Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se demonteaza axul orizontal de la freza FU 12?

bcristian

Postări Recomandate

• Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bcristian

18

• Ion_Bumbu

12

• draku

6

• znecula

2

Top autori în acest subiect

Acum 12 ore, bcristian a spus:

Mersi!

Da, pentru ce am eu e foarte buna. Dar uneori ma gandesc cat de bine i-ar sta unei 32/36 prin zona :D

Dar aia se cam uita dupa SN 560 sau 630, si as ajunge sa dorm in masina si nici aia in garaj :D

Lasa ca nici SN-ul 320 din spate nu e rau..

Link spre comentariu
1 oră în urmă, bcristian a spus:

Nu-i rau deloc.

Dar stii cum e cand te ia flama, si parca ai vrea si de-aia, si de-ailalta, si stai ca mai e o varianta mai buna... :D

Cunoastem....  :)

PS

Cand vrei sa vinzi fus-ul asta, sa dai de stire

Link spre comentariu

Sunt cateva modificari majore pe care as vrea sa la fac, cu care freza as ar fi perfecta pentru ce vreau eu.

Ridicat capul de frezare verticala mai sus. Asta e de departe cea mai mare limitare din punctul meu de vedere. Cursa Z e suficient de mare, dar cea mai mare parte din ea e nefolosibila din cauza ca varful sculei e prea jos. Botul conului ISO 30 e aproape pe masa cand e ridicata la maxim. Si cum cel mai des lucrez cu o port-penseta ER 32, 100 - 150 mm din cursa teoretica pe Z sunt de fapt ocupati numai de scula si port-scula. Exista pensete direct pe conul ISO 30, dar nu rezolva decat putin din problema:

• Nu pot prinde decat diametrul nominal, problema comuna la pensetele care se strang prin tragere (R8, Morse). Chinezii le pot face la orice diametru, dar ma duce spre 4-500 de dolari ca sa acopar toate burghiele si alte scule cu coada cilindrica pe care le am.
  • Castig doar vreo 65 mm asa.
  • Mai sunt si alte scule pentru care ai nevoie de spatiu: cap alezor, cap de filetat automat, indicator de centrare pe rotund automat, etc. Pe ultimele de altfel nu le am (desi sunt foarte utile) tocmai pentru ca in marea majoritate a situatiilor nu as avea loc sa le folosesc.
  • Daca pun si masa rotativa ramane foarte putin spatiu, practic sunt limitat la piese de maxim 20 - 25 mm inaltime.

Metoda la care ma gandesc e sa construiesc un etaj intermediar de vreo 200 mm inaltime intre corpul frezei si partea orizontala a capului vertical. Imbinat tot pe coada de randunica, cum sunt si acum, ar putea fi pus sau nu in functie de ce prelucrari se doresc. In el ar fi 2 pinioane cu acelasi modul cu cele existente. Din tabla de otel de 10 - 12 mm, imbinata cu suruburi, ca nu ma vad sudand-o fara sa se deformeze.

Masa mai lunga cu cursa longitudinala mai mare. La asta ma gandesc sa fac o placa de vreo 20-25 grosime, prinsa rigid in actualele ghidaje coada de randunica. Pe asta prinse cu burta in sus patine lineare, gen Hiwin, cu ghidajele aferente prinse pe burta unei mese noi. La modiifcarea asta insa sunt mai multe probleme: de unde fac rost de o masa la un pret rezonabil, si cum rezolv faptul ca as avea de facut unele prelucarari pe lungimi mai mari decat cursa actuala.

Avansuri automate. Aici oscilez intre ceva simplu doar pe X si facut CNC, dar cu o interfata puternic modificata pentru utilizare conversationala (spre Path Pilot). Scris G-code de mana sau folosit un CAM sunt ambele neplacute cand faci piese relativ simple intr-un singur exemplar. Pentru pozitionare as citi datele din riglele electronice pe care le am si acum, un esp32 e ieftin si suficient, protocolul nu e complicat.

Link spre comentariu

poate, inainte de a te apuca de modificari mecanice majore, te gandesti la alta masina, mai apropiata de ceea ce crezi ca ai (sau vei avea) nevoie

chiar daca vei reusi sa le faci cu succes, tot vei ramane limitat la unele caracteristici ale ei 

Link spre comentariu

Eu as proceda complet altfel, ceva profile I din care as suda un cadru si as ridica tot corpul superior al frezei pe el.

Singura problema cred ca ar fi o curea mai lunga.

Inca mai gindim...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, draku a spus:

poate, inainte de a te apuca de modificari mecanice majore, te gandesti la alta masina, mai apropiata de ceea ce crezi ca ai (sau vei avea) nevoie

chiar daca vei reusi sa le faci cu succes, tot vei ramane limitat la unele caracteristici ale ei 

Problema e ca din masinile vechi nu prea exista ce vreau eu - o masina spatioasa fara sa fie foarte mare. Fu 32/36 sunt enorme pentru mine. 22 are curse mici, 25 sa zicem ca s-ar apropia de ce vreau eu, dar e tot mare. Si preturile cerute pe alea in stare buna sunt enorme. Ce mi-ar placea ar fi una in genul asta:

H11d840b08e2b4641b4a5eb5f8de0bdd1u.jpg_.webp

Singura problema e ca m-ar costa vreo 3-4000 dolari in China, si adusul si taxele ar mai adauga vreo 1500.

Link spre comentariu
Acum 57 minute, Ion_Bumbu a spus:

Eu as proceda complet altfel, ceva profile I din care as suda un cadru si as ridica tot corpul superior al frezei pe el.

Singura problema cred ca ar fi o curea mai lunga.

Inca mai gindim...

Nu e atat de simplu. Ce vreau e sa maresc distanta dintre cap si masa.

Ce s-ar putea face mergand pe idea asta ar implica inlocuirea ghidajului pe axa Z si a surubului care ridica masa.

Ideea nu-i rea insa, o retin pentru varianta in care nu gasesc de cumparat pinioane ca ale ei (sau nu la preturi decente).

Ca totusi ghidajul e doar o placa dreptunghiulara rectificata.

Link spre comentariu

deckel fp1? fp2? :)

par mai slim decat cele romanesti, dar au niste preturi...

nu ma indoiesc ca ti-ai facut calculele....

ai putea pune cadrul de care amintea @Ion_Bumbu intre corpul vertical si suportul mobil (cel care se misca fata-spate) al  capului de frezare 

asta implica insa macar o placa cu ghidaje coada de randunica pe care sa o pui in locul suportului, de care sa prinzi cadrul si restul

dupa aia apar probleme de aliniere/geometrie/stabilitate/rigiditate, etc

transmisia s-ar putea face prin lant gall

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări