Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat pentru localizarea scurtcircuitului prin ton audio variabil

mihai 7

Postări Recomandate

• Răspunsuri 54
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihai 7

25

• validae

14

• BRANCA

6

• Nostalgic

4

Top autori în acest subiect

Mulțumesc, domnule Branca, am folosit 2N2907 în loc de 2N3906 și montajul funcționează, tranzistorii nu se mai încălzesc, doar R4 este caldă. Sunt curios, oare aș putea alimenta montajul din două minibaterii de 12V ,seria 23A (căldura degajata prin R4 mă face să cred că nu). Mai mult, sunetul este la un volum redus, cred că trebuie un etaj de amplificare audio.

În afară de asta, rămân deschis unor alte sugestii de scheme cu funcționalitatea celor prezente în scurtăturile de mai sus, dar repet, fără microcontrolere. Interesant este proiectul numit Shorty, prin plaja mai mare de frecvențe ale sunetului emis pentru variații de ordinul miliohmilor între testere, adică sunet mai gros sau mai subțire în funcție de apropierea față de scurt (poate fi această plajă mărită pentru circuitul care face subiectul discuției?).

Link spre comentariu

Nu poţi, fiindcă are consum de minim 100mA...iar bateriile alea sunt pentru telecomenzi auto sau aparate de măsură.Care consumă cam 1-2mA....

Dacă vrei sunet mai puternic, foloseşte un difuzor mai sensibil, eventual o cască telefonică de la vechile telefoane româneşti, de 56 Ohmi.

Editat de validae
Link spre comentariu

Având în vedere că am nevoie de 24VCC pentru a alimenta montajul (+12V/Gnd/-12V), ce-mi sugerați pentru acest scop? M-am gândit la două alternative: 

1) să folosesc un transformator 2*12V (cu priză mediană), însă după redresare voi avea o tensiune superioară celei de 12V pe fiecare ramură (1.41*12VCC=16.92VCC). Pot alimenta montajul, în siguranță, cu această tensiune? Sau pot stabiliza această tensiune, pe fiecare ramură, cu un stabilizator de 12V (UA7812)?

2)  să folosesc două surse în comutație, identice (disponibile la adresa http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/modul-sursa-tensiune-220v-12v-450ma-p-12705), legate în serie, cu masa la punctul de legătură. Vor funcționa corect aceste surse în această configurație? Un alt aspect este calitatea acestora, poate că transformatorul este mai calitativ decât sursele în comutație (cu toate că transformatorul este tot de la M.....m).

Link spre comentariu

Mai precis, îmi recomandati următoarea schemă, nu?

12-Volt-dual-power-supply-circuit.png

Sau:

12v-dual-power-supply-circuit-diagram.pn

Întrebarea mea este: cele două scheme diferă prin tensiunea alternativă furnizată de cele două secundare ale transformatorului, în prima este de 15VAC, iar în a doua este de 12VAC. Transformatorul meu furnizează, repet, 2*12VAC, este această tensiune suficientă pentru a avea după stabilizare +12V/Gnd/-12V?

Link spre comentariu

Am găsit o nouă schemă care oferă funcționalitatea celei de mai sus, dar bănuiesc că este mai sensibilă în variația frecvenței pentru o variație a rezistenței măsurate de ordinul miliohmilor:

https://www.nutsvolts.com/blog/post/build_an_audible_milliohmmeter

FA_0908_ohm_Fig1.jpg

FA_0908_ohm_Fig2.jpg

Întrebările mele vizează tranzistorii 2n4401, pot fi înlocuiți cu 2N3904 sau cu 2N2222? Iar pentru CD 4027 există vreun înlocuitor?

Link spre comentariu

Aceste montaje prezentate pot sa "măsoare" prin variația frecvenței rezistențe inferioare celei de 1 ohm. Eu am avut în vedere ESR-metrul lui Miron 63:

Unele componente aflate în scurtcircuit pot să aibă o rezistență mai mare de 1 ohm și pe acestea nu le pot localiza cu ajutorul montajelor de variație a frecvenței. Există vreo posibilitate mai ieftină decât Esr-metrul lui Miron63, vreo schemă, prin care de poate identifica componenta aflată în scurt?

Link spre comentariu

Da, în lipsa unor testere ,,minune,, poţi avea experienţă practică şi ceva teorie....fără astea, poţi avea cea mai tare sculă şi nu vei şti ce să faci cu ea.Un tester de scurtcircuite nu te va scuti de efortul de a dezlipi cel puţin un terminal de la componentele suspecte.De obicei scurturi cu rezistenţă mică fac semiconductorii de putere.

Link spre comentariu

Am văzut pe forum discuțiile despre măsurarea rezistențelor mici cu ajutorul unei surse de curent constant, am înțeles că măsurătoarea poate fi imprecisă datorită încălzirii componentelor, dar referitor la schema de mai jos, ea nu poate fi folosită pentru a identifica componenta în scurtcircuit dintr-un montaj (nu mă interesează valoarea exactă, ci doar valoarea cea mai mică dintre componentele suspectate)?

http://chemelec.com/Projects/Low-Ohm/New-Low-Ohm-1b.png

Link spre comentariu

Da, se poate folosi metoda ,,cu patru fire,, şi sursă de curent constant.Eu chiar o folosesc atunci când verific contactele de relee.Am o singură obiecţie la schema prezentată, utilizarea unei baterii de 9V tip 6F22 e nepotrivită la un curent de 10mA în timpul testării.Aceste baterii sunt concepute pentru curenţi mai mici, nu vor rezista mult timp dacă se testează intensiv cu ele.Mai potrivite ar fi acolo două elemente Li-Ion de 3,7V înseriate.Eu aşa folosesc la sursa mea de cc pe care o utilizez în metoda ,,four wire,,.

E preferabil să foloseşti un multimetru cu cap de scală 20V decât un voltmetru de panou la schema aceea, diferenţa de precizie e mare între ele.

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări