c_anicai Postat Ianuarie 2, 2021 Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 (editat) Am incercat sa fac un transformator din doua ferite de traf linii suprapuse cu intentia sa-l utilizez intr-o sursa halfbridge autooscilanta sau forward, inca nu m-am hotarat. N-am facut nici un calcul fiindca n-am avut dupa ce sa ma ghidez ca urmare atasez datele tehnice: - 2 ferite traf linii suprapuse cu sectiunea totala 3 cm², primar 24 sp litat 96x0,16/ secundar 5 sp litat 384x0.16, raport de transformare 4.8. Intrebarea care o am este urmatoarea, aproximativ ce putere maxima pot stoarce din acest transformator? Editat Ianuarie 2, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 2, 2021 Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 (editat) Puterea e limitată doar de conductorul care încape pe miez, în limitele numărului de spire/Volt permis de permeabilitatea miezului.Permeabilitatea va trebui determinată experimental, dacă nu o poţi afla dintr-un catalog.Sau poţi căuta schema unui şasiu ce folosea acel traf şi vezi ce tensiune se aplica primarului, ulterior calculezi câte spire/Volt folosea.Asta dacă ai numărat spirele primarului... Editat Ianuarie 2, 2021 de validae Link spre comentariu
c_anicai Postat Ianuarie 2, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 m-am gandit sa ma joc cu o schema simpla, prima de aici http://www.audio-thai.com/index.php?topic=15260.0 Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 2, 2021 Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 Nu mă bag in calculele trafului dar pot să te asigur ca miezurile alea sunt facute să lucreze sub 50kHz.Peste 50-100kHz e discutabilă funcţionarea.Pe timpuri ruşii le foloseau,in pachete,pentru invertoare de sudură.Cele fără întrefier. Link spre comentariu
mac01 Postat Ianuarie 2, 2021 Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 (editat) Am un inverter de sudura Telwin original, construit in urma cu 300 de secole cand se facea aparatura de calitate. Lucreaza la 20 si ceva de Khz...are transformatorul de putere idem realizat. Merge aparatul ala extraordinar de bine....nu l-as da pe doua noi de firma. Editat Ianuarie 2, 2021 de mac01 Link spre comentariu
c_anicai Postat Ianuarie 2, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 (editat) Acum 1 oră, BRANCA a spus: miezurile alea sunt facute să lucreze sub 50kHz.Peste 50-100kHz e discutabilă funcţionarea Pe timpuri ruşii le foloseau,in pachete,pentru invertoare de sudură.Cele fără întrefier. posibil sa fia asa dar totusi am sa incerc un halfbridge autooscilant cu schita asemanatoare ca cele pt alimentare becuri halogen o ferita avea intrefier si cealalta nu, am polizat pe o piatra plata si l-am scos cat de cat Editat Ianuarie 2, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 2, 2021 Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 (editat) Sint curios cum faci calculele pt transformatorul de comanda - cel ce realizeaza oscilatia. Mai bine faci ceva cu un integrat dedicat PWM pt ca acel transformator oscilator este super greu de calculat si depaseste nivelul unui amator. Editat Ianuarie 2, 2021 de sesebe Link spre comentariu
c_anicai Postat Ianuarie 2, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 (editat) sunt ceva detalii pe schita si nu cred ca e pretentios mai ales ca se poate jongla din rezistentele si condensatorul care-s inseriate cu primarul, ceva dubii tutusi am in legatura cu dioda 1n4763 de pe plus care initiaza dac-ul dar cred ca nici nu e necesara, se poate face la fel cum e in convertorul din becurile economice. Pe acel dac voi face si protectia de supracurent cu un tranzistor ca-l pune la masa sa taie oscilatia cand am depasire de curent in alimentare sau pe iesire, vad eu. Editat Ianuarie 2, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 2, 2021 Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 Domnule, am proiectat asa ceva si stiu bine ce vorbesc. Daca tu crezi ca iti va merge cum trebuie cu citeva indicatii neclare de pe o schema de pe net atunci te inseli amarnic dar na, e timpul tau si sint banii tai asa ca poti sa faci ce vrei cu ei. Link spre comentariu
c_anicai Postat Ianuarie 2, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 (editat) Voi proba, oricum sunt putine sanse sa fie ok transformatorul cu ferite de linii. Dupa ceva teste comparative am vazut ca are pierderi cam mari la frecvente mai mari de 100 Khz, imi pare rau ca n-am testat acele ferite inainte sa-l bobinez, asta e. Cam toate feritele recuperate ce le am au pierderi semnificative la frecventa mare, singurele care se comporta mai binisor sunt alea din traf iesire sursa pc dar chiar daca suprapun mai multe pachete au spatiu foarte mic pt bobinaj. Initial nici nu fac transformatorul de oscilatie, excit cu un generator dreptunghiular si urc din ala frecventa sa vad cat duce. Editat Ianuarie 2, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat Ianuarie 4, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 La 02.01.2021 la 21:45, sesebe a spus: am proiectat asa ceva si stiu bine ce vorbesc Am cateva nelamuriri, nu stiu ce rol au compnentele incercuite in schita, ma refer la dioda si la cele doua rezistente de injumatatire a tensiunii de alimentare. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 (editat) Pai nu scrie în schema de pe net? Ce înseamnă "dac" din postarile tale de mai sus? La ce anume se refera? Editat Ianuarie 4, 2021 de sesebe Link spre comentariu
c_anicai Postat Ianuarie 4, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 (editat) Nu la dioda diac m-am referit ci la aia inseriata cu rezistenta de alimentare a diac-ului. Am o mica problema, dupa scurt la iesire se intrerupe oscilatia si nu-si revine decat dupa ce realimentez montajul, de asta am pus intrebarile crezand ca au legatura acele componente incercuite cu acest neajuns. Editat Ianuarie 4, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
vijelie02 Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 Fara osciloscop nu ai cum sa-ti dai seama ce rol au cele 3 piese inseriate, dioda, rezistenta si zenner. Se numeste snubber. Link spre comentariu
c_anicai Postat Ianuarie 4, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 nu e snubber, dioda incercuita face parte din circuitul de alimentare al dac-ului care initiaza oscilatia, pt ce trebuie un zenner acolo ? si referitor la cele doua rezistente de 100k incercuite, pt ce trebuie jumatate de potential in lipsa conductie mosfet-uri? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum