BRANCA Postat Decembrie 15, 2020 Partajează Postat Decembrie 15, 2020 In Conex,nr din martie 2002,a fost prezentat un miliohmmetru performant.Pe principiul acesta se poate construi o varianta si cu alt operational,de ex cu alimentare mono nu dubla. Oricum si varianta cu lm317 ar trebui facuta pe 10mA,100mA si 1A. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 15, 2020 Partajează Postat Decembrie 15, 2020 (editat) La 11.12.2020 la 15:25, mihai 7 a spus: Mulțumesc, domnule Branca, am folosit 2N2907 în loc de 2N3906 și montajul funcționează, tranzistorii nu se mai încălzesc, doar R4 este caldă. Sunt curios, oare aș putea alimenta montajul din două minibaterii de 12V ,seria 23A (căldura degajata prin R4 mă face să cred că nu). Mai mult, sunetul este la un volum redus, cred că trebuie un etaj de amplificare audio. În afară de asta, rămân deschis unor alte sugestii de scheme cu funcționalitatea celor prezente în scurtăturile de mai sus, dar repet, fără microcontrolere. Interesant este proiectul numit Shorty, prin plaja mai mare de frecvențe ale sunetului emis pentru variații de ordinul miliohmilor între testere, adică sunet mai gros sau mai subțire în funcție de apropierea față de scurt (poate fi această plajă mărită pentru circuitul care face subiectul discuției?). Pt volum mai mare la sunet folosești un difuzor de impedanta mai mare, sau un traf de cuplaj cu difuzorul dar probabil trebuie modificata rezistenta serie cu difuzorul. Verificare cu sursa de curent în părem cu voltmetru (4 fire) poate fi folosita doar dacă se utilizează o sursa de curent cu limitare a tensiunii de ieșire la mazim 0.5-1V pt a nu distruge montajul în care se fac testelw/verificările. Eu nu prea am avut nevoie sa fac astfel de verificări. În caz de scurtcircuit pe o limite de alimentare și nu găseam vinovatul, utilizam o sursa de laborator la care reglam tensiunea la maxin cit era nominal pe linia respectiva (de obicei semnificativ mai puțin) și creștem treptat curentul urmărind ce anume se încălzește. Testerele astea sint niște jucării. Dacă ar fi fost asa utile ar fi fost implementate și în ceva multimetre mai deștepte dar nu le-am fazut nicăieri implementate. Ps: miliohmetrele ce utilizează curenți mari (peste 10mA) trebuie sa facă măsurătoare cu impulsuri de scurta durata (0.1-1sec) pt a proteja circuitul testat. Editat Decembrie 15, 2020 de sesebe Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 16, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 16, 2020 Acum 17 ore, sesebe a spus: Verificare cu sursa de curent în părem cu voltmetru (4 fire) poate fi folosita doar dacă se utilizează o sursa de curent cu limitare a tensiunii de ieșire la mazim 0.5-1V pt a nu distruge montajul în care se fac testelw/verificările. Pentru varianta cu LM 317, 10mA curent care străbate resistența măsurată, există vreo tensiune pe intrarea voltmetrului în absența rezistenței testate (ieșirea sursei de curent constant)? Este această inferioară celei de 0.5-1V? Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 16, 2020 Partajează Postat Decembrie 16, 2020 (editat) Acum 15 minute, mihai 7 a spus: Pentru varianta cu LM 317, 10mA curent care străbate resistența măsurată, există vreo tensiune pe intrarea voltmetrului în absența rezistenței testate (ieșirea sursei de curent constant)? Este această inferioară celei de 0.5-1V? Voltmetrul va afișa toată tensiunea de la intrarea LM317. Editat Decembrie 16, 2020 de Nostalgic Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 16, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 16, 2020 Văd că pentru miliohmetrul din revista Conex club există o tensiune de 1.5-1.8V la iesirea sursei de curent continuu, este aceasta sigura pentru a măsura o rezistență conectată în orice circuit, fără a-l defecta? Întreb pentru că aceste metode par că se aplică pentru măsurarea unei rezistențe scoasă din circuit, iar eu doresc să măsor o rezistență de ordinul miliohmilor în circuit (o componență, pasivă sau activă, afată în scurtcircuit). Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 16, 2020 Partajează Postat Decembrie 16, 2020 Joncţiunile cu siliciu se deschid peste 0,6V...cele cu Germaniu sau diodele Schottky pe la 0,3V.Dacă curentul e limitat la 10-199mA nu e niciun pericol pentru ele. Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 16, 2020 Partajează Postat Decembrie 16, 2020 Mihai.Tensiunea nu e periculoasa pentru componente.Curentul,daca e de valoare mare poate "parli" componente.Exact ce recomanda Validae. Miliohmmetrul Conex poate fi facut si cu Mosfeturi logice,cu rezistenta mica.De asemeni operational cu alimentare simpla,nu dubla.In fapt schema este perfect similara sarcinilor electronice de pe net.Referinta de tensiune poate fi oricare,un 78L05,un LM317,LT-uri,etc,etc. Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 16, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 16, 2020 Acum 23 ore, sesebe a spus: Verificare cu sursa de curent în părem cu voltmetru (4 fire) poate fi folosita doar dacă se utilizează o sursa de curent cu limitare a tensiunii de ieșire la mazim 0.5-1V pt a nu distruge montajul în care se fac testelw/verificările. Domnule ,BRANCA că valoarea ridicată a tensiunii poate fi periculoasă pentru circuitul în care se aplică reiese din ceea ce a spus domnul sesebe. Până la urmă, pot folosi montajul cu LM 317 , sau care este cea mai rezonabilă schemă pentru scopul propus (cu componente uzuale)? Pentru că pe internet nu găsesc așa ceva (o schemă cu componente uzuale), în afară de cea cu LM317. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 16, 2020 Partajează Postat Decembrie 16, 2020 Eu recomand folosirea unui astfel de montaj numai pentru verificat contacte de relee, în mod normal nu ai nevoie de aşa ceva în depanare.Nu am văzut niciodată niciun depanator folosind un astfel de montaj.Cum spunea cineva mai înainte, dacă erau aşa de utile, ar fi fost deja înglobate în diverse aparate de măsură.Cum am mai scris, am o variantă de sursă de c.c. cu LM317 pe care o folosesc la testarea contactelor de relee capsulate.Mai ales la maşini de spălat şi centrale termice, unde releele sunt foarte des utilizate şi critice... Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 16, 2020 Partajează Postat Decembrie 16, 2020 Mihai.Validae are dreptate.La contactele de relee ai nevoie,la testare si de peste 1A. Tensiunea nu afecteaza decat semiconductorii.De ex cei care au tensiune max 2V,sau 3,3 sau 5V.In rest piesele trebuie sa suporte puterea maxim disipata pe ele si prevazuta in fise..Si aici e o rezerva.Daca nu testezi mult timp piesa,chiar daca se incalzeste,nu se distruge.De ex un tranzistor chiar daca are 0,1A max. poate suporta chiar si 0,5A!De aceea ziceam ca 1,8V la test nu e periculos.Multimetrele pot avea la testere 3V. Importanta e limitarea curentului.Si eu as merge sub 100mA. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum