tepeleacatalin Postat Ianuarie 3, 2021 Partajează Postat Ianuarie 3, 2021 buna ziua si la multi ani tuturor colegilor...un an nou fericit si plin de impliniri vin la dvs cu o problema care nu ii dau de cap....desi pare ceva simplu mie nu mi-a iesit am cateva radiouri vintage in colectie care sunt dotate cu potentiometrii liniari pt volum joase inalte etc problema lor este ca se misca foarte greu....le-am spalat le-am degresat cu spirt WD 40 spray de ungere ....sunt curate functioneaza corect dar se misca infernal de greu....am folosit pana si ulei de mecanisme fine si tot degeaba mi-e frica sa nu se rupa tija din plastic ce as mai putea face.....aparatele sunt ok dar potentiometrii imi mananca zilele ca exemple....VEF 221 SABA BREEZE samd va multumesc mult toate cele bune in noul an Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 3, 2021 Partajează Postat Ianuarie 3, 2021 Între ax şi bucşă sigur mai există nişte vaselină care s-a uscat ,,beton,, şi nici spray-ul nu o mai dizolvă acum.Asta e cauza.Ar trebui demontaţi complet, scoasă tija de pe bucşă şi curăţat bine, uns cu vaselină siliconică şi montat la loc.E mai laborios dar e singura metodă care asigură curăţarea sigură. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 3, 2021 Partajează Postat Ianuarie 3, 2021 (editat) Acum ar fi bine de lămurit dacă e vorba de potențiometru cu variație a valorii liniara, sau mișcarea cursorului e liniara și nu rotativă. Am mai întâlnit asemenea exprimare, și soluția diferă în funcție de caz. Înclin sa cred ca sunt cu mișcare liniara și variație log cel puțin cel de volum. Deci nu poate fi vorba de ax gripat pe bucșe. Editat Ianuarie 3, 2021 de doru3160 Link spre comentariu
tepeleacatalin Postat Ianuarie 3, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2021 da......miscare liniara.....cursorul se misca liniar nu se roteste....ca la aparatele de radio bucur toate variantele Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 3, 2021 Partajează Postat Ianuarie 3, 2021 (editat) Aia nu se numesc liniari ci rectilinii. Cei liniari sint cei ce au curba de variatie liniara, adica majoritatea. Inafara de uns cu tot felul de alifii, ai desfacut vre-unul dintre ei sa vezi exact dece se misca asa de greu? Editat Ianuarie 3, 2021 de sesebe Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 3, 2021 Partajează Postat Ianuarie 3, 2021 (editat) Încearcă după degresare, o ungere cu vaselina siliconica a caii de rulare cât și a cursorului. Dacă nici asa nu merge, înseamnă că materialul s-a modificat în dimensiuni, în sensul măririi, și trebuie ajustat mecanic. O singura data am fost nevoit sa fac asta, și tot la un potențiometru rusesc, în rest le-am păcălit cu vaselina siliconica. Editat Ianuarie 3, 2021 de doru3160 Link spre comentariu
tepeleacatalin Postat Ianuarie 3, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2021 nu am desfacut nici unul.......de fapt o data unul demult de la un bucur si dupa operatie s-a constatat decesul.....s-a facut praf cu toate precautiile mele..... Link spre comentariu
d2134 Postat Ianuarie 3, 2021 Partajează Postat Ianuarie 3, 2021 Acum 24 minute, tepeleacatalin a spus: da......miscare liniara.....cursorul se misca liniar nu se roteste....ca la aparatele de radio bucur toate variantele Denumirea corecta este "potentiometrii translatie". Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 3, 2021 Partajează Postat Ianuarie 3, 2021 (editat) Dacă ai loc, încearcă după baie sa bagi ceva vaselina siliconica pe cursor și mișcă-l ca să o transporte. Plastic pe plastic nu prea merge cu ulei. Vezi sa nu cumva din cauza uzurii sa nu se încline în timpul mișcării și sa se blocheze. Modelul ala nu a fost chiar asa de nărăvaș. D-lor, mulțumim pt precizări, cred ca s-a înțeles treaba cu rectiliniu și translație. Problema e însă alta. Editat Ianuarie 3, 2021 de doru3160 Link spre comentariu
tepeleacatalin Postat Ianuarie 4, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 maine voi incerca cu vaselina siliconica......trebuie intai procurata.....va tin la curent cu evolutia va multumesc mult noapte linistita Link spre comentariu
mac01 Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 (editat) Acele potentiometre nu au fost niciodata stralucite....mereu se impotmoleau la deplasarea cursorului. Trebuie desfacute complet, spalate si gresate. Tija cursorului are fixata pe ea un arc lamelar care culiseaza pe carcasa...acolo trebuie sa pui unsoare. Si nu intotdeauna obtii rezultate bune...mai ales daca sunt uzate. Merg mai usor dupa ungere...dar tot se mai impotmolesc. Editat Ianuarie 4, 2021 de mac01 Link spre comentariu
KolozsiFerencz Postat Iunie 4, 2021 Partajează Postat Iunie 4, 2021 Dl, mac 01 are dreptate. Am patit ceva asemanator cu niste potentiometre Tesla .Din pacate din 4 buc, recuperate am reusit cu migala sa reconditionez 2buc.restul s au spart la desfacere, Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum