mihai 7 Postat Decembrie 9, 2020 Partajează Postat Decembrie 9, 2020 (editat) Buna seara! Am încercat să construiesc pe un breadboard un circuit cu ajutorul căruia se poate localiza un scurtcircuit într-un montaj electronic, prin detectarea variației rezistenței și translatarea acestei variații în ton audio cu frecvență variabiă. Am folosit următoarea schemă: http://www.waynekirkwood.com/images/pdf/Beeper_Finds_Circuit_Shorts_Jim_Wood_Inovonics_Electronic_Design_March_20_1995.pdf http://www.diy-electronic-projects.com/p213-Beeper-to-find-short-circuits După mai multe încercări, am reușit să aud un ton în difuzor prin scurtcircuitarea testerelor, însă volumul este prea scăzut iar variația frecvenței tonului este prea mică, nu-mi dau seama de variația rezistenței în domeniul miliohmilor.Menționez că pentru R5 am folosit o rezistență de 150 k, nu înțeleg valoarea din schemă (daca este 1 ohm scurtcircuitează testerele). Este bună de ceva schema, poate fi înbunătățită, sau puteți să-mi recomandați altă schemă (dar fără microcontrolere sau componente costisitoare)? http://www.diy-electronic-projects.com/projects/213/cir_msr006.gif Editat Decembrie 10, 2020 de validae Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 9, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2020 Mai menționez că în lipsa tranzistorului 2N3906 am folosit un BC 557 sau un TIP127. Deasemenea, în loc de CI 741, am folosit un LM 358P. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 9, 2020 Partajează Postat Decembrie 9, 2020 Păi ai încercat cu valoarea din schemă ? Acolo e un divizor proiectat cu un scop clar, dacă nu ai citit articolul sau nu ai înţeles funcţionarea, la bornele testerelor ..în gol,, nu trebuie să existe o tensiune mai mare de 0,1V.De la 1 Ohm până la 150000 Ohmi !!! nu ţi se pare o diferenţă cam imensă ? Cum vrei să funcţioneze atunci ? Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 9, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2020 Am încercat cu R5=1 ohm, însă la inceput tonul se aude în difuzor cu testerele în gol, iar mai apoi, după un timp, scade frecvența tonului de la sine, tot cu testerele în gol. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 9, 2020 Partajează Postat Decembrie 9, 2020 Exact cum şi trebuie, în gol ar trebui să se audă un ton foarte jos, care creşte odată cu scăderea rezistenţei traseului verificat.La rezistenţă zero, frecvenţa tonului redat de difuzor ar trebui să fie de circa 1kHz, frecvenţă la care urechea umană e foarte sensibilă. Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 9, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2020 Da, dar prin scurtcircuitarea testerelor frecvența rămâne neschimbată. Eu văd că prin creșterea lui R5 spre infinit circuitul funcționează, variind frecvența prin scurtcircuitarea testerelor. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 9, 2020 Partajează Postat Decembrie 9, 2020 Vezi că foarte probabil ai greşit ceva pe undeva, ori faptul că ai pus R5 de 150k a cauzat afectarea integratului....greu de spus.Dacă şi restul pieselor le-ai pus după cum ai crezut de cuviinţă, nu ştiu ce şanse sunt să funcţioneze cum trebuie. Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 9, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2020 În schema dată, amplificatorul operațional se alimentează la +12V, respectiv la -12 V. Eu am alimentat cu +12V, iar cealaltă ramură am pus-o la masă. Care este varianta de alimentare corectă? Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 9, 2020 Partajează Postat Decembrie 9, 2020 Vezi cum îţi răspunzi singur la întrebări ? Păi dacă circuitul a fost proiectat cu alimentare diferenţială (+/_ 12V), cum vrei să funcţioneze corect doar cu jumătate ? Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 10, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2020 Și ce soluție îmi recomandați pentru a alimenta diferențial? Menționez că nu dispun de un transformator cu priza mediană, aș vrea să folosesc o sursa de +12V/Gnd sau chiar o baterie de 12V. Mulțumesc! Link spre comentariu
amudsen Postat Decembrie 10, 2020 Partajează Postat Decembrie 10, 2020 http://www.emil.matei.ro/temp/dual.png Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 10, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2020 Îmi cer iertare, dar în schema postată nu am valorile componentelor. Link spre comentariu
bentanioan Postat Decembrie 10, 2020 Partajează Postat Decembrie 10, 2020 sursa.pdf Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 10, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2020 În schema indicată de d-nul , pentru o tensiune de 25V CC la ieșirea redresorului, cât trebuie să indice voltmetrul între ramura + și ramura -? Mie îmi indică 25 V CC, este corect? Poate fi alimentat circuitul meu cu această sursă dublă? Link spre comentariu
mihai 7 Postat Decembrie 10, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2020 Sursa de mai sus este echivalentă cu una formată din două surse de CC, legate în serie, unde punctul de legătură este masa? Eu am încercat să alimentez montajul meu cu această din urmă sursă, dar tranzistorul BC557 (înlocuiește 2N3906) se încălzește tare. Prin urmare, cum alimentez corect montajul meu? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum