Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR-metru, scheme simple..

mihai 7

Postări Recomandate

• Răspunsuri 186
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

55

• icar

39

• BRANCA

28

• mihai 7

13

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pentru cine are nevoie, in fisiere sunt cablajele la cele doua variante de ESR metre, un tranzistor si doi tranzistori, cu SMD-uri (doar bobinele si semireglabilul THT) si varianta doi tranzistori cu THT. Cablajele sunt pentru transfer toner sau metoda foto. Este evident, bobinele si semireglabilul se monteaza pe fata opusa. Componente SMD sunt tip 1206 si SOT23.

ESR meter 2 trans THT screen.pdf ESR meter 2 trans THT.pdf ESR meter 2 trans SMD screen.pdf ESR meter 1 trans smd.pdf ESR meter 1 trans smd screen.pdf ESR meter 2 trans SMD.pdf

Link spre comentariu
La 14.03.2021 la 18:58, icar a spus:

Acul oscileaza ca apucat, pina sa intre in repaus,

Pentru ca nu are amortizare. Un rezistor paralel cu instrumentul. Dar acest rezistor va scadea sensibilitatea ansamblului (e pe post de sunt.

Link spre comentariu

Icar.Mi-ai făcut poftă de măsurat esr-uri.Aveam o grămadă de electrolitici,prin arhivă.Am aruncat cu pumnul...Am observat că cele mai multe duse erau de tensiuni peste 100V.

Mă uit şi la unele chinezisme noi cu etichetă "low esr".Numai mici nu sunt valorile măsurate.Poate,în schimb,or ţine mai mult ca cele normale...

Chinezii au făcut progrese la electroliticii lor dar mai au pãnă prin din urmă japii şi americanii.

Link spre comentariu

Icar.Am descoperit în "arhivă" o fosilă de vreo 40000 uF la 16V.Am măsurat cu esr Miron.Cât crezi că avea? 0,007 !!Marcă americană Sprague.Ce naiba de tehnologie or avea?Condul e,cred,dinainte de 1990...Chiar mă întreb dacă japii sau alţii pot fabrica ceva la nivelul americanilor!Nu degeaba se zice că SUA are un avans tehnologic de peste 10-20 de ani faţă de cei mai avansaţi,din restul lumii...

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Se zice ca Stalin a intrebat de ce nu merg comunicatiile radio, de pe tancuri. Ofiterii au raspuns ca de vina sunt electroliticii, care nu fac fata temperaturilor scazute. "Dar ale nemtilor, de ce fac fața?" a zis Stalin. Apoi a adaugat: "daca in doua saptamini nu faceti electrolitici sa reziste la frig, va impusc pe toti". In trei saptamini, statiile radio, nu au mai avut probleme cu electroliticii. Adica, nevoia (si de a trai) te invata!!

Link spre comentariu

Validae.Ai dreptate cu conzii româneşti.Nu ştiu de unde au cumpărat tehnologia dar a fost bună.Mă refer la cei în capsulă metalică.La corp plastic am găsit cu probleme.Nu pot generaliza că n-am făcut un "studiu"...

Link spre comentariu

Asa e, am și eu o cutie de condensatori de 2x100uf/350v, pe care ii credeam terminați. Culmea a fost ca încă sunt în parametri, și pe câțiva după ce i-am alimentat cu tensiune ușor crescătoare, am ajuns la tensiunea nominala și nu au avut nimic de comentat. Sunt modelul pt cablaj, nu au filet. 

Link spre comentariu

@Radiotelegrafist şi-a pierdut dreptul de a pune întrebări, cel puțin pentru cît timp voi mai modera secțiunea. Nu cu mult timp în urmă a rezolvat o problemă cu mult ajutor din partea colegilor, apoi le-a rîs superior în nas cînd a fost întrebat cum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări