Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Asomator electric portabil (cu acumulator)

validae

Postări Recomandate

• Răspunsuri 250
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La CD4047 am constatat deviații mari de frecvență cu temperatura, folosind condensator ceramic 100nF. Dacă am pus condensator cu film plastic ,(poliester metalizat, styroflex...) am obținut o frecvență foarte stabila cu temperatura. Tranzistoarele se încălzeau și afectau frecvența, o lua razna rău de tot. Un traf de 15-20VA ar trebui să fie suficient dacă are pe primar 220 și o priza de 110V  (care e bobinata cu sarma mai groasa !!! )  iar în secundar are 2x12V. Scoți toată sarma din secundar și o pui în doua rebobinand si practic  injumatatind spirele, vezi postarea mea în care am descris asta. Traful folosit de tine e foarte foarte  firav......dacă vrei poți încerca cu mai multe trafuri în paralel, cum am procedat eu la primul asomator. E foarte clar ca un traf de 230V ,2x12v la 40VA ar trebui să fie suficient fără nici o modificare 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
La 28.10.2022 la 19:18, validae a spus:

Transformatorul folosit e mic, rezistenţa primarului e mare şi de acolo pierderile în sarcină.Cel mai mic traf folosit de mine până acum a fost de circa 40VA, iar cel mai mare de circa 300VA (UPS).

Cel mai bun a fost fireşte cel de UPS....

Vreau să folosesc pentru asomare direct un UPS  220v, 3.8A, 450w. Să mă aștept la neplăceri?

Link spre comentariu

Să o fixezi lipită tolele trafului de putere, fiindcă se va încălzi în timpul asomării.O alternativă ceva mai ieftină şi uşor găsibilă ar fi un bec halogen ,,liniar,, 230V/100W montat cât mai aerisit în carcasă.Eventual înconjurat de un blindaj de tablă subţire în jurul sticlei...

Link spre comentariu
Acum 4 ore, validae a spus:

Să o fixezi lipită tolele trafului de putere, fiindcă se va încălzi în timpul asomării.O alternativă ceva mai ieftină şi uşor găsibilă ar fi un bec halogen ,,liniar,, 230V/100W montat cât mai aerisit în carcasă.Eventual înconjurat de un blindaj de tablă subţire în jurul sticlei...

:-)) - ha ha. Să se aprindă în timpul asomării.

Link spre comentariu

Nu e niciun deranj dacă becul se aprinde în timpul asomării, important e să facă o limitare a tensiunii la nivelul ţesuturilor afectate, altfel pot apărea efecte neplăcute în zona electrozilor...

Uzual tensiunea de asomare prin electrozi implantaţi e între 70-100Vc.a. de aceea ziceam că o limitare prin rezistenţă a tensiunii de 230Vc.a. dată de UPS n-ar strica, fiind prea mare totuşi....

Link spre comentariu
Acum 51 minute, validae a spus:

Nu e niciun deranj dacă becul se aprinde în timpul asomării, important e să facă o limitare a tensiunii la nivelul ţesuturilor afectate, altfel pot apărea efecte neplăcute în zona electrozilor...

Uzual tensiunea de asomare prin electrozi implantaţi e între 70-100Vc.a. de aceea ziceam că o limitare prin rezistenţă a tensiunii de 230Vc.a. dată de UPS n-ar strica, fiind prea mare totuşi....

Nu am avut o problema cu soluția, mi-am imaginat doar cum o să se aprindă becul după ce îl înfigi în ceafa animalului.

Vă mulțumesc pentru timp și sfaruri.

Link spre comentariu

am incercar cu succes o schema de sinus modificat cu CD4047+CD4001 care functioneaza bine. Scopul este reducerea consumului de curent si reducerea incalzirii componentelor, prin reducerea conductiei mosfeturilor,  mai jos oscilograma pe sarcina 2 becuri 230/42W in paralel.

Asomatorul se poate incerca si imersand electrozii in apa de la robinet, eventual plus niste sare de bucatarie: sarcina astfel creata e foarte mare. 

q8P5pai.png

bWVungr.png

Editat de ovigane
Link spre comentariu
Acum 5 ore, ovigane a spus:

am incercar cu succes o schema de sinus modificat cu CD4047+CD4001 care functioneaza bine. Scopul este reducerea consumului de curent si reducerea incalzirii componentelor, prin reducerea conductiei mosfeturilor,  mai jos oscilograma pe sarcina 2 becuri 230/42W in paralel.

Asomatorul se poate incerca si imersand electrozii in apa de la robinet, eventual plus niste sare de bucatarie: sarcina astfel creata e foarte mare. 

q8P5pai.png

bWVungr.png

Salut ceva detalii mai clare despre transforamtor? Nu putem folsi si unul gata facut pentru a nu mai desface si rebobina?

Link spre comentariu

Poţi folosi în principiu orice traf de minim 50W (preferabil mai mare)cu secundar simetric 2x9V/2-3A sau 2x12V/2-3A fără să-l modifici.Atâta că-s cam scumpe de cumpărat alea mai mari.Eu mai recuperez de prin combine muzicale când mai prind din astea, dar cele mai bune sunt alea din UPS-uri de mică putere (sub 500W) care merg cu acumulatori de 12V/7Ah.

Se găsesc UPS-uri defecte la greu, destul de ieftin ca să le recuperezi traful şi tranzistorii mosfet...

Link spre comentariu

Si o versiune probata de mine cu un operational  care este functionala fara probleme.Precizez ca am folosit traf 2x12/220 la 3000mA,luat de la un magazin local gen dioda(n-a fost foarte scump,74 lei)si ca acumulator am folosit unul Alien 6FM9(12V9Ah/20HR).Asom.4047&358.png

Editat de nik6868
Link spre comentariu

@nik6868 Cred ca funcționează perfect varianta cu operațional însă tot semnal dreptunghiular scoate la ieșire. Poti comanda mosfeturile direct din CD4047 nu vad sensul operationalului pe post de buffer, la puterea  necesara asomatorului. E posibil totuși ca etajul buffer sa fie necesar la puteri mari, vad ca schema e pentru invertor 200W, nu am încercat invertoare la asa puteri mari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări