Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STEREO in Unde Lungi (istorie europeana)

Sorin2015

Postări Recomandate

In America ecartul in AM (unde medii) este de 10 kHz, deci banda audio transmisa este de 5 KHz, un mic atuu pentru a emite AM stereo.

In Europa alocarea pentru emisie este de 9 kHz, banda audio este de 4.5 kHz si nu se emite stereo in AM.

Totusi, experimental, de amorul artei, s-a creat un eveniment unic si nerepetabil. Pe 8 mai 1968, in intervalul de timp 23:30 - 22:00, Europe 1 si RTL au emis in unde lungi stereo o emisiune comuna cu texte si muzica. O preinregistrare stereo, prin intermediul RTL (care dispunea de o platforma stereo cu tot dichisul in studiourile Rue Bayard) a fost emisa simultan astfel: canalul dreapta de emitatorul unde lungi RTL, canalul stanga de emitatorul unde lungi Europe 1.

Receptia s-a facut cu doua radioreceptoare, unul langa altul, primul reglat pe frecventa RTL, al doilea pe frecventa de emisie Europe 1.

Un mic fragment din acest program poate fi ascultat pe Archive RTL:

https://www.facebook.com/M6VideoBank.fr/videos/archives-rtl-soir%C3%A9e-commune-rtl-europe-1-8-mai-1968/763266760828797/

Eu am ascultat la casti, in Audacity, sa aud si sa observ graficul sunetelor pe cele doua canale.

Editat de Sorin2015
adaugire finala
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• icar

2

• franzm

1

• Sorin2015

1

• danjoe

1

Top autori în acest subiect

Cam in aceesi perioada Radio Europa Libera, sectia romana a facut acelasi
lucru, experiment cu transmisie stereo, un canal era pe 41m si celalalt in 49m.
ne-am unit doi vecini am pus aparat langa aparat dar mai intervenea si fadingul,

nu am realizat ce inseamna stereo decat la prima auditie la un pick-up stereo.

Link spre comentariu

Radiodifuziunea romana, a incercat, nu mai stiu prin ce an, sa transmita "stereo", concertele de la Ateneu, Festivalul George Enescu. Au ales sa transpita un canal prin TV si celalalt pe UUS. Nu prea a fost de treaba, din cauza caracteristicilor diferite ale amplificatoarelor TV si radio. Cel putin la mine nu a mers prea bine.

Link spre comentariu

Stereofonia se bazeaza nu numai pe diferente de amplitudine ci mai ales pe diferente de faza. Daca sunt folosite doua canale de transmisie, datorita fadingului selectiv, aceasta informatie de faza se pierde în mare parte.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări