Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare sursa 24V


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Acum 30 minute, cosmin ardelean a spus:

tensiunea in secundar fluctueaza foarte mult in plaja 10-14V

Buna dimineata @cosmin ardelean,

 

Empiric:

  • As incerca intai sa maresc progresiv C9: 220n, 330n, 470n, 680n ... 1u maxim. Sursa va deveni mai lenesa la variatii rapide ale curentului de sarcina, dar e posibil sa devina stabila.
  • Daca e rebela, se poate inlocui C9 cu o grupare RC serie. Determinarea valorilor R si C se face experimental pana cand stabilitatea e acceptabila.

 

Sistematic:

  • Daca nu-si baga mintile in cap, treaba e mai complicata. Trebuie analizate marginea de castig si de faza pe diagrama Bode si compensata corespunzator.

 

Spor!

.

L.E. Asa cum au spus colegii, verifica tensiunea din pinul 7. Trebuie sa fie cel putin 11.2V cf foii de catalog, ca sa mentina functionarea si 16-17V ca sa porneasca. Daca tensiunea nu e corecta atunci oscilatiile pot fi de la restart, nu de la instabilitate pe bucla. Dupa parerea mea nu trebuie rebobinat traful, daca i se da tensiune corecta integratului. Pentru a mentine tensiunea corecta pentru integrat, cred ca se pot adauga cateva spire pe una dintre coloanele trafului si inseriate cu infasurarea de alimentare a integratului. Atentie la fazare!

Editat de cirip
Link spre comentariu

@sesebe acolo ai doar pulsuri pozitive, nu vad cum ar merge redresare cu dublare de tensiune...

 

4 hours ago, cirip said:

As incerca intai sa maresc progresiv C9:

Pe langa faptul ca e contraindicat sa se faca asta in principiu, oricum n-are legatura cu problema de fata.

 

4 hours ago, cirip said:

Daca nu-si baga mintile in cap, treaba e mai complicata. Trebuie analizate marginea de castig si de faza pe diagrama Bode si compensata corespunzator.

Compensarea este ok asa cum e si sursa e stabila pentru parametri la care a fost conceputa.

 

2 hours ago, dan cod said:

Și R2 se poate scădea valoarea. Dacă bine vad 56ohmi. Se poate scădea mult. 

N-are niiiici o legatura!

 

4 hours ago, cosmin ardelean said:

Asta am vazut si eu, ca alimentarea integratului devine instabila si ea.

Este absolut normal.

Ce ai tu acolo este un continuu ciclu pornit-oprit, de la asta se trage variatia de tensiune.

E simplu de inteles daca stim cum functioneaza o sursa flyback.

Integratul este alimentat in timpul mersului de catre o infasurare auxiliara in faza cu secundarul, si in antifaza cu primarul.

Deci tensiunea pe infasurarea auxiliara pentru alimentare integrat este egala cu tensiunea de pe secundar impartita la raportul de transformare dintre secundar si auxiliar.

Adica spre exemplu daca secundarul ( iesirea ) are sa zicem ( la plesneala ) 20 de spire iar auxiliarul 13, si pe iesire ai 25V, atunci pe auxiliar ai 25V/(20/13), adica aprox 16V.
Repet, este un exemplu demonstrativ, n-am de unde sa stiu datele trafului tau ).

 

Cand reduci la jumatate tensiunea de pe iesire, reduci proportional si pe cea de pe infasurarea auxiliara ce alimenteaza integratul. Si continuand exemplu de mai sus, reducand iesirea la 12,5V, auxiliarul se reduce la 12,5/(20/13)=12,5/1,538=8,12V.

Asta pune o problema pentru ca tensiunea de alimentare a integratului e prea mica, situatie in care intervine UVLO ( protectia la subtensiune ) si blocheaza integratul.

Pornirea sursei in sine nu este afectata deoarece initial se face din retea prin rezistentele mari de la pinul 3, deci sursa porneste ok insa pinul 3 nu poate asigura curentul necesar comenzii mosfetului, asta vine de la pinul 7, si daca acolo tensiunea nu ajunge la cat cere UVLO integraul se opreste, dupa ce se opreste consumul redevine la valoarea de start ( foarte mic ) deci CI-ul poate reporni prin pinul 3, si...tot asa.

 

4 hours ago, cosmin ardelean said:

Daca as asigura alimentarea CI printr-o alta sursa mica, as rezolva ceva?

Ma bucur ca ai inteles problema, insa nu recomand o astfel de solutie, sursa are un anumit regim tranzitoriu care trebui pastrat, si asta se poate face numai prin infasurarea auxiliara.

Rezolvarea este rebobinarea trafului, respectiv dublarea spirelor infasurarii auxiliare. 
Daca mai este spatiu de bobinat pe traf atunci ai putea incerca sa adaugi ( o sa fie migalos ce-i drept ) spire fara sa desfaci nimic.

O sa trebuiasca sa deslipesti traful de pe placa si sa masori inductanta infasurarii auxiliare, apoi sa adaugi spire pe el pe care sa le inseriezi cu infasurarea auxiliara ( mare atentie la fazare ) si sa urmaresti sa obtii o noua bobina care sa aiba o inductanta cat mai apropiata de cea masurata la infasurarea auxiliara.

Asa esti destul de sigur ca ai dublat numarul spirelor, iar valoarea totala masurata a inductantei gasite va trebui sa fie cam de 4 ori mai mare decat cea masurata initial la infasurarea auxiliara, asa esti sigur ca fazarea e corecta.

 

Pe langa asta va trebui sa confirmi ca 431 e stabil si in conditiile astea ( tensiune redusa la jumatate ), masurand cu osciloscopul intre anod si catod ( ii masori iesirea ), daca gasesti acolo oscilatii atunci va trebui sa umbli la compensare ( desi la cat de rudimentara e compensarea, cel mai probabil o sa fie ok si asa ).

Editat de Marian
Link spre comentariu

Cred că ideea lui @cirip cu bobinarea câtorva spire în spaţiul liber rămas între miez şi carcasă(dacă există) şi înserierea lor fazată cu înfăşurarea auxiliară ar rezolva alimentarea în condiţiile scăderii tensiunii de ieşire la jumătate din cea iniţială.S-ar putea face prin tatonare, dai câteva spire (4-5), pui o diodă rapidă şi un condensator de filtraj şi vezi ce tensiune continuă obţii cu sursa alimentată şi în condiţiile tensiunii de ieşire normale (24V), apoi ştii de câte spire ai nevoie ca să compensezi scăderea tensiunii, la reglajul pe 12V...sârma poate fi foarte subţire, de circa 0,1- 0,2mm fiindcă acolo e consum redus.

@Craciun...chestia cu diodele e o improvizaţie care nu oferă nicio stabilitate, practic te bazezi pe rezistenţa internă a diodei în conducţie, iar asta depinde de curent şi temperatură.O astfel de soluţie merge doar la diferenţe mici de tensiune, comparabile cu căderea a maxim 1-2 diode şi curenţi mici, dar rămâne doar o improvizaţie...aici nu poate fi vorba de aşa ceva.Pe ideea asta putea la fel de bine să pună la ieşirea sursei un stabilizator liniar sau comutaţie (buck), adică două surse una după alta...altă aiureală.

Editat de validae
Link spre comentariu

Bravo Marian! Dar propun si eu o varianta:

Oare nu ar merge sa forteze infasurarea auxiliara sa lucreze in regim de transfer direct, prin inversarea capetelor? Eu mai m-am jucat cu sursele astea la inlocuirea acumulatorilor din bormasini si am observat ca nu prea are mare importanta cum e conectata infasurarea auxiliara. La cat consuma integratul si daca infasurarea nu face parte din bucla de reactie (asa cum este cazul aici) nu prea are mare importanta in functionarea schemei in regim flyback. Avantajul mare este ca tensiunea livrata de aceasta infasurare nu mai are o prea mare legatura cu reglajul tensiunii de pe iesire, valoarea grosiera a tensiunii livrate depinzand doar de raportul de transformare dintre primar si auxiliara, in conditiile in care nu se monteaza bobina si dioda de intoarcere in circuitul de iesire al auxiliarei, asa cum se procedeaza in sursele forward, descarcarea miezului facandu-se prin secundarul principal in regim flyback. Bineinteles ca tensiunea de alimentare a integratului fluctueaza dupa tensiunea din primar, dar fluctuatia este acceptabila pentru limitele integratului. Iar daca tensiunea este prea mare pe pinul 7, tranteste un zenner de 12-15V intre el si masa. Parerea mea!

Editat de CIBY2
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări