viperash Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 (editat) O sa incep cu o intrebare. Diferenta de putere(electric-rezistiva) a difuzoarelor este proportionala cu sensibilitatea lor (db) sau al puterii injectata (amplificator). Pentru ca... din cate am citit "volumul (sau ce auzim)" este in principiu presiunea aerului dislocat de membrana difuzorului. Deci un difuzor (traductor) poate folosi o putere mai mica daca are o sensibilitate mai mare si presiunea acustica sa fie la fel cu a unui difuzor cu sensibilitate mai mica dar condus de o putere (amplicator) mai puternic? Prin ce puterea unui difuzor poate influienta dinamica sunetului si de ce? Si in sfarsit...de ce unele difuzoare chiar de puteri mari suna mai bine la volume (puteri) mici si la volume mari isi pierd din "zvic". (si da... imi dau seama ca depind si de acordul incintelor) Va multumesc ! Edit moderator: ,,Vă salut cu respect,, nu poate fi titlu de topic....citiţi Regulamentul Editat Decembrie 21, 2020 de validae Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 SPL-ul este dat in primul rand de "motorul" difuzorului - ansamblul magnet - bobina, si tine si de elasticitatea suspensiei si greutatea membranei. Toate acestea sunt calculate si rascalculate de constructor/proiectant si fiecare element are influenta in sunet. Orice modificare facuta de proiectant aduce avantaje si dezavantaje. Totul este un compromis ales /asumat, nu exista difuzorul perfect. Se incearca intotdeauna maximizarea unor parametri fara a ii strica prea mult pe altii, dar fiecare decide ce anume vrea sa obtina - ce tip de difuzor si cu ce destinatie si cu ce timbru sonor. Link spre comentariu
Усилитель Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 Shambala a specificat bine ,totul este un mare compromis , si din toate punctele de vedere. Puterea electric rezistiva cum zici tu este dat de diametrul firului din bobina difuzorului . Randamentul difuzorului "SPL " este influentat de toti factorii de constructie ,orice schimbare influenteaza si celelalte : frecvente minime ,maxime ,cursa membranei etc Ca ex : Pui mai multe spire ,se mareste inductia ,diful raspunde mai bine la putere mica dar greutatea bobinei e ca o frana........se incearca marirea puterii magnetului .....scaderea intrefierului ,dar daca pui mai multe spire ,trebuie sa maresti intrefierul ,sa intre......iarasi scade eficienta .Daca pui mai multe spire mai subtiri ,scazi puterea electrica , nu mai rezista la wati multi....Sunt difuzoare care in loc de fir rotund sunt cu fir stil plat ........( au aparut si in bobine filtru difuzoare ) Interesant ca nu am auzit de difuzor cu bobina fir aur sau argint ,cu toate ca ar intra putin......sunt transformatoare iesire lampi cu fir argint ,si acolo intra mult mai mult.... ( poate der Doktor confirma, eu doar am citit asa ceva ) Materialul si grosimea /rezistenta /greutatea membranei iarasi are mare influenta . De aceea se fac difuzoare pt tot felul de cerinte necesare ,si se incearca combinarea lor pt un rezultat cat mai bun , unele firme au ajuns la boxe pe 5 cai , ( Sansui ) Am avut pe vremuri ,din pacate doar 1 buc de difuzor de banda larga , suna al naibii de bine ,membrana intinsa hartie/matase ,forma palnie exponentiala , si avea o adancime de peste 2x mai mare decat cele actuale.....nu scria nimic pe ea..... Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 Cu scuze ca intervin in discutie,am si eu o intrebare-ce stiti ,cunoasteti sau ati auzit de difuzorul sferic? ....daca se considera off-topic se poate sterge si prezint scuzele mele initiatorului! Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 Ca principiu constructiv al ,,driverului,, sau al incintei ? Că nu am citit până acum să se fi creat difuzoare omnidirecţionale...despre incintele sferice e altă discuţie. Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 Ma refer la difuzor nu la incinta....cu multi ani in urma am citit undeva(chiar nu mai stiu unde!)ca se faceau experiente legate de aceasta solutie constructiva a difuzorului... Link spre comentariu
Усилитель Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 (editat) 22 minutes ago, flomar60 said: cunoasteti sau ati auzit de difuzorul sferic? Eu nu am auzit de difuzor sferic, ci doar de boxe sferice, care au difuzoare normale, un prieten are o pereche de Grundig, vechi, care acum au mare pret (pt ca sunt mai inedite) pt muzica de ambianta sunt bune, dar nu pot reda " scena" audio pt care insista audiofilii...... Am vazut pe net ultima gaselnita DIY : cum se fac usor boxe sferice din beton (nivel minim vibratii si "unde reflectate" de spatele difuzorului =cu toate ca stilul Spiralat /Nautilus este mai eficient... Lighean plastic, minge, ceva folie si carton in jurul lighianului, beton... (boxa are si ceva calitati antifurt, daca nu dimensionezi "economic" spatiul care vine turnat....) Grundig Audiorama 7000-8000-9000- Varful 9000, merge de la 50 hz in sus.... Spatiul redus si difuzorul de diametru relativ mic asi spun cuvantul.. Editat Decembrie 21, 2020 de Усилитель Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 (editat) Difuzoare omnidirectionale - vedeti MBL. Dar nu sunt chiar sferice. Editat Decembrie 21, 2020 de Shambala Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 Câteva raspunsuri: http://audioheritage.net/files/Loudspeaker%20Design%20Cookbook%20by%20Vance%20Dickason.pdf Link spre comentariu
viperash Postat Decembrie 21, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2020 (editat) Ok... va multumesc pentru raspunsuri, dar nimeni nu mi-a dat un raspuns concret. Deci pot pune un difuzor cu spl mai mare pe un amplificator mai mic ? si sa "aiba" acelasi spl ca pe un dufuzor cu spl mai mic pe un amplificator mai potent ?. Ca sa ma intelegeti... vreau sa pun un sistem de sunet pe un reault megane combi... nu am prea mult spatiu... si ma gandesc sa fac un sistem de sunet 4x... 2 in punte pe sub si 2 pe ambele parti...."subul" o sa fie de genul infinity basslink micut intr-o parte a caroseriei. Si intrebarea e... difera presiunea acustica (spl) a sistemului in functie de difuzor sau in functie de putere si incinta ? Cred ca ati inteles ce am vrut sa intreb. Editat Decembrie 22, 2020 de Shambala Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 (editat) N-ai primit raspuns pt ca nu-i foarte clar ce intrebi tu acolo. Toate amplificatoarele din sculele audio integrate in masini SINT CU IESIRILE DEJA IN PUNTE. Editat Decembrie 21, 2020 de sesebe Link spre comentariu
viperash Postat Decembrie 21, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2020 (editat) Acum 6 minute, sesebe a spus: N-ai primit raspuns pt ca nu-i foarte clar ce intrebi tu acolo. Toate amplificatoarele din sculele audio integrate in masini SINT CU IESIRILE DEJA IN PUNTE. Am zis ca refac sistemul audio. Recititi va rog comentariul... Intrebarea de baza este... amplificator mai puternic sau unul mai slab dar cu difuzoare cu spl maI mare Editat Decembrie 21, 2020 de viperash Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 Te maninca undeva. Sistemul original al masinii ce are? Oricum, inainte de a face ceva fa mai intii o audiograma ca sa vezi daca merita sa strici masina ca sa sune mai tare ai apoi peste 1-2 ani sa vezi cit de mult ai surzit din cauza asta. Eu la sistemul audio original nu pot trece nici de 25-30% din volum si nu-i ceva cu pretentii, Ca sa nu zici ca eu asa ascult incet, iti pot spune ca acasa cind am chef sa ascult muzica ascuta si vecinii mei chiar daca poate nu vor. Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 Oricand e de preferat difuzor cu SPL mai mare, ajuta amplificatorului. E mai greu de gasit si cu SPL mare, dar si cu banda reprodusa pe gustul tau. Link spre comentariu
viperash Postat Decembrie 22, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 22, 2020 Multumesc pentru raspuns Mircea. Sesebe... poate ma mananca... poate nu. Ideea este ca vreau sa ii fac si tratament acustic inainte sa ii schimb tot sistemul. Si nu vreau sa sune mai tare vreau un sunet mai "controlat". Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum