Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator Li-ion

Postări Recomandate

• Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Lithiu se incarca in sistem CC-CV. Ai nevoie de tensiunea de 4,2Vx3 =12.6V pe palierul de CV. Uite ceva lamuritor : http://www.shdesigns.org/lionchg.htmlBafta!Costel

vreau sa fac incarcatorul de pe site pentru 2x 3.7v 2500mah li-ion , acuma chestia e ca vreau sa alimentez incarcatorul direct la 220 si fara transformator, ar merge sai ai pun o rezistenta , un 1n4007 si un zener de 12v?am nevoie de un incarcator lowcost si foarte mic, ala de pe site este perfect sa il fac smd dar vreau sa stiu daca merge ce vreau eu
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

http://www.elforum.info/download/file.php?id=12420&mode=view

Schema de mai sus semnalizeaza sfarsitul incarcarii, led-ul de culoare rosie se stinge. In momentul in care acumulatorul este incarcat curentul scade foarte mult si rezistorul de 47 ohm scoate din conductie dioda 1N4001, tranzistorul se blocheaza si led-ul se stinge. Dezavantajul schemei prezentate consta in faptul ca ultimii 20% din capacitatea acumulatorului se incarca foarte lent, cam 3-4 ore.

Spuneam ca tensiunea pe un acumulator litiu nu trebuie sa depaseasca in nici un caz 4,2V, ca atare acumulatorii litiu nu se incarca in configuratie serie decat in cazul in care pachetul de acumulatori este prevazut cu circuite de egalizare. Acest circuit masoara tensiunea pe fiecare acumulator in parte iar acumulatorii care se incarca mai repede sunt suntati partial de un tranzistor mos-fet in asa fel incat toti acumulatorii se incarca uniform, chiar daca intre acumulatori sunt diferente de capacitate.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator CLM

Salut,

Caut o schema cat mai simpla de incarcator pentru un acumulator Li-Ion de la USB. Acumulatorul de tip 14500 este cu protectie la sub/supraincarcare, curent maxim si SC (http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26124).

Nu sunt de specialitate asa ca luati-ma incet :jytuiyu

Am vazut facut de cineva un astfel de montaj care avea o piesa cu 5 picioruse pe care scria KD11, avea doua led-uri unul verde si unul rosu (functiile lor cred ca sunt clare) si in rest cateva rezistente...

Link spre comentariu

imi trebuie si mie o schema ptr un incarcator de 21v li-ion ,am 8 celule de cate 3-3,4 v si vreau sa le folosesc la o autofiletanta, acumulatori ii am de la un laptop nu stiu de cati amperi sunt . dar sunt cam cat un ruj de mari si de grosi .in acumulatorul din care faceau parte erau lega-ti si in serie si in paralel deci nu cred ca este concludent daca pe carcasa lor scria 11v si 4000mAH .eu zic ca mai mult de 3v/1,2-1,5A nu au.am si o sursa cu tensiune regalbila 0-25v dar nu stiu cati amperi poate debita?,am sa masor si sursa si acumulatori ,ce pot folosi pe post de consumator ,bec de 220v,ptr a masura cati amperi poate debita sursa si acumulatorul?2.am facut o sursa cu redresare si filtrare ,ca filtatre am folosit 2 condensatoare de 10000 de micro legate in paralel ,problema este ca daca opresc sursa si fac scurt firele de +si - accidental pocneste si se aude un sunet ,cu ce montaj sau altceva pot descarca acele condensatoare ca dupa ce opresc sursa si fac scurt la fire sa nu se intample chestia de mai sus,stiu ca trebuie pusa o rezistenta dar nu stiu unde.

Link spre comentariu

La sursa pune in paralel pe un condensator de filtraj (sau direct pe bornele de iesire) o rezistenta prin care sa treaca vro 50 mA. Imparte tensiunea de iesire la acest curent si afli valoarea rezistentei. Pentru 25V si 50 ma rezulta 500 ohmi. Puterea rezistentei =25x0,05= 1,25W

Link spre comentariu

Acumulatorii litiu incarcati la capacitate maxima prezinta la borne 4,2V!!!Daca se doreste incarcarea in serie a mai multor acumulatori litiu trebuie obligatoriu sa folositi un circuit de egalizare a tensiunii pe elementi! In caz contrar la prima incarcare va exploda acumulatorul cu capacitatea cea mai mica.

Link spre comentariu

ok am inteles ,treaba cu rezistorul de 500 de ohmi este ptr a descarca condensatoarele de filtrare de la sursa mea ,am probat cu rezistorul de 500 de ohmi dupa 10 sec tot mai face poc ,dar dupa 30 de sec numai face deloc.ok,mersireferitor la treba cu incarcarea celuleori litiu ion care sunt la nr 8 si au cam 3-3,4 v si 1amper ,cum pot sa le incarc ?,eu acum le am legate in serie si am cam 22,8v ,dispun de o sursa filtrata si stabilizata care are si regalaj tensiune de la 0-25 v si poate debita un curent de 1amper ce ideii ave-ti mnai departe sau ce recomanda-ti , deci am inteles ca imi trebuie egalizare de tensiune pe fiecare celula ,am vazut ceva scheme cu egalizare la trei celule ,paote cineva sa posteze o schema cu egalizare si cu indicator de finalizare a incarcari .

Link spre comentariu
Acel acumulator Li-Ion are circuitele de limitare incluse, nu trebuie decat o sursa de 5-7V/max.0,5A(de exemplu un incarcator de Nokia).Singura precautie la incarcarea acelui acumulator este sa nu folositi o sursa care poate debita mai mult de 0,5A fara sa-i scada tensiunea la borne sub 4V.In acest caz, termistorul inclus va "ordona" oprirea incarcarii la atingerea temperaturii critice, si acum. ramane neincarcat, nici vb. de explozii, incendii &stuff.

Incarc de ani de zile acumulatori recuperati din tel. mobile cu un simplu incarcator de Nokia, etc, singura grija e respectarea polaritatii.Cine a disecat un acumulator de mobil, a vazut montajul limitator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări