Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR-metru, scheme simple..

mihai 7

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 186
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

55

• icar

39

• BRANCA

28

• mihai 7

13

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am realizat și eu ESR-metrul cu un tranzistor. Aveam un LCM3 (schema ungureasca cu PIC690) care nu mai masoara ESR (arata doar sub 1 ohm, indiferent de valoare).

Am folosit aparatul din poza de mai jos ca donator. În afara de instrument am folosit comutatorul de game, poziția 1000 V alternativ alimentează ESRmetrul, 250 V pune plusul bateriei prin 24 k la plus instrument, afiseaza tensiunea bateriei. Am folosit și potentiometrul de 10k de pe placă dar e excrecabil, se intrerupe.

La primele teste nu a mers bine, când puneam testerele în scurt (rezistorul de 1 ohm în paralel pe oscilator) se modifica forma de undă, nu mai era sinus și se intrerupea peridic oscilația. Am schimbat miezurile, am pus toroid de 12 mm exterior din filtre rețea, merge ok.

Traf oscilator 20/2 spire, cond paralel de 27n, frecvență oscilație 135 kHz.

Rezistor măsură 1,6 ohm, indicație de 1 ohm esr aproximativ la mijocul scalei.

Traf măsură 3/50 spire, înseriat cu cond de 220n, două diode BAT43, una ca în schemă (VD3), una cu anod la masă și catod la anod VD3 și cond 220n.

Am pus un rezistor de 220k între plus baterie și punctul comun al diodelor pentru liniarizare redresare.

Gama de masură este 0-8 ohmi. Puteam să măresc limita maximă mărind rezistorul de 1 ohm, dar se duce scala prea în dreapta, am preferat să am 1 ohm la mijloc.

Dintre electroliticii noi măsurați, singurul care are peste 1 ohm este cel de 1uF/50v. Deci categoric tot ce ste peste 3 ohm se aruncă.

78425-aparat-de-masura-multimetru-analog

Link spre comentariu

Nu neapărat, sunt și condensatori între 1 - 10uF ce lucrează la tensiuni mari (250- 400V) ce au ESR mare din fabricaţie.Poate ajunge la 5 Ohmi chiar şi asta nu-i descalifică, trebuie ţinut cont și de asta.Pentru cei sub 50V rămâne valabilă afirmaţia, peste 1 Ohm sunt dubioşi..

Link spre comentariu

Elite 10uF/100V 0,1 ohm

nichicon 10uF/400V 0,7 ohm

Noname (Qifa? Ifa?) 33/400 1ohm

Elite 22/400 1,2

Nichicon 10/450 1,3

Nichicon 4,7/400 1,8

Noname 10/100 1,2

Elite 47/400 1,1

Asta e ce am reușit să găsesc la repezeală.

Link spre comentariu

In tabelele pe care le am, 1u/160 V, are 9,5 ohm, 2,2u/63V are 4,5 ohm, 10u/450V are 4,5 ohm, 10u/16V are 8 ohm, 33u/10V are 4,6 ohm.

Am o poza, cu o scala, la care ESR nu depinde de tensiune, ci doar de capacitate. Considera buni condensatorii

- 0,1 - 0,9 micro, daca ESR e sub 10 0hm

- 1 - 9,9 micro, daca ESR e sub 5 Ohm

- 10 - 99 micro, daca ESR e sub 3 0hm

- 100 - 999,9 micro, daca ESR e sub 1,5 0hm

Link spre comentariu

Diverse modele de condensatori au diverse valori ESR, nu e ceva universal, depinde mult de producători...eu nu mă bazez exclusiv pe tabele, ci pe comparare între componente de acelaşi model.

Link spre comentariu

Exact asa fac si eu. Dar, citeodata, nu prea mai poti face asta. De exemplu in cazul electroliticilor fabricati prin 70 - 80, nefolositi. Chiar recent am masurat unii, dupa tabele erau OK. Ca alta comparatie nu am avut.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am mutat discuţiile despre Vloss pe alt topic.Să păstrăm acest topic pentru ESR-metre simple, nu punţi de măsură sau alte chestii exotice.Pentru Vloss puteţi discuta aici:

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Am improvizat dupa detaliile de aici un esr-metru simplu si am ajustat frecventa dintr-un generator pe  100Khz, si din reglajul nivelului de iesire si potentiometru de 100k am obtinut pt 1Ω indicatia la mijlocul scalei si scurt pe pozitia maxima.

N-am gradat scala dar am verificat cativa condensatori electrolitici si mi-a dat aproximativ intre 50mΩ iar unele ceva peste 1Ω *(cei de valoare mica aveau rezistenta interna mai mare si comparatia am facut cu ceva rezistente de test care le aveam de  50mΩ 200mΩ si 1Ω)

La condensatori mkp nu indica ok zic asta fiindca dupa ce am reglat pe zero si am masurat un condensator de 6,8μF instrumentul s-a dus peste cap scala, deci nu exista esr negativ.

Cele doua infasurari de 16 sp pe tor-uri provenite din bec ccfl economic  mi-au iesit de 60μH.

esrmetru.jpg

esrmetru improvizat.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Condensatorii MKP au un comportament atipic pe un ESR-metru, mai ales cei de valori mici.ESR-ul lor e neglijabil de obicei şi nu necesită testarea decât pe capacimetru, fiindcă cei vizaţi în mod normal de valori mari ESR sunt doar cei electrolitici.Condensatorii cu valori mici şi tensiune de lucru mare au ESR-ul mare în mod normal, nu trebuie să te sperie asta.Cea mai bună metodă de testare în cazul că nu ai o referinţă clară, e compararea cu un condensator nou de acelaşi tip şi firmă, sau eventual chiar unul folosit, dar care nu a lucrat într-o sursă în comutaţie.Cei care au fost folosiţi în surse în comutaţie sunt de multe ori ,,obosiţi,, mai ales dacă sunt de producători ,,low cost,, sau ,,no name,,.

Link spre comentariu

Nu stiu ce sa zic, eu toti ii am recuperati adica pt toti care ii am de valori  470/680micro imi iese sub 0,1 ohmi si dupa parerea mea sunt ok, abia am facut improvizatia de masurat si precizia e orientativa insa comparatia am facut cu rezistente de valoare mica.  

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Rămăsesem dator cu o poză a unui multimetru chinezesc ieftin (28-30Lei) văzut la un magazin chinezesc din zona mea.

Voiam să-l iau şi să-l modific dar nu m-am îndurat să stric aşa ceva, deşi preţul e derizoriu....am folosit până la urmă un instrument vechi austriac, cu bandă de torsiune.Dar poate fi o idee pentru cine caută instrumente ieftine..

6Y3gJdT.jpg

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Buna ziua,am incercat schema de esr metru cu 2 tranzistori, acul se poate regla la cap de scala ,dar la o rezistenta de 1 ohm acul deviază tot la capăt parca nici nu ar fi rezistenta de 1 ohm in circuit ,ce trebuie făcut ?

Link spre comentariu

De ce nu încerci schema cu un singur tranzistor ? Aia de la pagina 4 după schema rusească.A dat cele mai bune rezultate din câte am făcut până acum...ai nevoie în plus de două trafuri toroidale recuperate din becuri fluorescente tip ,,economic,, defecte.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări