Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR-metru, scheme simple..

mihai 7

Postări Recomandate

• Răspunsuri 186
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

55

• icar

39

• BRANCA

28

• mihai 7

13

Top autori în acest subiect

Imagini postate

M-am învrednicit şi eu zilele astea şi am schimbat montajul din vechiul meu ESR-metru analogic.

Era făcut cu TL082 şi pentru reglajul de zero mai tot timpul trebuia butonat, pe schema originară era TL062, mai stabil termic.

Am făcut schema lui @validae cu miez de 4mm în oscilator şi 5mm celălalt. Sunt foarte mulţumit de ce a ieşit, unde mai pui că aproape s-a potrivit cu marcajele de pe aparat, cel puţin pe porţiunea până la 1Ω, care mi se pare mai de interes.

Am pus şi o plăcuţă pcb cositorită legată cu fir direct de cele două borne. Rezistenţa din poză este de 1Ω. Alimentarea montajului am făcut-o dintr-un acumulator litiu de 3,3V.

Instrumentul AVO-metrului are 28µA pentru cap de scală, iar din catodul lui 1N4148 am înseriat o rezistenţă de 27k plus un potenţiometru de 10kΩ.

101-1433.jpg

Link spre comentariu

Am facut citeva masurari ale ESR pe diferiti condensatori, noi sau folositi, si rezultatele le-al comparat cu citeva tabele gasite pe net.

Treaba sta cam asa (capacitate/tensiune de lucru= masurat, determinat in tabel):

- 220/400= 1,     12,      >0,2 (adica, am masurat 1 ohm si din tabel iese 12 sau mai mic de 0,2, functie de tabel)

- 47/50= 0,4,     7,         0,5

- 220/100= 0,05 (marca jamicon),    1,2,        0,1

- 220/100= 0,3 (marca visay)            1,2         0,1

- 100/350= 0,5,                                   2,6,       >0,2

- 100/50=   0,2                                    3,2        0,3

- 120/400=  0,6                                   2           >0,2

- 47/450=    0,6 (marca SH)               5,6        5,6

-47/450= 0,9 (marca JD)                    5,6        5,6

am masurat un condensator de 1 uF/440V (marca VIMA-MKP-X1R), nou nout, si valoarea ESR ...bate mult sub zero, adica e negativa!

Am masurat si citva condensatori folositi, scosi de pe surse de comutatie sau alte aplicatii

- 220/450= 0,35                                1,2           0,2

- 6,3/400= 5,                                      39           5

- 330/200=0,1                                     0,8          0,2

- 4,7/400=4                                         56          5

- 4,7/250=5                                          56         5

-4,7/50=6                                             71          3

- 10/10=0                                              66

Dupa cum se vede. exista deosebiri semnificative intre valorile normale dintre tabele (ex. pentru 100/350 un tabel da 2,6, altul mai mic de 0,2) sau intre valorile masurate si cea din tabele (ex.47/450, masurat 0,6 si in tabel da 5,6).

Cu alte cuvinte, pina la urma te baga in ceata. Asa ca, cea mai buna masurare este cea a tangentei de pierderi, e drept, nu se poate face in montaj.

P.S. Vad ca fotografiile atasate la postarea din 14 martie au disparut!!!!!

Editat de icar
Link spre comentariu

Am mai scris, ESR-ul unui condensator defect din surse în comutaţie cu frecvenţa sub 100kHz va fi mult mai mare (chiar până la 10 ori) decât al unuia nou sau folosit în filtrare la 100Hz. Deci dacă găseşti un electrolitic de 1000uF care are ESR de 0,5 -  1 Ohm în loc de 0,05 Ohmi, sigur e dus.

La condensatori nepolarizaţi de 1uF şi sub valoarea asta, nu se mai măsoară ESR-ul, fiindcă e irelevant.Faptul că v-a dat valoare ,,negativă,, la acel VIMA de 1uF are legătură cu frecvenţa de rezonanţă a circuitului de măsură...nu cu ESR-ul.

Dacă ai sta ca depanator să măsori tangenta de pierderi la toţi electroliticii când repari la urgenţă un aparat, mori de foame....mai bine schimbi placa cu totul. ESR-metrul poate fi înlocuit foarte bine cu osciloscopul, dar nu toţi stăm cu un osciloscop pe masă, ca sesebe sau miticamy....fără supărare.

Iar uneori e chiar periculos să faci astfel de măsurători sub tensiune, ori e foarte incomod.

Cine repară frecvent, ştie ,,din ochi,, ce condensatori sunt predispuşi la uzură prin mărirea ESR-ului.Poate vă aminteaţi cum înainte să auzim de ESR-metru, unii depanatori de tv-uri CRT schimbau ,,din prima,, electroliticii predispuşi la îmbătrânire.Ştiau ei ceva...dar am găsit cazuri de tv-uri de peste 20-30 de ani care aveau electrolitici cu ESR mai bun decât cei noi din stocul de rezervă.În aceste cazuri ar fi păcat să schimbi condensatori buni cu unii mai proşti...

Link spre comentariu

Validae, iertat sa fie insistenta si lipsa de experienta cu ESR- metru, eu vreau sa stiu cum interpretez rezultatele. Adica un condensator, nou, care la 220uF/400V, are un ESR masurat de 1 ohm, e bun sau nu? Pentru ca daca ma iau dupa tabele, odata spune ca trebuie sa fie 12 ohm, odata mai mic de 0,2! Un condensator scos de pe o placa de sursa in comutatie, 220uF/450V, care are ESR masurat de 0,3 ohm, e bun? Din tabele trebuie sa aiba, fie 1,2, fie 0,2! 

Un condensator nou de 220uF/100 are, masurat,  0,05 ohm la o firma si 0,3 ohm la o alta firma, in tabele zicind ca trebuie sa aibe, fie 1,2 ohm, fie 0,1 ohm. Condensatoarele fiind noi.

Am o serie de electrolitici, 50u si 100u la 300, 400V si vreau sa stiu daca ii mai pot folosi.

Am vazut, pe net, aparate cu scala vopsita in verde, galben si rosu, deci bun, incert si defect, fara sa se tina cont de capacitate sau tensiunea de lucru.

In concluzie, dupa ce tabel ma iau ca sa spun despre un condensator, "da, e bun" sau "nu, nu e bun"? Asta pentru ca, e clar, e mai simplu de masurat ESR-ul, decit tangenta de pierderi.

Link spre comentariu

Eu am mai scris că nu mă iau după toate tabelele.Am un tabel după care mă orientez.Când nu sunt sigur compar acel condensator cu altul identic, fie nou, fie dintr-o placă ce funcţionează, că nu am întotdeauna noi de orice valoare.Condensator bun de 200uF/400V nu are cum să aibă ESR de 12 Ohmi.Unele tabele sunt făcute ,,la mişto,, probabil de unii care au copiat greşit din diverse tabele.

Condensatorul de 200uF/400V cu ESR de 0,3 Ohmi e bun.Probabil să fie bun şi ăla care are 1 Ohm dacă e nou, fiindcă nu toţi producătorii le fac la fel. Dar dacă găseşti un condensator de 200uF cu ESR-ul de 4-5 ohmi acela sigur nu mai e de folosit...

ESR-ul creşte mult la valori mici şi tensiuni mari.

Link spre comentariu

Te duci pe site la Farnell si cauti acolo ESR-ul la unii conzi si compari cu ce ai tu.

Pentru 220uF/400V sunt mai multi

https://fr.farnell.com/en-FR/c/passive-components/capacitors/aluminium-electrolytic-capacitors/snap-in-screw-terminal-aluminium-electrolytic-capacitors?capacitance=220uf&voltage-rating=400v

Alegi Extended Attributes si adaugi ESR si iti afiseaza ESR-ul.

Ceva exemple:

220uF/400V

B43644C9227M000  0,41ohm

MAL215946221E3 0.46ohm

MAL205946221E3 0.93ohm

LPX221M400C3P3 0.9ohm

Link spre comentariu
Acum 2 ore, validae a spus:

ESR-ul creşte mult la valori mici şi tensiuni mari.

Da, asta e o informatie de tinut minte! O sa ma folosesc de tabelul doi, ca sa zic asa, desi merge doar pina la 300V si unde se poate, fac comparatie cu un condensator nou.

Merk, bun link-ul, dar nu dau de "Extended Attributes". Ma gindesc ca, utilizind acest site, pot face eu un tabel cu citeva valori mai uzuale.

Multumiri tuturor pentru lamuriri!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări