Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Clasa A vs AB vs Tuburi

mariobe

Postări Recomandate

• Răspunsuri 133
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

25

• Shambala

17

• mariobe

12

• merck

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca o sursa de cateva mii de euro hai sa zicem 15.000 euro prin defectarea ei produce pagube de 50.000 Euro pe ora nu are sens o reparatie a ei. Se cumpara una noua. Cea defecta se trimite la remat.

Link spre comentariu

Sistemele unde daunele sunt atat de importante... lucreaza in regim full-redundant. Sistem A si B. Deci, defectarea unui sistem (dintre A si B) nu pune instalatia pe butuci.

Din pacate, raspunsul colegului a fost exagerat. 

Ma intreb daca si sistemele audio de mii de euro se defecteaza, sau sunt dintre cele infailibile caci nu lucreaza cu surse DIY. 

Ups, uite ca si alea se strica, altfel nu veneau la reparat :rade:.

Editat de Mircea
Link spre comentariu

@der_doktor dramatizeaza prea tare. Am avut si eu tangenta cu productia prin ceva fabrici, nu din RO, si cam am o ideie si cum sta treaba acolo.

La chestiile asa sensibile tot timpul se lucreaza cu solutii alternative de rezerva. 

edit: @Mircea a fost mai rapid.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Solutiile alternative inseamna ca nu acelasi producator in sistemul A si B (asta se numeste diversitate). Chiar se merge spre tehnologii diferite. Etc...

Iar ca fapt divers, caci s-ar scrie romane, multe sisteme SPS (germanul pentru PLC) lucreaza cu surse QUINT de la Phoenix Contact. Deci, de la 230Vca la 24Vdc o sursa externa, de la 24Vdc la 1.8-3.3-5Vdc alta sursa interna... si tot asa, multiple point of failure, etc.

Editat de Mircea
Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

Viitorul Hi-Fi - ului va fi cu amplificatoare clasa B dar în special clasa D de calitate și prelucrarea preliminara a semnalului pt a-l aduce la forma necesara obținerii sunetului dorit, iar amplificatoarele vor fi doar un element de execuție dorit cit mai neutru. 

Amplificatoarele clasice SS și cele pe tuburi nu vor dispărea dar vor fi mai puțin raspindite și vor fi apanajul celor împătimiți - puristilor.

La ora actuala fiecare amplificator are sunetul lui în funcție de topologie, componente și reglaj. 

In viitor grosul amplificatoarelor Hi-Fi vor fi amplificatoarele în clasa D cit mai neutre și sunetul va fi dat de Soft-ul din interior. Probabil se va ajunge sa cumperi update-uri de SW care sa facă amplificatorul tău sa sune ca un anumit amplificator celebru. 

@sesebe, ma uimesti cu declaratia ta, serios. E ca si cum ai spune ca in viitor Dacia va fi cea mai raspandita masina. Ma faci sa cred ca nu ai ascultat destule amplificatoare ca sa poti face diferente audibile intre ele.

Parerea mea, personala, e ca in viitor, piata va fi plina de pocnitori chinezesti (in toate clasele de functionare), coexistand cu cele de buget mediu si performante functie de pret, dar si HighEnd_uri pentru aia care vor calitate. Iar cele cu lampi abia acum, dupa 100 de ani, incep sa-si arate valoarea.

Intotdeauna pe piata vor fi si cazaturi ieftine dar si scumpe. Fiecare alege cu ce lighean se da pe scari functie de buzunar. Cine are ceva in cap isi construieste singur, si nu vorbesc de pocnitori, ci de amplificatoare serioase. Numai ca, sa ajungi sa stii ce trebuie si ce merita sa construiesti, ai nevoie de muuuult studiu si practica. Asta presupune sa citesti multe carti, manuale service, sa repari si sa masori multi parametri, sa modifici unele scheme ca sa cresti performantele si, toate astea pana intelegi intr-un final cum trebuie sa fie construit un amplificator si ce performante trebuie sa aiba. Si toata treaba asta nu se face doar cu un aparat de masura si un osciloscop. 

Un test simplu, care se poate face doar cu un generator de semnal dreptunghiular si un osciloscop. Pui la iesire DOAR un condensator de 2µF la 250Vac si vezi ce forma de semnal apare pe osciloscop. Testul e mult mai greu decat cel cu 8 Ohmi rezistivi si 2µF paralel, sugerat de Douglas Self.

Si daca arata ca aici https://www.stereophile.com/content/krell-ksa-200s-power-amplifier-measurements

poti trece mai departe la alte masuratori.

Detalii gasiti aici http://www.turneraudio.com.au/amplifier-frequency-tests.html

Link spre comentariu

Asa-i asa-i, dar ai uitat de uleiul de sarpe.........

Nu toata lumea accepta schimbarile dar schimbarile tot au loc.

Nu mai am chef sa-ti demonstrez prin exemple ca te inseli pt ca imi dau seama ca faci parte dintre haudiofilii inraiti care nu asculta muzica ci asculta aparate.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 5 ore, popa marius a spus:

ca o curiozitate amplificatorul este de fapt SE cu un CCS in sursa spre deosebire de cele a lui Nelson pass care are CCS in drena

Ciuffoli?

Link spre comentariu
Acum 51 minute, sesebe a spus:

haudiofilii inraiti care nu asculta muzica ci asculta aparate.

Cei mai rai nu asculta nici macar aparatele; se tem ca se uzeaza. Asa ca prefera sa citeasca reviewuri idioate precum acesta si pica pe spate în extaz.

Link spre comentariu

Asta-i culmea....inclin sa cred ca dupa tine ''haudiofili'' au fost si Douglas Self, Patrick Turner, John Atkinson, Nelson Pass...Norman Crowhurst..si asta ca nu le-au placut clasa D si pocnitorile facute pe genunchi. Nu ma mai mir ca unii nu cunosc ce inseamna acest cuvant ''audiofil'' si il asociaza cu ''uleiul de sarpe'', in fond e o problema doar de semantica.  Inclin sa cred ca antonimul lui ''haudiofil'' este ''manelist'' , ca pe asta din urma nu-l prea intereseaza calitate, parametri si masuratori ci doar sa fie ..ieftin si sa faca galagie.

Acum 4 minute, franzm a spus:

Cei mai rai nu asculta nici macar aparatele; se tem ca se uzeaza. Asa ca prefera sa citeasca reviewuri idioate precum acesta si pica pe spate în extaz.

Ce  ''idiotenii'' gasesti in articolul ala? 

Link spre comentariu
Acum 8 ore, der_doktor a spus:

@sesebe, ma uimesti cu declaratia ta, serios. E ca si cum ai spune ca in viitor Dacia va fi cea mai raspandita masina. Ma faci sa cred ca nu ai ascultat destule amplificatoare ca sa poti face diferente audibile intre ele.

Parerea mea, personala, e ca in viitor, piata va fi plina de pocnitori chinezesti (in toate clasele de functionare), coexistand cu cele de buget mediu si performante functie de pret, dar si HighEnd_uri pentru aia care vor calitate. Iar cele cu lampi abia acum, dupa 100 de ani, incep sa-si arate valoarea.

Intotdeauna pe piata vor fi si cazaturi ieftine dar si scumpe. Fiecare alege cu ce lighean se da pe scari functie de buzunar. Cine are ceva in cap isi construieste singur, si nu vorbesc de pocnitori, ci de amplificatoare serioase. Numai ca, sa ajungi sa stii ce trebuie si ce merita sa construiesti, ai nevoie de muuuult studiu si practica. Asta presupune sa citesti multe carti, manuale service, sa repari si sa masori multi parametri, sa modifici unele scheme ca sa cresti performantele si, toate astea pana intelegi intr-un final cum trebuie sa fie construit un amplificator si ce performante trebuie sa aiba. Si toata treaba asta nu se face doar cu un aparat de masura si un osciloscop. 

Un test simplu, care se poate face doar cu un generator de semnal dreptunghiular si un osciloscop. Pui la iesire DOAR un condensator de 2µF la 250Vac si vezi ce forma de semnal apare pe osciloscop. Testul e mult mai greu decat cel cu 8 Ohmi rezistivi si 2µF paralel, sugerat de Douglas Self.

Si daca arata ca aici https://www.stereophile.com/content/krell-ksa-200s-power-amplifier-measurements

poti trece mai departe la alte masuratori.

Detalii gasiti aici http://www.turneraudio.com.au/amplifier-frequency-tests.html

SARA-2016 il bate măr la toate capitolele, mai putin putere debitată. Krell-ul ala are damping factor de doar 62 ? :)

Link spre comentariu

Apropo, pe Diyaudio e mare bucurie pe topicul kilometric cu ultimate 100W amplifier: au reusit sa cloneze SARA:

906183d1609328154-100w-ultimate-fidelity-amplifier-sara-clone-colour-jpg

In fine unii sint experti si numai ei au dreptate.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Din cate citesc Krell are urmatorii parametri: impedanta de iesire 0,126ohm. Oooohhhh asta ne spune ca are o reactie negativa globala foarte mica. In fine, damping-factorul va fi afectat, in 4 ohm avem DF=30 :)  Banda de lucru la Krell este de 180khz la -3dB, SARA-2016 n-are nicio greata sa indeplineasca si sa depaseasca aceasta valoare. La semnal treapta din nou SARA se comporta excelent, scara e perfect dreapta. Trebuie sa conduca 2uF fara 8ohm in paralel ?

Nicio problema, pe iesire se pune bobina de 2uH in paralel cu 0,33ohm si avem raspunsul din poza. Acolo e simulat dar in realitate este foarte apropiat, stiu ca am testat practic demult doar cu 2uF fara sarcina rezistiva. Zgomotul la 1w la Krell este in jur de 80dB, SARA n-are nicio treaba cu asta, doar sa nu gresesti cablarea, vreo bucla de masa sau sa vii aproape cu un traf cu emisie mare. Daca esti atent si priceput, ajungi si la -100dB la 1W cu traf toroidal, din nou eu am obtinut treaba asta concret, in realitate, cu traf toroidal. Cu varianta full-balansata si cu smps nu mai discutam ca ne apuca plansul pentru Krell. THD-ul la Krell la 20w in 8ohm este de 0,033%. Ce ai facut Bobitza ? SARA-2016 are de cel putin 10 ori mai mici distorsiunile, in aceleasi conditii de masurare. QA401 cu care masor eu, direct, fara atenuare, poate masura pana la 20w in 8ohm, deci conditiile de masurare sunt foarte apropiate. IMD-ul 19khz+20khz la 1w la Krell este la -76dB. La SARA nu imi mai aduc aminte daca am facut la 1w, in fine, din simulare este sub -100dB.

Eu cred ca ne proslavim aiurea fata de altii cand avem la bot o varianta mai buna, mai ieftina si in plus si de-a noastra. Aaaaaa, ca doresti sa asculti sunetul de lampa.... da, asta este o alta discutie, separata, dar cand vine vorba de solid state, de tranzistoare.... avem variante o gramada, ba chiar cateva aicllea la noi in batatura.

treapta.jpg

1 oră în urmă, sesebe a spus:

Apropo, pe Diyaudio e mare bucurie pe topicul kilometric cu ultimate 100W amplifier: au reusit sa coneze SARA:

906183d1609328154-100w-ultimate-fidelity-amplifier-sara-clone-colour-jpg

In fine unii sint experti si numai ei au dreptate.

Eu unul nu reusesc sa observ ce e in poza, ori e de la browser-ul meu ori nu s-a incarcat bine poza ta. :)

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări