Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificatorul "Rusesc"

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

https://postimg.cc/gallery/pL6WyDx

Azi m-am trezit cu chef să mă apuc de un test, am o liota de tuburi 6P3C-E, 6N6P-I, 6N17B, mai am și o carcasă la care îmi este lene să mai dau o gaură pentru un soclu noval, așa că o să folosesc un tub miniatură 6N17B ca etaj amplificator de semnal, acest tub va fi introdus în carcasă. 

Transformatorul de alimentare va fi un Hammond 302AX pe care îl am pe stoc. https://www.tube-town.net/ttstore/hammond-302ax.html

Filamentele tuburilor 6N6P-I și 6N17B le alimentez in CC și le ridic potențialul filamentului față de catod. 

Accept sugestii și reclamații 

Editat de viobio
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• +_Florin_+

4

• simson

2

• deneinvins

1

• Усилитель

1

Top autori în acest subiect

Interesant. Succes !

Părerea mea : aș pune catozii finalelor prin cîte 10R la masă, pentru negativare

o înfășurare separată și reglaj independent la fiecare lampă finală.

Link spre comentariu

Eu aș rămăne la schema cu negativare automată, dar aș pune rezistențe de negativare separate în catozii celor două finale. Cu posibilitate de ajustare a valorii fiecăreia (eventual grupuri de rezistențe care să conțină și semireglabil).

Tuburile se uzează inegal în timp și e necesar să  poți face ajustări.

Link spre comentariu
6 hours ago, viobio said:

Azi m-am trezit cu chef să mă apuc de un test, am o liota de tuburi 6P3C-E, 6N6P-I, 6N17B

Tuburile astea sunt grozave , avand tema "amplificator rusesc "este ok .....un mare constructor de amplifuri ( strain ) a zis ca tuburile rusesti sunt bune dar au un sunet distinct , caracteristica care se mareste pe masura ce tot mai multe etaje din amplif sunt facute cu ele , si dau un sunet specific (.....numit .... rusesc = cica mai " brut ") 

Deci cine vrea un amplif mai neutru ca sunet specific sa foloseasca "amestecat '...indiferent de rolul tubului : intrare ,driver ,final.

. Spor la lucru !

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
Acum 21 minute, Усилитель a spus:

.....un mare constructor de amplifuri ( strain ) a zis ca tuburile rusesti sunt bune dar au un sunet distinct , caracteristica care se mareste pe masura ce tot mai multe etaje din amplif sunt facute cu ele , si dau un sunet specific (.....numit .... rusesc = cica mai " brut ") 

Din experiența personală : ampliful meu de dormitor e un PP stereo cu 2 x 6N2P plus 4 x 6P14Pev. Curiozitatea m-a îndemnat să înlocuiesc finalele cu EL84 (de probă). Într-adevăr  sunetul e mai "moale", mai blând, dar parcă tot mai bine sună cu 6P14 așa că le-am pus la loc.

În fine, depinde de preferințele fiecăruia, asta e de fapt măreția audiofiliei! :rade:

Link spre comentariu
Acum 16 minute, viobio a spus:

Pentru cei doi colegi care vorbesc de reglajul curenților prin cele doua tuburi finale, să mai arunce un ochi pe schemă 

Ai dreptate, se poate corecta eventualul dezechilibru între finale prin potențiometrul de 10 k. :reytre

Link spre comentariu
La 07.12.2020 la 13:42, viobio a spus:

....

Accept sugestii ...

Miniatura aceea sovietică 6N17B ar fi păcat să nu se vadă. Poate fi montată in carcasă dar in dreptul unei decupări (fante) orizontale, precum ochiul magic pe panoul unui radio cu lampi.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 36 minute, +_Florin_+ a spus:

Miniatura aceea sovietică 6N17B ar fi păcat să nu se vadă. Poate fi montată in carcasă dar in dreptul unei decupări (fante) orizontale, precum ochiul magic pe panoul unui radio cu lampi.

Am și spus că îmi este lene să dau o gaură sau altă prelucrare mecanica în carcasă.

Acum 8 minute, simson a spus:

Puteti dezvalui sursa de aprovizionare a regletelor folosite in imagine?

https://www.tme.eu/ro/details/el38-8/terminale-cu-lipire-pcb/

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări