Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR-metru, scheme simple..

mihai 7

Postări Recomandate

• Răspunsuri 186
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

55

• icar

39

• BRANCA

28

• mihai 7

13

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Multumesc Validae. O sa leg plusul instrumentului la plusul montajului. Cu suntul e simplu, pot sa-l calculez (asa am ajuns la 170 ohm) sau sa-l determin experimental, problema e sa gasesc valoarea rezistentei prin troacele pe care am inceput sa le adun. Lampi nu am, poate șparlesc citeva din magazine. Ma refer la șparlit lampi defecte.

Link spre comentariu

@Branca...sincer să fiu nu-mi amintesc să fi notat undeva inductanţa trafurilor folosite, dar ştiu că iniţial am bobinat numărul de spire recomandat în schema originală a rusului şi nu mi-au ieşit parametrii cum voiam.Apoi am determinat permeabilitatea torurilor mele prin metoda descrisă în acea postare şi am văzut că era cu mult diferită de ce avusese rusul, de aia nici nu ,,bătea,, numărul de spire recomandat de el.Astfel că am modificat numărul de spire şi am ajuns la valorile date acolo.Nu e absolut necesar să ai un inductanţmetru, e suficient şi un frecvenţmetru ca să poţi trage frecvenţa oscilatorului la circa 100kHz.Având însă în vedere că te joci cu un număr foarte mic de spire, nu e greu de tatonat prin încercări până iese cum vrei.Schema e destul de simplă, însă e foarte stabilă şi sunt chiar încântat, acum echipează ESR-metrul de la serviciu.

Link spre comentariu

Am marit inductanta la 6 mH si am pus plusul instrumentului la plusul alimentarii. Acul instrumentului, daca rotesc potentiometrul se duce in stinga scalei (mai sus am scris gresit) si nu conteaza daca pun sau nu terminalele in scurtcircuit. Schema e verificata si rasverificata, nu e gresit nimic, tranzistorii sunt buni, cu un hFE intre 300 si 400.

Nu inteleg insa ceva. Rezistenta din colectorulu primului tranzistor are 100 de Kohmin prima schema (R2, in schema colorata in roz) si 100 de ohmi in schema lui Validae si cea ilustrata aici: http://zpostbox.ru/simple_esr_meter_circuit.html

Ori, de la 100 de ohm la 100k, e cale lunga si ambele montaje ...functioneaza!!!

Am ales aceasta schmema pentru ca e simpla, ocupa putin loc. Din pacate...mi-mi iese. Nu stiu de ce....

Validae, schema recomandata de tine cea cu trafurile, ma baga in ceata, pentru ca nu stiu valorile trafurilor, si pe bijbiite e cam nasol. Nu am nici inele de ferita asa mici. Inca nu am facut rost de becuri sa caut in ele.

Probabil o sa incerc schema cu 555, daca gasesc un circuit.

Link spre comentariu

Chiar azi am mai făcut o schemă de ESR-metru cu un tranzistor, curios că mi-a ieşit ,,din prima,, chiar şi frecvenţa de oscilaţie, în loc de 100kHz am ,,nimerit,, aşa cum l-am construit 98,8kHz. A trebuit doar să mai ajustez puţin semireglabilul miniatură pus în loc de rezistor de 8k..Vreau să am un ESR-metru ,,de rezervă,, pentru acasă, chiar dacă am unul digital de câţiva ani, dar mi se pare distractiv să le construiesc...e şi ăsta un ,,hobby,,.Util de altfel..

Am folosit cum am mai scris şi data trecută două toruleţe recuperate din montaje de tuburi fluorescente ,,economice,,. Au 10mm diametru, 2mm grosime şi 4 înălţime primul (10 spire primar şi 1 spiră secundar), iar cel de-al doilea are 5mm înălţime, 10mm diametru şi 2 mm grosime (1,5 spire primar şi 12 spire secundar).Se pot vedea chiar şi spirele destul de clar, am folosit chiar o parte din sârma cu care erau bobinate deja.Tranzistorul e un vechi BC171C românesc, recuperat din ceva montaj ,,antic,, dar poate fi absolut orice NPN echivalent (2N2222C, BC547C, etc).Rezistorul de polarizare e un semireglabil miniatură de 10k reglat aici la circa 5,2k. Condensatorul rezonant cu primarul e de 10nF, că pe ăsta l-am găsit mai micuţ ca fizic. Cel paralel cu alimentarea e de 470nF dar acesta e absolut necritic, poţi pune între 0,1-10uF sau orice altă valoare.Dioda redresoare e BA158, 1N4148 sau orice altă diodă rapidă cu Siliciu.Curios e faptul că din greşeală am pus iniţial o diodă normală 1N4007 şi funcţionează şi cu ea, deviaţia pe 1 Ohm e cea mai mare dintre toate .Pozele sunt făcute chiar acum...iar semireglabilul roz care pare că,,iese,, neglijent din placă e pus doar de probă, urmând a fi înlocuit cu un potenţiometru reglabil (pe carcasă) de circa 5k din care se va regla zeroul electric al ESR-metrului.În poză am un rezistor de 1 Ohm legat la firele de test, scala nu am marcat-o încă...

https://i.imgur.com/iB7qxvH.jpg

xD3AcNW.jpg

uiF17wI.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

Am scos câte un capăt al primarului şi secundarului ca să nu influenţeze testul şi am măsurat circa 500uH (0,50 mH) în primarul de zece spire al primului traf.Dacă se folosesc toruri recuperate cu dimensiunile date şi cu acelaşi număr de spire, montajul va funcţiona ,,din prima,, singurul reglaj fiind eventual stabilirea frecvenţei la 100kHz, deşi nu e critică deloc.Adică nu am observat variaţii în măsurători cu diverse frecvenţe.Se poate şi cu doar 50kHz dar şi peste 100kHz...

Am măsurat circa 1,5mA consum cu testerele în scurtcircuit.

Link spre comentariu

E ok Validae.Aia vroiam să zic că pe la 350-500 uH se învârte inductanţa.În fond se poate pleca de la 500 uH şi ,măsurând frecvenţa,se mai poate ajusta pt 100 kHz.

Pentru Sunwha ala mic tot pot 10k foloseşti?Cam cât are instrumentul în uA?Am impresia că-i mai mare de 60 uA...

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Din ce am masurat eu, are 150 uA, dar a fost o masurare, rapida, ca sa zic asa.

Am facut rost de doua inele din ferita, recuperate de la niste becuri vechi. Validae, e buna indicatia de 500 uH, barem stiu pe unde sa caut. O sa folosesc niste sirma CuEm de 0,3 mm, ca cea de pe toruri nu ajunge de 10 spire. 

Daca frecventa nu-i atit de critica, sper sa-mi iasa, ca in afara de un multitester, nu am cu ce masura frecventa.

In loc de BC171, nu cred ca mai am asa ceva, merge BC107B?

Editat de icar
Link spre comentariu

Instrumentul lui ,,Samwha,, are sensibilitatea mai slabă decât cel specificat în schemă, are circa 160uA la cap de scală.Dar schema poate folosi instrumente şi mai puţin sensibile, până la 500uA (0,5mA).Am testat asta pe primul montaj realizat. Dacă mai aveţi VU-metre vechi recuperate de la casetofoane sau radiouri, se pot folosi fără probleme.Bineînţeles că e de preferat un instrument cu scala cât mai largă, pentru o rezoluţie de citire bună a valorilor de la 0 - 1 Ohm...de exemplu, la cel de la serviciu am diviziune clară şi de 0,05 Ohmi.

@icar...Poţi folosi absolut orice tranzistor NPN ai, eu am preferat BC171C românesc fiindcă am destui recuperaţi de prin plăci nefolosite de pe la serviciu şi sunt robuşti, cu terminale sigure.

După ce lipiţi toate componentele, puneţi două fire de 20 cm ca ,,testere,, şi le uniţi provizoriu.Cu instrumentul de măsură înseriat cu un semireglabil de 5k reglat undeva la jumătate şi montajul alimentat, instrumentul trebuie să devieze dacă totul funcţionează.Dacă deviaţia e mult peste capul de scală, măriţi valoarea rezistenţei înseriate cu instrumentul.Dacă deviaţia e mult prea mică chiar şi fără rezistenţă înseriată cu instrumentul, puteţi adăuga câteva spire la secundarul celui de-al doilea traf.De menţionat că instrumentul nu are nevoie de şunt, doar un potenţiometru înseriat cu care se va regla ,,zero,, adică indicaţia de cap de scală în dreapta.

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări