bcristian Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Tabelul cu curentul de scurtcircuit nu se poate folosi la a estima incalzirea conductorului pe termen lung. Formula ia in calcul doar cantitatea de caldura degajata de trecerea curentului, nu si disiparea ei catre mediu. De exemplu, ar rezulta ca un curent de 1 A ar duce un conductor de 2.5 mmp de la 40 la 125 grade C in aproximativ o zi. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Adevarat ca nu se poate folosi acolo unde curentii sunt in plaja admisa. Altfel am admite ca intra singur in avalansa termica incalzind atmosfera. Acolo unde discutam de mai mult de un ordin de marime, incepe sa semene. A nu se uita ca un cablu pozat intr-o teava sau alaturi de alte cabluri sufera o micsorare importanta a ampacitatii. @Sharky, din ce imi aduc aminte este ln. La lg ar fi scris log10. Am foaia de calcul undeva, poate o gasesc. Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 6, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 (editat) Aia altfel se face, dupa parerea mea. Disiparea e simplu de calculat e U*I sau I*I*R, unde R e 0.017*L/S, S in mmp. Din ce am vazut la 80A 3mmp da cam 14W pe bucata aia de 40cm, deci cam 0.4W max pe cm. Tot cam atat disipa si o capsula to92. ASta e peste limita, cablul la 80A depasise 60C evaluat la mana, afara cam 5C, PVC era mult prea moale dupa 10 minute. Dar tind sa cred ca la 40A nu ar fi fost o problema disipatia fiind la sfert! Deci cresterea nu mai era de 55C ci de vreo 20C max, iar de mai repeti experimentul intr-o zi de vara ajungi la 55-60C. Deci scalat 3mm la 2.5mm, ar fi mers la 30-35A, ceea ce e aproape de ce zice norma. Evident pe interior cablul e mai cald ca la suprafata. PE termen lung apar alte probleme, gen ce se intampla cu izolatia aia in timp daca o coci zilnic la 60C ? Dar dupa ce misti cablul care a fost copt? Cat de bine mai rezista izolatia aia? Ori eu is cam lenes ori formula aia nu e ok, sau nu o interpretez corect. Pt 10CM (cablu 5mmp) Turile de 150 si 75C si ln iese in dreapta 0.065. Deci de aici pt t =1 avem I = sqrt( 10*10 * 0.065 ) . Asta inseamna mai nimic.... Curentul ala e curent normal. Ceva nu e ok in formula. DAca pun log2 tot aia iese, log 10 da si mai putin. Sau nu se pune 10CM in formula ci altceva??? Oricum, formula ca formula, dupa mine orice chestie poate disipa 0.1W/cm, aia vine 10W/m. I*I*R=10W, I=sqrt(10/R). R la 2.5mmp e 0.0136 => 27A. Cablu sta in aer, caldura are unde sa plece. Editat Ianuarie 6, 2021 de Sharky Link spre comentariu
alex.cselenyi Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Pe langa incalzirea cablurilor,trebuie sa tineti cont si de caderea de tensiune. La un cablu cu conductoare de 4 mm2,cu o lungime de 20 m,la un curent de 25A,veti avea o cadere de tensiune de 6 V.Desi,conform calculelor,incarcarea la cupru,la sectiuni mici,poate sa depaseasca 10 A/mm2,recomandabil ar fi sa mentineti incarcarea la un maxim de 6 A/mm2.Mai ales ca,pe o parte a traseului,cablurile sunt pozate in manunchi. Link spre comentariu
bcristian Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 (editat) Formula e cu log10, din ce vad valorile rezultate asa corespund cu graficul. Atentie insa ca sectiunea e in circular mils. Iar curentul pe verticala e in amperi, nu kA cum scrie. 1 mmp = 1973.55 cmils Lungimea cablului nu apare in formula. Editat Ianuarie 6, 2021 de bcristian Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 6, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 (editat) normal ca nu apare lungimea cablului, pt ca atat racirea lui creste proportional cu lungimea, la fel si rezistenta. Deci efectele se anuleaza. Ca in mod sigur se presupune ca ai un cablu pozat, nu un cablu care sta colac pe tambur. Am facut o greseala mai sus. Daca 2x1.5mmp in paralel am R si curentul I, disipatie I*I*R. La 2x2.5mmp in serie (cablu normal) voi avea I2 pt aceeasi disipatie si R2 = 3/2.5* R * 2 = 6/2.5R Deci I2*I2* 6/2.5 R = I*I * R |:R => I2 = sqrt( I * I *2.5 / 6 ) = 51A. Nu 66 asa cum am zis mai sus cand am facut I * 2.5mmp/3mmp. Formula finala de scalare a disipatiei fiind I2=I*sqrt(S2/S). 51A ar veni o disipatie la 2x2.5mmp serie echivalenta cu 80A prin 2x1.5mmp in paralel. Asta ar fi curentul la care un MYYM 3x2.5mmp ar tine la 5C ambient ca in filum de 15minute. pana cnad izolatie se face fleasca. Azi am mai ars niste CYY, MCCG si NHNX dinala ce are izolatia armata cu fibra. Ultimu e ce trebe...se vede si pe el, fibra aia f greu se aprinde si cand o pui direct pe arzator. IAr izolatia poti sa o arzi ca nu pute. Restul de cabluri is dezastru la ce fum scot. Pus capetele in scurt, deci practic 2x2.5mmp in serie si dai cu 100A prin ele minute bune fara vad semne de fum si fara sa vad urme de deteriorare a izolatiei....Capetele unde am inseriat F cu N le-am lasat in mod voit inadite prost ca sa se incalzeasca pana s-a schimbat culoarea cuprului, dar izolatia locala nu prea a fost afectata. Un FY imediat se impute in momentul in care cuprul isi schimba culoarea. MYYM chiar daca erau 2x1.5mm in paralel, deci 3mm repede a scos fum la 130-150A. NHNX nici vorba, greu ajungea caldura afara. Iar la curentul de 80A m-am plictisit pt ca nu simteam inca incalzirea la exterior. Cyy ce sa zic, mare diferenta intre el si MYYM nu pot sa zic ca e, are stratul intermediar care cred ca e ignifug, ca exteriorul tot pvc este, la fel si izolatia individuala. MGGC i-am dat curent mai mare ca la MYYM dar deja ma plictisisem si am scurtat treaba. Ala greu scoate fum si greu se incalzeste la exterior, dar ma tem ca inauntru e jar... MAine le disec de curiozitate sa vad cum arata pe interior dupa tortura, ca nu le-am dat omoru pt ca deja dadeam 300A si nu dadeau semne. IAr cand trafi 300A prin siguranta de 25A aia demult sare....daca nu cumva ia foc... Un lucru e clar cand e sa fac, mai ales in beci unde posibil sa stea solutii inflamabile NHNX cu fibra va fi macar pana la doze. LEgat de pozare nu e vorba de manunchi. Va sta aerisit pe tot traseul, mai putin in vreo 2 locuri unde va strapunge peretele, dar gaura va fi mai groasa decat cablul. Cu privire la caderea de tensiune e simpu: Coloana de 2.5mmp de 10m => 0.136ohm. 100A 13.6V, sau 25V cand cablu se incinge bine, ceea ce cu 25A nu are cum. Pana acum am masurat tensiuni intre 235 si 245V, in gol. Asadar caderea nu e o problema nici macar cu 2.5mmp. IAr cu coloana m-am hotarat cand e sa o refac, urmeaza 5x4mmp. Revin maine cu filmulete. IAr legat de formula cu lg, imi da 260A pt 2.5mmp timp de 1s pt crestere de la 75C la 150C. Cred ca in 1s orice siguranta de 25A sare. IAr cablul ala nu apuca 75C tot din aceleasi motive, pt ca la 50A siguranta aia sare in mai putin de 10s. Iar la 30-35A tot sare, iar la curentul ala te plictisesti. ASta cu MYYM actual care era deja tras. Editat Ianuarie 7, 2021 de Sharky Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 10 minutes ago, Sharky said: Cu privire la caderea de tensiune e simpu: Coloana de 2.5mmp de 10m => 0.136ohm. 100A 13.6V Asta in trifazat, in monofazat ai 20m de pus la calcul de cadere de tensiune. Asta daca aia 10m nu sunt de fapt 5m si ai pus tu deja dublul lungimii. 2 hours ago, bcristian said: Formula e cu log10... Asa e, mi-am gasit foaia Excel. Am si invatat ceva. In Excel log() este logaritm in ce baza vrei tu (adica de scrii log7() este in baza 7), insa de nu scrii nimic este asumat in baza 10. Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 6, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 (editat) Acum 22 ore, Mircea a spus: Asta in trifazat, in monofazat ai 20m de pus la calcul de cadere de tensiune. Nu, rezistenta e calculata pt 20m, lungimea coloanei fiind de 10. 0.017*2*10/2.5 = 0.136 Asta ar fi caderea pana in panou. Daca e sa ma duc mai departe cu inca 10m pana la cel mai indepartat consumator posibil mai cade inca atat si tot raman cu 200V. Evident, nu trag eu 100A sigur nu prin prize normale. ASa ca... Si nici nu ma apuc sa bag boileru in priza pe max, resou de 2kW pe max, sa sudez electrod dupa electrod cu dreapta, in timp ce cu stanga sa sparg peretii cu picameru....iar la strung sa ii dau sa faca filet cu avans automat pe cea mai mare treapta de viteza.. Nici asa nu ajung la 100A... Am editat mai sus eroarea de calcul la rezistenta echivalenta si implicit curentul. E envoie de 51A prin 2x2.5mmp legate serie ca sa ai aceeasi disipare ca in filme de 2x1.5mmp legate in paralel. PArlelile de MCCG, FY si NHNX in aceleasi link-uri. https://photos.app.goo.gl/GVvaZxqmX5mBAyxG8 Editat Ianuarie 7, 2021 de Sharky Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 2, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2021 (editat) Revin cu alta intrebare. Am auzit ca ar fi normative cu privire la 220 in beci. Pe plan zona de atelier este impartita ca si boxe demisol, iar restul parcari. In contract si in extras CF sunt trecute ca boxe numerotate. Se incadreaza ca beci? Ar putea fi vreo problema legala? Rstul de operatiuni urmeaza la vara/toamna, acu niste MYYM pe tavan si un prelungitor tras din priza nu pun pe nimeni in pericol. :)) Editat Februarie 2, 2021 de Sharky Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum