validae Postat Decembrie 18, 2020 Partajează Postat Decembrie 18, 2020 (editat) Mai e şi plăcerea de a face ceva cu mâna ta.Eu am un ESR-capacimetru digital cumpărat de la userul ,,vcdec,, acum ceva ani, îl folosesc mult acasă fiindcă are avantajul că indică simultan şi capacitatea şi ESR-ul.Dar la serviciu avem doar analogice şi îşi fac treaba de mulţi ani, sunt instrumente absolut indispensabile la depanat surse în comutaţie, iar cum acum cam toate aparatele numai din astea au... Editat Decembrie 18, 2020 de validae Link spre comentariu
nelu F Postat Decembrie 18, 2020 Partajează Postat Decembrie 18, 2020 Eu l-am facut pe cel din documentul atasat. Pentru transformator am folosit un traf driver final linii de televizor (cablajul este facut pentru astfel de traf). Atasez si cablajul in Sprint Layout 5 "ESR-metru cu TL062.pdf" la care trebuie schimbata extensia din .pdf in .LAY (componentele trebuie identificate dupa schema, nu le-am notat pe toate in proiect). ESR metru_.pdf ESR-metru cu TL062.pdf Link spre comentariu
Marele Savant Postat Decembrie 18, 2020 Partajează Postat Decembrie 18, 2020 Acum 15 ore, Craciun a spus: Salut @mihai 7 Uite aici schema unui ESR simplu, publicat dupa un aparat fabricat in US mai demult. Descrierea functionarii o gasesti pe siteul meu , din semnatura. Eu am folosit LM324 . ...................... este excelent aparatul, am ''fabricat"' multe zeci de bucati acum mai bine de 10 ani! Link spre comentariu
Craciun Postat Decembrie 19, 2020 Partajează Postat Decembrie 19, 2020 @Marele Savant, Aparatul a fost fabricat de firma Creative Labs din USA cred ca prin anii 80. Eu l-am folosit cu succes in depanarea catorva TVuri si radiouri. Masoara la 100Khz, ceea ce e foarte ok. Cum ziceam , pentru performante deosebite recomand pe cel al lui @miron63. BR/Daniel Link spre comentariu
Craciun Postat Decembrie 19, 2020 Partajează Postat Decembrie 19, 2020 (editat) PS: cred ca firma se numea Creative Electronics, nu mai gasesc link catre ei.... Mai jos linkul catre o pagina de pe fostul geocities unde se poate vedea si cum arata fata aparatului facut de firma: http://www.geocities.ws/podernixie/ESR/index-en.html Editat Decembrie 19, 2020 de Craciun Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 23, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 23, 2020 Am încercat schema de la adresa https://www.elettroamici.org/en/misuratore-esr/ și nu am obținut rezultatele scontate. A trebuit să înlocuiesc R2=100k cu 100ohmi, și chiar în aceste condiții am reglat valoarea zero prin scurtcircuitarea intrării, din RV1, și atunci când am eliminat scurtcircuitul am observat că acul ampermetrului rămâne la zero, nu oscilează. Am încercat și următoarea variantă a circuitului http://zpostbox.ru/simple_esr_meter_circuit.html , dar cu aceleași rezultate. A mai testat cineva montajul între timp, poate să-mi spună dacă am greșit eu ceva sau schema nu e bună (menționez că nu am avut valoarea exactă pentru inductori, am folosit pentru prima schemă un inductor de 2mH în paralel cu unul de 2.2mH, iar pentru cel de-al doilea un inductor de 2.2mH)? Aș dori sa o realizez pentru simplitatea ei și pentru tensiunea de 1.5V la care funcționează. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 23, 2020 Partajează Postat Decembrie 23, 2020 (editat) E bine să pui cam ce a folosit autorul în schemă, dar o anumită toleranţă există întotdeauna, nu înseamnă că nu va funcţiona de exemplu şi cu inductor de 2mH în loc de 1mH, fiindcă frecvenţa se poate ,,trage,, sau ajusta din condensatori.E bine de știut însă că schema poate funcționa bine numai cu anumit instrument, sensibilitatea lui fiind destul de critică.Dacă instrumentul tău e foarte sensibil, va trebui adăugată o rezistenţă adiţională, altfel va sta numai la ,,cap de scală,, şi nu va avea o plajă utilă.Aici e nevoie de ceva experienţă în metrologie, nu poţi pune orice instrument şi să ,,meargă din prima,, fără ceva ajustări.Am spus că voi testa schema aia cu alimentare la 1,5V din pură curiozitate, poate chiar mîine, că zilele trecute am fost destul de ocupat.Am deja selectate piesele de bază, momentan am găsit un inductor de 1,5mH şi-l voi folosi pe acela pentru început, dar am inductanţmetru şi pot ajusta inductanţa dacă e chiar nevoie.Câteodată schemele simple pot da bătăi de cap, autorii uită să menţioneze uneori ce factor de amplificare au avut tranzistorii lor sau procedurile de calibrare şi asta contează al naibii uneori...mai ales pentru un începător. Editat Ianuarie 9, 2021 de validae litere Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 24, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2020 Ca instrument de măsură am folosit un multimetru analogic pe scala de 2.5 mA (am încercat și pe 25mA), deviația acului existând, dar ea a putut fi obținută doar prin reglarea lui RV1, însă indiferent dacă testerele erau în scurt sau nu, acul își păstra poziția (autorul precizează că așa se face reglarea capului de scală, prin scurtcircuitarea testerelor și din RV1). Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 24, 2020 Partajează Postat Decembrie 24, 2020 Nu trebuia să înlocuieşti 100k cu 100 Ohmi ca să ai deviaţie la cap de scală.Nu aveai deviaţie fiindcă oscilatorul nu oscilează.Fie ai greşit pinii la tranzistori, fie ai altceva greşit conectat.... Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 24, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2020 În schema de la adresa http://zpostbox.ru/simple_esr_meter_circuit.html, rezistorul R3 din colectorul lui Q1 are valoarea de 100 ohmi, l-am folosit cu valoarea aceasta și montajul se comportă așa cum am descris în postarea anterioară, nu funcționează. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 24, 2020 Partajează Postat Decembrie 24, 2020 Am văzut acum, eu vorbisem doar de schema italianului.Diferenţele dintre ele sunt la valoarea rezistorului R3 şi a condensatorilor din oscilator. Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 24, 2020 Partajează Postat Decembrie 24, 2020 Mihai.Verifica intai montajul si tranzistorul.N-o sa oscileze decat la reglaj RV1.Ai folosit valoarea inductantei din schema?Vezi ca valoarea indicata este f mare si n-o poti realiza pe un toroid obisnuit cu nr de spire recomandat. Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 24, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2020 Domnule Branca, am folosit un inductor recuperat dintr-un bec economic pe care scrie 2 mH, nu am inductanțmetru să-l verific: https://postimg.cc/Ppsxbjch Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 24, 2020 Partajează Postat Decembrie 24, 2020 Mihai.M-am uitat pe articolul din Radio.N-am vazut trecuta valoarea de 2,5 mH.Spune in text 50 spire pe toroid ferita fi 10mm.Posibil sa fie ce zice autorul aici. Daca tot montajul si piesele sunt ok ramane numai inductanta ca problema. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 26, 2020 Partajează Postat Decembrie 26, 2020 (editat) Aşa cum intenţionam încă de Joi, am realizat această schemă din pură curiozitate, fiind foarte simplă şi cu o alimentare la doar 1,5V. Am făcut-o pe o plăcuţă de Protoboard (placă de teste pregăurită), fiindcă aşa cum am mai scris cu alte ocazii, nu am răbdare să corodez cablaje, la mine montajul din faza de testare până la finalizare îl fac doar pe Protoboard.Arată destul de prezentabil şi e uşor de realizat şi eventual de modificat ulterior.Am folosit ca bobină una recuperată de la un montaj de tub fluorescent ,,economic,, cu valoarea marcată de 5mH. Tranzistorii folosiţi au fost doi BC107B (echivalent BC547B) şi instrumentul e un miliampermetru ,,de panou,, cu deviaţia la cap de scală de 10mA.Asta am găsit cel mai apropiat de ce doream, că mai aveam destule de 50u, 100uA şi 200uA, dar n-am mai avut răbdare să le modific şunturile pentru a obţine unul cu deviaţia maximă de 1-5mA cum e de preferat la această schemă.Dar se poate folosi şi un multimetru analogic setat pe scala de 1 sau 10mA ori ceva apropiat între ele, depinde doar de multimetrul utilizat.Dacă se doreşte folosirea ESR-metrului cu un instrument propriu( aşa cum şi se cuvine de fapt), trebuie să adăugăm o rezistenţă (şunt) în paralel cu un instrument sensibil de 50-100uA (microAmperi) sau chiar de 1mA astfel încât deviaţia acestuia la cap de scală să fie pe la maximum 5mA pe cât posibil. Zeroul ESR-metrului este bineînţeles în dreapta, ca la orice Ohmmetru analogic.În filmuleţ se vede cum am pus o hârtie peste scala originală a instrumentului folosit la demonstraţie, fiindcă la capătul de scală al instrumentului (10mA) diviziunile erau mult prea ,,înghesuite,, şi nu puteam deoasebi valorile mici, ideal e să avem o scală ,,rarefiată,, în domeniul 1-3 Ohmi, acolo unde se măsoară practic ESR-ul celor mai utilizate condensatoare.Etalonarea se face folosind rezistori cu valori cunoscute, măsuraţi în prealabil cu precizie cât mai bună.Scala se etalonează prima dată cu un creion, apoi se poate desena cu tuş sau marker fin, cine are talent o poate face cu un program grafic şi o imprimă eventual color.Schema folosită e cea de la ruşi.http://zpostbox.ru/simple_esr_meter_circuit.html Eu n-am mai pus practic pe placă diodele de descărcare a condensatorului testat, le voi pune însă ulterior fiindcă am de gând să încasetez montajul într-o cutie frumoasă cu un instrument ceva mai mic, eventual într-un aparat chinezesc ieftin.Se găsesc din astea pe la 15-20 Lei şi sunt cam cât un pachet de ţigări....şi montajul ăsta merită o cutie a lui.Mai jos aveţi o filmare demonstrativă şi o poză a testului practic. https://youtu.be/IHFQax1uClQ Editat Ianuarie 8, 2021 de validae Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum