Усилитель Postat Ianuarie 18, 2021 Partajează Postat Ianuarie 18, 2021 2 hours ago, der_doktor said: Nu, modelul asta nu l-am intalnit..inca. Am gresit tipul, (incurcat cu Pioneer D5000) este Sansui BA 5000, are multe tranzistoare finale si 2 trafuri de iesire.... Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 (editat) Intrebare pentru cei care au construit sau masurat clase A: daca ar fi sa alegeti pentru sursa intre: 1. doar condensatoare 2. condensatoare + multiplicator de capacitate 3. condensatoare + stabilizare ce ati alege si de ce? Multumesc pentru raspunsuri si argumente. Nu pun intrebarea doar ca sa adun postari. Editat Ianuarie 19, 2021 de Mircea Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 Si eu subscriu la intrebare...intuitiv cred ca varianta nr. 2 ar fi cea mai "audiofila"...doar condensatoare ar face probabil sursa de alimentare mai mare de 3 ori decat amplificatorul propriu-zis, in timp ce unii spun ca stabilizarea poate introduce anumite probleme...inclusiv de racire. Eu as adauga si un punct. 4 - acumulatoare...cred ca cel putin problema zgomotului pe alimentare ar fi rezolvata asa... Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 Stabilizarea nu ar mari prea mult caldura disipata. Un traf ales cat sa nu ai Vin-Vout mai mare de 3-4V si teoretic nu adaugi multa caldura. Acumulatoare excluse, nu vreau o sursa care moare incet-incet. Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 Nu stiu daca exista o solutie optima universala. Sunt prea multe variabile de care ar trebui tinut cont. Pentru monstrul de 8 W as merge pe stabilizatoare serie-paralel separate pentru fiecare canal. Si alimentare din reteaua trifazata. Preferabil cu un redresor monstru. În rest, ar trebui cercetat fiecare caz în parte (simulare + masuratori). Si asta-i munca de Sisif, care nici nu va fi apreciata de o comunitate dominata de subiectivism. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 19, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 @Mircea Tot ai uitat ceva: sursa stabilizata in comutatie - mica, stabilizata, fara a genera prea multa caldura, fara riplu de 50/100Hz, condesatori de filtrare mici, si chiar si sunet distinct excluzind zgomotul pe care unii tot insista ca-l baga. Link spre comentariu
Усилитель Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 Nu cred ca e imposibil de pus/gasit ceva capacitati mai mari . Trebuie ramas la limita "bunului "simt si fara mari complicatii ,ca atunci chiar se ajunge la "monstru adevarat " BK Butler are in amplificatorul lui monobloc MONAD cu 300b 2 Farazi filtrare , dar el asi permite ,are clienti "seriosi " : BK Butler has been designing and building vacuum tube related musical products for over 25 years. Professional celebrity users include Billy Gibbons (ZZ Top), David Gilmour (Pink Floyd), Eric Clapton, Elton John, Eric Johnson and hundreds more. BK's designs and products have satisfied the most critical professional clients. Mai exista si alti "monstrii : "Goldmund Telos 5000+ The limited edition Telos 5000+ boasts 5000 watts of class-A power. Its mind-bending specs allege a THD of 0.0005% and a frequency response of 0 Hz to 300,000 Hz, which is perfect for your extraterrestrial friends who might be able to actually hear in that range. Perhaps the clean Swiss air allows their makers to more sufficiently perceive the frequencies beyond what most mortals can enjoy. Pivetta Opera Only Sitting atop all others is the Bugatti of amplifiers, the Pivetta “Opera Only.” This beast of an amp pumps out an outrageous 120,000 watts of power broken out into six 20,000 watt class-A amplifier channels. It’s looming height of more than 8 feet, 3307 lb weight and impressive design looks more like some kind of futuristic teleportation device than a power amplifier. Its beauty is matched only by the specs. Here is a description from their site: “This unquestionably gorgeous state of the Art Amp features six 30 kW triple-insulated toroidal transformers, 16 ceramic diodes 1600V/400A (tot 6400 Amp), 216 Kendeil aluminum electrolytic capacitors 6800uf 160 Volt, 2,112 high current bipolar transistors, 12 analog (RCA/XLR) inputs and six digital, 12 output channels, and 192 speakON connections. It’s capable of producing an awe-inspiring 120,000 watt rms at 8 ohm class-A max 160kW (the specs show output configurations of 6 x 20,000W rms or 12 x 10,000W rms). “ Link spre comentariu
Shambala Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 (editat) Mai sunt cazuri, cele mai importante lipsesc din lista - CRC si CLC. In al doilea rand de ani buni circula schema Hiraga modificata - si sunt disponibile cablajele pt ea, care foloseste doua alimentari, una stabilizata pt etajul de intrare si una doar [bine] filtrata pt etajul final. Editat Ianuarie 19, 2021 de Shambala Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 1 hour ago, Shambala said: Mai sunt cazuri, cele mai importante lipsesc din lista - CRC si CLC. In al doilea rand de ani buni circula schema Hiraga modificata - si sunt disponibile cablajele pt ea, care foloseste doua alimentari, una stabilizata pt etajul de intrare si una doar [bine] filtrata pt etajul final. Varianta 1 era CRC. Varianta cu stabilizare pentru etajul de intrare este cea castigatoare se pare. Multumesc pentru sugestii. Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 OK, sa revenim la realizarea concreta...cam ce capacitati ar fi real necesare pt. schema cu +/-12V? Stiu ca se vehiculeaza valori de sute de mii de uF, dar chiar sunt necesare? As fi interesat de un grafic care sa arate evolutia distorsiunilor vs. capacitati de filtraj...ar fi suficient, sa zicem, un bloc de filtraj cu 2x100.000uF? Cred ca diferentele dintre sursele de alimentare sunt relativ subiective...sau si daca exista diferente, nu cred ca sunt asa de mari cat sa conteze... As lua in calcul si ideea de a folosi acumulatoare pe post de condensatoare de filtraj, solutie gasita de mine la un radio chinezesc cu lanterna...era un simplu redresor de la retea si nici nu mai era condensator de filtraj, doar un acumulator cu plumb. Radioul functiona si alimentat la retea, iar cand nu avea tensiune la retea ramanea pe acumulator. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 Din punctul meu de vedere cea mai avantajoasa solutie este CLC fiindca dimensiunea unui drossel este mai mica decat radiatorul stabilizatorului acest mod este si rezolvarea la amplificatorul meu hibrid la care curentul pentru cele doua canale este de 3,4A Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 Nu cred ca sunt doua Hiraga care sa sune la fel. ( de bine sau de prost). Asta din ce am mai citit. Poate asta da si frumusetea realizarii.: Nu se poate reproduce :) Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 Bai, ce oameni sunteti, dupa ce ca cineva se hotaraste sa construiasca (puna piesele impreuna, mai curand, ca nu cred ca finisez final - cine stie), acuma imi bagati si strambe?! O sa stabilizez intrarea si multiplic capacitatea la finali. 317/337 pentru etajul de intrare. Probabil 20mF la intrarea multiplicatorului. Vedem cum suna si discutam. PS: Prevad 2-3 luni constructia, deci nu imi cereti sa "avansez inainte" ca viata are si alte prioritati. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 Sigur va suna diferit in functie de implementare. Recte, piesele folosite. Eu folosesc finali 5200 si 1943. Sunt cei mai apropiati de SD/SB. Pot pune si 3281/1302, dar nu cred ca merita. Drivere 550 si 560, dar o sa incerc si cu 3904/3906 (nu radeti, ca nu-s foarte departe de 550/560, doar Cob dublu). FET-ii de la intrare vor fi SK74 si SJ170, dar si SK246 si SJ103. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 19, 2021 Partajează Postat Ianuarie 19, 2021 21 minutes ago, der_doktor said: @sesebe...No comment! @Mircea, in final scopul constructiei e sa sune bine. Functie de abilitatile fiecaruia rezultatul va fi diferit. Daca pune piese aiurea, nu are experienta si nici aparate sa faca un reglaj corect va zice ca @sk24bpo, Unul care stie ce face, va proba schema cu piesele originale, asta ca sa nu existe nici un dubiu legat de functionalitatea ei... Daca, totusi, vrea sa faca cateva comparatii, asa de amorul artei, va pune alti finali, alti tranzistori FET si va masura din nou. Eu sunt convins ca va merge si cu alti tranzistori care au parametri apropiati cu cei originali. De unde piesele originale? O sa mai caut, insa nu stiu unde gasesc tranzistori cu Cob de 1.5pF. O sa vad ce e disponibil in Texas. Link spre comentariu
Postări Recomandate