ended mai ziceam, dar asa, push-pull... Fa-l frate in clasa AB cu un curent de mers in gol suficient de mare astfel incat sa reduci mult distorsiunile de crossover si lasi "nealterate" restul distorsiunilor care-ti plac. In felul asta nu te mai chinuiesti cu ditamai radiatoarele, etc... 

Anul trecut am simulat si studiat si eu schema asta si din cate am observat eu secretul nu vine din piese ci asa cum a mirosit si Sesebe, din punctul static de functionare care mai degraba este dinamic :rade: Caracteristicile amplificatorului se modifica non stop functie de sarcina, daca e 16,8,4 ohm... se modifica fata de volum...una canta la juma de watt, alta la un watt. Arata fix ca o masina careia ii scoti amortizoarele iar volanul este legat de roti cu guma de mestecat. O masina incontrolabila care te duce unde vrea ea. E foarte distractiva, placuta, dar nu este serioasa. Asa e si cu chestiile astea de la Hiraga. Omul cred ca a zis "Haideti sa facem un carucior cu rulmenti si sa ne dam cu el pe vale in fundul curtii ca e foarte distractiv".  Ca si masina lui Mikey Mouse, are personalitate, viata lui proprie cu mofturile lui. 

mikey mouse car.png

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu

Acu intreb si eu: ce rost are sa pui mosfet de putere in etajul de intrare?

Dar in sursa de curent constant din diferential?

Sau e facu asa mai la misto? Sa zici ca e all mosfet?

Vrei reactie putina n-ai decat sa degenerezi diferentialul si tot acolo iese, ba chiar mai liniar.

Din ce vad sursa de curent consatnt e polarizata pe la vreo 22mA. Consider un  4V necesar pt deschidere.

Hai sa zicem ca ar fi 1V, dar tot nu sari de 40mA. Poti pune vreo 4 perechi de BC-uri in paralel ai doar ~2w de disipat.

Sau un BD140 sau care e pnp ca tot la fel merge.

Imperechere la final nu vad vreun rost, mai ales cand ai 1R in sursa.

Asta mi se pare schema facuta asa la distractie, te chinui sa o faci sa mearga si probabil ca dupa ce ajustezi totul, merge....ok

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Mai avea putin si ducea trasistoarele in avalanșă. Sa vezi atunci armonici armoniaose.
Am zis (dar a fost sters din cauza ca am folosit un cuvant aiurea, cred)
Ce valuri mai facea daca acest amplif se chema:
GHEORGHE - "Balaurul" ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări