Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebari despre un transformator pe ferita de linii tv


Postări Recomandate

Am incercat sa fac un transformator din doua ferite de traf linii suprapuse cu intentia sa-l utilizez intr-o sursa halfbridge autooscilanta sau forward, inca nu m-am hotarat.
N-am facut nici un calcul fiindca n-am avut dupa ce sa ma ghidez ca urmare atasez datele tehnice:
- 2 ferite traf linii suprapuse cu sectiunea totala 3 cm², primar 24 sp litat 96x0,16/ secundar 5 sp litat 384x0.16, raport de transformare 4.8.
Intrebarea care o am este urmatoarea, aproximativ ce putere maxima pot stoarce din acest transformator?IMG_7752.thumb.jpg.6b227992c104e4745fd1f2746298bd82.jpg
Editat de c_anicai
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Puterea e limitată doar de conductorul care încape pe miez, în limitele numărului de spire/Volt permis de permeabilitatea miezului.Permeabilitatea va trebui determinată experimental, dacă nu o poţi afla dintr-un catalog.Sau poţi căuta schema unui şasiu ce folosea acel traf şi vezi ce tensiune se aplica primarului, ulterior calculezi câte spire/Volt folosea.Asta dacă ai numărat spirele primarului...

Editat de validae
Link spre comentariu

Am un inverter de sudura Telwin original, construit in urma cu 300 de secole cand se facea aparatura de calitate.

Lucreaza la 20 si ceva de Khz...are transformatorul de putere idem realizat. Merge aparatul ala extraordinar de bine....nu l-as da pe doua noi de firma. 

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 1 oră, BRANCA a spus:

miezurile alea sunt facute să lucreze sub 50kHz.Peste 50-100kHz e discutabilă funcţionarea

 

Pe timpuri ruşii le foloseau,in pachete,pentru invertoare de sudură.Cele fără întrefier.

posibil sa fia asa dar totusi am sa incerc un halfbridge autooscilant cu  schita asemanatoare ca cele pt alimentare becuri halogen

 

o ferita avea intrefier si cealalta nu, am polizat pe o piatra plata si l-am scos cat de cat

 

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Sint curios cum faci calculele pt transformatorul de comanda - cel ce realizeaza oscilatia.

Mai bine faci ceva cu un integrat dedicat PWM pt ca acel transformator oscilator este super greu de calculat si depaseste nivelul unui amator.

 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

sunt ceva detalii pe schita si nu cred ca e pretentios mai ales ca se poate jongla din rezistentele si condensatorul care-s inseriate cu primarul, ceva dubii tutusi am in legatura cu dioda 1n4763 de pe plus care initiaza dac-ul dar cred ca nici nu e necesara, se poate face la fel cum e in convertorul din becurile economice. Pe acel dac voi face si protectia de supracurent  cu un tranzistor ca-l pune la masa sa taie oscilatia cand am depasire de  curent in alimentare sau pe iesire, vad eu.

 

 

 

1200w.thumb.png.178733fe898e14c96f51c0041740ccc2.png

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Voi proba, oricum sunt putine sanse sa fie ok transformatorul cu ferite de linii.

Dupa ceva teste comparative  am vazut ca are pierderi cam mari la frecvente mai mari de 100 Khz, imi pare rau ca n-am testat acele ferite inainte sa-l bobinez, asta e. Cam toate feritele recuperate ce le am au pierderi semnificative la frecventa mare, singurele care se comporta mai binisor  sunt alea din traf iesire sursa pc dar chiar daca suprapun mai multe pachete au spatiu foarte mic pt bobinaj.

 

Initial nici nu fac transformatorul de oscilatie, excit cu un generator dreptunghiular si urc din ala frecventa sa vad cat duce.

s-l1600.thumb.jpg.224a454adf9a0581b0535e148c2af317.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Nu la dioda diac m-am referit ci la aia inseriata cu rezistenta de alimentare a diac-ului.

Am o mica problema, dupa scurt la iesire se intrerupe oscilatia si nu-si revine decat dupa ce realimentez montajul, de asta am pus intrebarile crezand ca au legatura acele componente incercuite cu acest neajuns.

 

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

nu e snubber, dioda incercuita face parte din circuitul de alimentare al dac-ului care initiaza oscilatia, pt ce trebuie un zenner acolo ?

 

si referitor la cele doua rezistente de 100k incercuite, pt ce trebuie jumatate de potential in lipsa conductie mosfet-uri?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări