Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strung Pionier 80

BogdanH

Postări Recomandate

Buna ziua,

Detin un strung de banc despre care am aflat ca ar fi modelul Pionier 80 - fabricat la Cugir.

Eu l-am luat de pe olx acum cativa ani de la cineva care voia sa se mute din Bucuresti pe la Timisoara si il incurca.

Omul mi l-a dat cu tot ce avea el ( cutite din otel rapid, cateva pensete, vreo 4 roti dintate, universal chinezesc de 80, motor sistem de fulii).

Strungul de banc nu arata foarte bine dar este functional.

Ii lipsesc rotile dintate pentru avans si filete cat si carcasa cu mecanismele din zona respectiva.

Am tot cautat pe net informatii despre el pana am ajuns pe acest forum unde am observat sectiunea speciala pentru scule de prelucrare prin aschiere si am zis sa creez un topic unde sa impartasesc experienta mea cu acest model de strung astfel incat sa poata fi folosita si de altii care sunt in cautare de informatii sau care vor fi in cautare de informatii despre acest model.

asa arata acum 3 ani

https://www.youtube.com/watch?v=kIy2w4iCWuI&ab_channel=BogdanHojbota

intre timp am primit cadou un universal de 125 nou, cred ca e romanesc si pe care l-am montat in locul celui de 80.

Chiar daca este mai mare si scurteaza lungimea maxima a piesei prelucrate e mai ok decat cel de 80 pentru ca reusesc sa strang piesele mult mai bine in universal.

Orice informatie aveti disponibila despre acest model va rog sa o impartasiti.

Multumesc

P.S. Revin cu fotografii

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BogdanH

12

• draku

7

• ecu

5

• daniels

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Revin mai jos cu fotografii cat si cu o solicitare.

Cum spuneam mai sus, nu are sitemul de avans/filete. Cand l-am primit avea doar 4 roti dintate.

Anul trecut am gasit intamplator in talcioc 7 roti dintate pe acelasi pas si le-am luat fara sa mai stau la discutie sau sa negociez( au costat 50 de lei)

https://drive.google.com/file/d/1O0M7TBDVuAPvP5vS9fw3e3EMmNWkkRKs/view?usp=sharing

cu gandul de a face functional sistemul de avans.

Am cerut de la un vanzator de strung identic o fotografie la sistemul de roti dintate si acum imi dau seama ca e similar cu sistemul de la TOS80 sau MN80. Asa e?

Doar ca din pacate nu am sistemul respectiv de parghii cu 3 roti dintate mici ce are rol de inversor din cate imi dau seama.

Link spre comentariu
Acum 7 minute, daniels a spus:

Ai dimesiunile rotilor?

cele mici care imi lipsesc -nu.

Am vazut ca s-a intrebat si pe topicul de TOS80.

Nu stiu din ce cauza nu pot insera fotografiile direct din GoogleDrive ca si imagine, nu ca si link.

Voiam sa le incarc si pe celelalte.

Tipul care vinde un strung identic cu al meu de mi-a trimis o fotografie cu sistemul de roti dintate e pensionar si s-a descurcat cam greu cu foto.

O sa il sun zilele urmatoare sa vad daca imi poate da mai multe detalii.

Link spre comentariu

Și eu am avut o problema că a ta doar că cu alt timp de strung. Până la urmă am făcut un sistem de avans/filetare cu arduino, un motor pas cu pas și un encoder. Mult mai rapid. Pot face orice filet avans doar din meniu....

Link spre comentariu

In sfarsit am gasit o modalitate sa inserez imaginile in forum....

Am zis ca daca tot deschid topicul acesta , sa pot pune si imaginile caci cine stie cand alti pasionati vor avea nevoie de ele.

Sistemul de roti dintate la Pionier 80 arata asa:

(fotografia e primita de la un vanzator de pe olx)

Roti_dintate.jpg?width=1920&height=1080&

sistemul este aproape identic cu cel de la strungul SP-80 ( zic aproape caci nu stiu daca au rotile dintate acelasi diametru)

20210103_120550(1).jpg?width=450&height=

20210103_120531(1).jpg?width=450&height=

Screenshot_20210103-120445_WhatsApp(1).j

Eu in lipsa rotilor dintate respective si a sistemului de inversor - am pus cea mai potrivita roata dintata din cate am avut ca sa cada la pas cu roata dintata de pe axul universalului si cu gaura pe care o aveam in corpul strungului.

20201227_075443(1).jpg?width=1920&height

si a iesit pana acum asta

20210103_083432(1).jpg?width=450&height=

mai am ramase rotile acestea care cuplate cate doua pe o parghie vor duce miscarea de la axul universalului la roata dintata mare care are 120 mm

20210103_083443(2).jpg?width=450&height=

parghia vreau sa o fac ceva de genul asta

20210103_090641(2).jpg?width=1920&height

ceva idei sugestii?

Am zis ca daca gasesc rotile mici, pot modifica sistemul dupa ca sa il aduc in configuratia apropiata de cum a iesit din fabrica.

Link spre comentariu

afli ce modul sunt rotile de la strung (m=D/z) unde D=diam exterior si z=nr. de dinti

cred ca poti afla din poza nr de dinti al celor 2 roti mici care se angreneaza cu arborele

comanzi rotile dintate la magazin.undatech.ro (momentan vad ca are o problema site-ul), de ex. (eu de acolo am comandat)

ajustezi grosimea si alezajul interior in functie de necesitati

de la pinionul 3 incolo, sunt interschimbabile, in functie de tabelul de avansuri/filetat

cel putin asa e la SP80

eu, pentru SP80, am avut nevoie de 2 roti, 25 si 30 de dinti, modul 1

le-am comandat pe site, aprox 20 lei/buc, cam pe acolo

rotile au venit cu grosimea de 15 mm si alezajul interior de 10 mm

mie imi trebuiau sa aiba grosimea de 8 mm si alezajul 14 si 15 mm, asa ca le-am ajustat corespunzator

forma si dimensiunile sistemului inversor, daca nu ai vreo schia sau nu ai de unde sa il copiezi, e cam greu, zic....

as sugera sa faci o "macheta" a piesei respective din material usor prelucrabil (plastic, aluminiu, placaj, etc) pe care sa o adaptezi pana functioneaza ok, rotile se angreneaza corect la schimbarea sensului, etc

parerea mea...

Link spre comentariu

Eu stiam formula 

m=D/(z+2) unde D=diam exterior si z=nr. de dinti

In calculul rotilor dintate se foloseste formula m=Dd/z unde Dd=diametrul de divizare, dar cand ti o roata in mana nu poti masura Dd.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări