alinescoo Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Va salut stimati colegi si va doresc un 2021 prosper si plin de sanatate. As dori sa va cer o parere si nu stiu daca am nimerit bine sectiunea. Daca gresesc, imi cer scuze. Se dau 2 birouri din pal. Doresc ca la fiecare sa ii fac un suport, ma gandesc undeva la 70cm deasupra biroului pe care sa montez un corp de iluminat pentru a ajuta la citit/lucru la birou. Intrerupatorul o sa il montez in fata biroului pentru a fi usor de ajuns la el. Initial m-am gandit sa iau un corp de iluminat gen "neon" cu led-uri, insa dupa aceea m-am gandit ca poate lumina e prea puternica si ar fi bine sa poata fi redusa, dupa nevoi. Intrebarea mea este: ce recomanati ca solutie economica de iluminat in cazul acesta? Exista solutii cu led care sa aiba si lumina reglabila? Am citit aici pe forum ca la becurile led nu prea merge dimming, dar poate sunt solutii special construite sa mearga cu dimming ca parte integrata a corpului de iluminat. Va multumesc pentru timpul acordat. Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Cred ca ideea cu "un suport" este cam struto-camila ... din ce il faci, din PAL? De principiu pentru asa-ceva se foloseste un corp de iluminat industrial (lampa-veioza) pentru ca vei reusi cu greu si prea mult efort sa faci ceva comparabil ca aspect cu ceva industrial. Daca pleci de la o lampa industriala (poate fi si una veche cu bec cu incandescenta) trebuie sa inlocuiesti sitemul prost initial cu unul mai bun... chiar si un corp nou are mici sanse sa fie dotat din start cu ceva bun. Iti trebuie deci unul sau mai multe COBuri, solutia de racire si cea de alimentare (se pare ca doresti una cu dimming) Oricum daca ai cunostinte de electronica peste minimale... se exclud din start benzile led sau becoledurile, prea proaste pentru a fi considerate. In rest ideea este prea putin clara/cristalizata pentru a intra in detalii. Link spre comentariu
alinescoo Postat Ianuarie 6, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Multumesc pentru raspuns. Nu am crezut ca are prea multa importanta contextul unde se monteaza. Varianta cu suportul este pentru ca biroul e facut tot de mine din PAL iar respectivul suport, tot din pal, o sa aiba si alta functionalitate, gen rafturi. Deci acel corp de iluminat vine ca o mica extensie a lui si ideea ar fi sa fie cat mai discret. De aceea am preferat corp cu iluminat cu led-uri care e subtire si nu prea iese in evidenta fata de lampa clasica. Deci ca si concluzie, din cate inteleg, varianta cu led-uri nu e ok mai ales daca se vrea dimming. Daca renunt la dimming, pot lua un corp cu led-uri gen 70-100 lei dar nu au fiabilitate. Nu am cunostinte necesare pentru a face eu ceva modificari, asa ca am nevoie de un corp de iluminat pe care il iau si il montez, eventual ce stiu sa fac e un montaj de intrerupator pe fir. Va multumesc pentru timpul acordat. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Acum 25 minute, alinescoo a spus: Multumesc pentru raspuns. Nu am crezut ca are prea multa importanta contextul unde se monteaza. Varianta cu suportul este pentru ca biroul e facut tot de mine din PAL iar respectivul suport, tot din pal, o sa aiba si alta functionalitate, gen rafturi. Deci acel corp de iluminat vine ca o mica extensie a lui si ideea ar fi sa fie cat mai discret. De aceea am preferat corp cu iluminat cu led-uri care e subtire si nu prea iese in evidenta fata de lampa clasica. Deci ca si concluzie, din cate inteleg, varianta cu led-uri nu e ok mai ales daca se vrea dimming. Daca renunt la dimming, pot lua un corp cu led-uri gen 70-100 lei dar nu au fiabilitate. Nu am cunostinte necesare pentru a face eu ceva modificari, asa ca am nevoie de un corp de iluminat pe care il iau si il montez, eventual ce stiu sa fac e un montaj de intrerupator pe fir. Va multumesc pentru timpul acordat. Din contra, este cea mai dimabila solutie dar nu cu becoleduri din comert. Ti s-a explicat mai sus, trebuie COB cu radiator serios, concentrator/difuzor de lumina (ca sa nu te orbeasca lumina pea puternica) si sursa reglabila dedicata. Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 1. Nu este nimic rau cu folosirea PAL-ului... Dar daca vrei sa iluminezi un birou se presupune ca faci munca care solicita buna acuitate, deci iluminatul este intens. O veioza montata pe birou are dezavantajul ca iti ia din "suprafata locativa" dar: cu led posibil sa nu folosesti extrem de mult spatiu o lampa poate fi deplasata pe birou, adica nu este necesar, ba chiar este avantajos sa o pui numai in zona de actiune directa: citesti ceva / sau lipesti piese electronica... ajung cateva sute de cm patrati, dar nu iti trebuie cateva mii de cm patrati, cat are blatul biroului mai mult orice lampa are capul pozitionabil, deci nici nu trebuie neaparat sa o misti Iluminatul tau va fi fix, deci va trebui sa "bata" pe toata suprafata in mod egal de puternic, ceea ce nu este nici economic / dar nici confortabil, prea multe reflexii cu tendinta sa te orbeasca... Deci sugestia este ca sub raftul tau sa fixezi niscai corpuri orientabile sau cu gat flexibil, deci sa poti muta fluxul maxim unde este necesar. 2. pentru racire buna nu POTI folosi ceva extrem de plat, convectia se produce pe verticala. O fi interesant sa ai emisia dintr-un corp gros de 2mm, este posibil cu LED/COB, dar cum se duce in sus curentul de aer, ca da de PAL? Deci considera gaturile flexibile 3. Evident ca dimmingul LED/COB este cel mai bun, singura problema este sa nu achizitionezi o sursa fara si apoi sa doresti una cu. Link spre comentariu
alinescoo Postat Ianuarie 6, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Ati expus niste probleme pe care nu mi le-am pus. Eu initial m-am gandit la dimming tocmai pentru cazul cand ar fi prea puternica lumina. Insa dupa cum ati zis faptul ca e fix are unele dezavantaje la care nu m-am gandit. O sa caut sa vad ce reusesc sa gasesc. Ma mai gandesc cum ati zis la varianta unor corpuri orientabile... aici intra si spoturile? Teoretic s-ar putea face suportul sa pot incastra 3 spoturi care sa fie mascate in partea din fata iar deasupra ar putea emite caldura. Din pacate nu detin cunostine in domeniu, a trebuit sa caut ce e COB . Am vazut ca sunt si lampi cu brat articulat, cele cu arcuri dar nu prea se potrivesc. Birourile sunt pentru copii si sunt folosite la online school/teme/citit. Multumesc inca o data pentru ajutor. Cat traieste omu afla lucruri noi. Multa sanatate. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Nu ca nu s-a spus deja destul de catre colegi, dar considerati si culoarea luminii, nu va axati numai pe intensitate. Pentru lucrul pe calculator puteti lucra cu o lumina calda 2700-3000K, pentru bricolaje si chiar scris eu merg la 4000K neutra sau chiar rece 5000+ K. Biroul meu de lucru este etajat. Sub etajera, unde pot avea aparate de masura sau scule, am instalat benzi de LED-uri (in grupuri de 3 LED-uri) facute de mine cu COB-uri de calitate. Deasupra mesei se poate face un suport (in forma de L inversat, iar in capatul de deasupra mesei se instaleaza o bara de aluminiu lunga cat cel putin 1/3 spre 1/2 din lungimea mesei (profil aluminiu sau un radiator lung model lat 20mm, inalt 5-7mm pe care montati COB-urile - sunt modele pe eBay de 20cm lungime, le puneti impreuna cate vreti). E bine sa fiti abil ca sa faceti toata mecanica cu aspect frumos, dar nu e imposibil. Alt amanunt este pozitionarea, sa nu fie prea sus ca sa priviti in lumina (chiar cu un ecran mat poate deranja vederea periferica), sa nu fie prea inspre utilizator cat sa aveti umbre cand scrieti. Umbre o sa aveti pe latimea mesei, pe lungime nu e cazul caci lampa are multiple surse pe lungime care anuleaza umbrele. Daca insa gasiti un "neon" cu LED-uri destul de aratos si convenabil, eu as incerca si solutia asta. Link spre comentariu
okean Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 (editat) Intrebarea mea este: ce recomanati ca solutie economica de iluminat in cazul acesta? Exista solutii cu led care sa aiba si lumina reglabila? Am citit aici pe forum ca la becurile led nu prea merge dimming, dar poate sunt solutii special construite sa mearga cu dimming ca parte integrata a corpului de iluminat. Raspunsul este LUXO am asa ceva...te muta intr-o alta dimensiune ! " KFM LED ESD is equipped with two semicircular LED modules with a total energy consumption of only 11W. The modules are dimmable, and automatically turn themselves off after 4 or 9 hours in order to save energy. Light emitting diodes have an incredibly long life span. The diodes in KFM LED ESD have a life expectancy of 50.000 hours. That means 25 years or more with normal use. You will never have to change the light source " Dxxx: evitati produsele LUXO Editat Ianuarie 6, 2021 de Dxxx Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 (editat) Vezi mare atentie, daca este vorba de copii: - sa nu le intre lumina in ochi... COBurile au densitate de energie foarte mare - sa fie CRI decent - fluxul lumnos sa fie suficient incat vederea sa se produca cat mai "relaxat" fara acomodare fortata. Nu doresti sa aiba nevoie de ochelari la 20 de ani... PS Care este smecheria cu LUXO? facem reclama aici? <las' ca o modific eu in contra-reclama> Orice sursa de lumina care are reclama ca facand altceva decat sa dea lumina este de EVITAT Ca si iaurtul care are efecte ... medicamentoase Sau autovehiculul care culege prune... Ce o fi revolutionar ca sunt dispuse semicircular? ce minune cu 50.000 ore? Orice led/COB normal rezista 50,000 ore (70%) De ce ar trebui un bec sa faca ce-i trece lui prin cap dupa 4 sau 9 ore... Hai ca-i buna, se va stinge exact cand da laptele in foc sau cand intra hotul in casa... Aveti grija la ce va doriti, ca s-ar putea sa se implineasca. Editat Ianuarie 6, 2021 de Dxxx Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 După cum suna "reclama" ma aștept sa nu fie ieftin. Ca experienta personala (ultimii 3 ani și ceva am studiat domeniul cit de cit) pot spune ca nu exista (nu am găsit eu cel puțin) soluții LED/COB industriale (realizate industrial) care sa fie simultan: aspectuoase, cu randament luminos bun, cu un CRI și R9 bune (CRI>=95 și R9>=80), cu răcire decenta (ca să nu pice în citiva ani LED-urile) cu flux luminos decent și sa mai fie și ieftine. Soluțiile care satisfac cit de cit cerințele de mai sus sint foarte foarte scumpe. Ca ideie de preț un corp de iluminat baie cu tub fluorescent (de la aceeași firma) este sub 100 Ron (80-90 RON) și creează circa 1000 lumeni iar soluția cu LED similara ca aspect dar flux luminos sub 500 lumeni și CRI incert este de 3-4 ori mai scumpa și binenteles fără diming. La 500 lumeni în baie nici nu nimerești sa te incalți cu șlapii la ieșirea din cada/dus. Link spre comentariu
okean Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 (editat) Ca " ideie "...vulpe + struguri = acri, nu a fost nici o intentie de reclama, designul e placut, lampa sta cum vreau eu, lumina mai mult decat suficienta, nu e ieftina dar cand e vorba de vedere si dupa o anumita varsta si daca te [ si ]respecti face si ultimul banut ! Editat Ianuarie 6, 2021 de okean Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Lampa Luxo nu poate fi utilizata scopului topicului prezent. Citit, facut lectii. Plus, si subliniez, in afara de vorbe si 11W... nu zice nimic despre detalii care pe forumul LED-uri conteaza. 11W nu inseamna nimic. 11W si 200lm, 11W si 800lm, etc? Altfel, cumperi lupa iluminata. Nu prea sunt dintre cei care cumpara idei, ci caracteristici tehnice. Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 (editat) Exista mai multe variante: colegul Okean nu se prea pricepe, si crede reclame care din start "miros" destul de neplacut a dezinformare incearca sa vanda castraveti la gradinar o fi el atat de putin pretentios incat produsul respectiv chiar i-a placut mai curand fie are ceva de castigat, fie este el fan tip zealot (cum sunt unii pentru Tesla sau Apple) In plus daca cunosti ceva electronica, si "cand e vorba de vedere si dupa o anumita varsta si daca te [ si ]respecti"... Atunciiti faci singur un corp de iluminat LED/COB care sa-ti garanteze emisie cromatic corecta si parametri de eficienta si fiabilitate corecti (pe care industria nu-i prea ofera), cum au si accentuat colegii Sesebe si Mircea. Editat Ianuarie 6, 2021 de Dxxx Link spre comentariu
Alphsoo Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 (editat) Dxxx de ce sa evit produsele LUXO? Ce produse au Luxo, nu va reusi nimeni de pe acest forum sa reproduca! Ca fapt divers detin o lampa LUXO WAVE PLUS, lampa folosita atat la lipitul smd urilor cat si la citit sau alte locuri unde am nevoie de o vizibilitate imbunatatinta. https://www.luxo-lighting.com/luxo-waveplus-magnifier-230v-35-diopter-lens-w-anti-reflective-coating-30-w-base-light-grey.html. Dar dupa cum spunea OKEAN strugurii sunt acri! Le: Luati in considerare ca acest tip de lampa este foarte flexibila o mut sa bata lumina cum vrea ochiul meu pe cand cele fixe, fixe raman! Editat Ianuarie 7, 2021 de Alphsoo Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 Decât să dai 670$ pe o lampă, mai bine îi investeşti într-un microscop.Cine n-are ce face cu banii ăia poate s-o laude cât vrea, dar îţi faci mama lămpilor cu un sfert din banii ăia.Şi fără să faci rabat la materiale... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum