Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incintă dublă pentru difuzoare de bandă largă

mariobe

Postări Recomandate

Bună tuturor . Dețin două incinte cu difuzoare de bandă largă (Mark Audio/Alpair 10.3 M) de care sunt foarte mulțumit . Ele vin cu minusurile lor cu care m-am obișnuit și care nu mă deranjează atât de mult dar și cu plusuri care pentru mine sunt pur obiective . Rareori aș dori să învârt potențiometru mai tare un pic către dreapta dar din păcate mai mult de 20-30 de wați nu prea pot duce săracele . Acum o vreme am încercat să pun două astfel de difuzoare într-o cutie (de test) dar mi s-au părut prea țipătoare .Ele țipă un pic cam tare (pe partea de medii) de obicei ,doar ca în dual parcă erau prea de tot . Ce credeți de ideea mea schițată în fotografia de mai jos? In felul ăsta cea de jos va participa mai mult la partea de bas .La partea de amplificare voi folosi 2 ieșiri pe fiecare canal pentru a evita probleme cu impedanța .

20201223_083509.jpg

Editat de mariobe
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mariobe

10

• Shambala

5

• daniel_2004

2

• Alphsoo

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mulțumesc pentru răspuns . Problema este că soluția ta implică construirea de filtre(la care nu ma pricep) și apoi mă întreb dacă după filtrare va mai avea acel sunet de bandă largă . Recunosc că mă ispitește ideea .Am găsit pe undeva discutându-se despre "Bass Asistat" doar că repet , să fac filtre nu e prea domeniul meu . Întâmplător mai am două difuzoare foarte populare (nu neapărat într-un mod pozitiv dar mulți au auzit de z-5500) și aș putea lua în calcul ideea .

Screenshot_20201223-100258_Chrome.jpg

Link spre comentariu

Tocmai asta e, ca solutia sugerata NU implica filtre.  Subwooferele se pot filtra fie activ - ca oricum ati spus ca vreti sa folositi amplificare separata pe difuzoarele puse in jos (ca woofere), fie pur si simplu mecanic, din constructia incintei si materialul fonoabsorbant.

Link spre comentariu
Chiar acum, Shambala a spus:

Tocmai asta e, ca solutia sugerata NU implica filtre.  Subwooferele se pot filtra fie activ - ca oricum ati spus ca vreti sa folositi amplificare separata pe difuzoarele puse in jos (ca woofere), fie pur si simplu mecanic, din constructia incintei si materialul fonoabsorbant.

''din constructia incintei'' .....suna interesant , poti sa-mi dai mai multe detalii ? Pentru filtrarea activa va trebui tot un filtru pana la urma .M-am jucat acum o vreme cu ceva chinezarii de pe ebay dar a fost pierdere de timp .Probabil un mini DSP ar face o treaba mai serioasa dar parca nu as cumpara unul doar pentru a testa .

Link spre comentariu

Exista mai multe solutii de atenuare a mediilor din constructia incintei unui subwoofer.  Prima este chiar cea desenata in primul post - plasarea difuzorului in jos, dar cu un difuzer si o mocheta f groasa pe podea. Restul tin mai mult de fonoabsorbant - tip, grosime, intercalare straturi. In plus se pune material fonoabsorbant si pe perete, in dreptul gaurii de BR. 

Poate filtrarea activa este mai complicata, aveti dreptate.  Eventual se pot folosi pur si simplu 1-2 subwoofere active, dar insemana un cost destul de mare..  

Daca exista deja 4 difuri de tip subwoofer de la sisteme Genius, se pot folosi acelea, cate 2 in cutie.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Acum 7 minute, Shambala a spus:

Exista mai multe solutii de atenuare a mediilor din constructia incintei unui subwoofer.  Prima este chiar cea desenata in primul post - plasarea difuzorului in jos, dar cu un difuzer si o mocheta f groasa pe podea, restul tin mai mult de fonoabsorbant - tip, grosime , intercalare straturi. In plus se pune material fonoabsorbant si pe perete, in dreptul gaurii de BR.

Filtrul  activ  de fapt inseamna un receiver cu iesire activa de subwoofer, altfel - sa faci diy totul, e chinuiala mai mare.

Sau se foloseste pur si simplu un subwoofer activ.

Daca ai 4 difuri de tip subwoofer de la sisteme Genius, se pot folosi acelea, cate 2 in cutie.

De fapt am 4 buc Alpair 10.3M ( Nu stiu daca ai auzit despre MarkAudio , sunt destule discuții despre ele in Frugel Horn.Eu personal nu ma avânt sa fac trompetele alea,sunt mari si urâte ) și mai am 2 difuzoare de 10' de pe logitech z-5500. Mersi pentru sugestii , mă încântă ideea .Nu am mochete in casă dar am deja ceva idei .

FHXLx3-masked700.jpg

Link spre comentariu

Am uitat sa scriu ca un subwoofer se poate monta si integral in interiorul cutiei, fara nici o fata a membranei spre exterior. Apoi intervine iarasi fonoabsorbantul care va atenua f. mult din medii.

Nu cred ca are rost sa pui un subwoofer si doua fullrange-uri pe boxa, oricum subul va avea SPL mult mai mic decat FR-ul. Daca dublezi FR-urile deja vor acoperi complet subul. Oricum, poti incerca.

Daca e cazul, la final poti vinde sau schimba 2 din FR-uri.

Stiam putin despre Mark Audio, am citit mai multe dupa primul tau post, sa vad exact despre ce este vorba (sa nu spun prostii).

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Banuiesc ca te referi la incinta de tip band pas . Pentru diful ala de 10' se cere 60Litri in bass reflex ,mi-e teama  sa ma gandesc cat de mari vor fi cele de tip band pas . 

Editat de mariobe
Link spre comentariu
Acum 13 minute, Shambala a spus:

Da, la bandpass ma refeream.  Dar nu iese neaparat mai mare, de obicei ies mai micI decat cele BR.

Voi incerca o simulare in WinIsd dar mi-e greu să cred că volumul va fi mic .

Link spre comentariu
La 24.12.2020 la 21:34, daniel_2004 a spus:

Încearcă și cu o incintă isobarică. Practic, ai 2 difuzoare în volum pentru un singur difuzor...

Nu știu dacă se pretează la Full range și în afară de asta știam că incinta isobarică are ca singur avantaj scăderea volumului .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări