Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Asomator electric portabil (cu acumulator)

validae

Postări Recomandate

La 14.08.2022 la 9:15, ovigane a spus:

Iata varianta totul in maner cu invertor inalta frecventa. merge ireprosabil si este foarte comod in utilizare.

Buna ziua. L-ati testat efectiv sau doar cu becul? Eram curios daca are eficienta ca asomator( si d-l Validae avea indoieli in privinta efectului unui invertor de inalta frecventa folosit ca asomator). Poate ne puteti da mai multe detalii despre realizarea lui. Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 250
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu am testat asomarea cu inalta frecventa, din câte am studiat se pare ca nu funcționează. Intenționez sa folosesc frecventa între 50 și 100 Hz.

Invertorul mosfet LC rezonant ZVC doar ridica tensiunea la o frecventa de 50- 60 KHz,  cu eficienta mare din punct de vedere energetic, după care este un redresor și formator de unda dreptunghiulara de aproximativ 60 Hz pilotat exact de multivibratorul astabil din schema publicata anterior de mine. După prima testare pe caz real asomatorul portabil cu fir a fost trecut pe rezerva, nu s-a mai utilizat. Am experimentat vreo 3 luni pana sa nimeresc practic o funcționare bună, pentru ca energia a doua celule Li-ion este limitata. Am folosit un traf pe o ferita plina fără intrefier, 5+5 spire  primar și 80 spire secundar. Nici o componenta nu e critica, se poate utiliza teoretic orice miez orice sarma însă frecventa invertorului și curentul absorbit din baterie sunt strâns legate de tipul miezului, grosimea sârmei, numărul de lițe, valoarea condensatorului rezonant. În acest moment ma aflu în imposibilitatea de a duplica acest proiect pentru ca tensiunea de ieșire în funcție de sarcina are o caracteristica de întoarcere care asigura protecția bateriei și a invertorului la scurtcircuit pe ieșire precum și la sarcini mari..se pare ca purcelul absoarbe un curent mare pentru ca la introducerea furcii asomatoare se stinge becul neon.

Următorul pas ar fi sa încerc o varianta de sinus modificat în loc de dreptunghiular, pentru formatorul tensiunii de ieșire, folosind CD4047 +CD4001, în speranța că obțin o putere de vârf mare însă la un consum de curent redus. 

Succes!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Acum 10 minute, rodanny a spus:

Aha dar la noi?

AS ptuea sa fac eu test cu el...ca sa va zic daca merge.....insa nu as asteapta 2-3 luni :D

Se gaseste si pe la noi dar la pret aproape dublu, la o cautare rapida am gasit aici https://www.optimusdigital.ro/ro/altele/2453-modul-invertor-12-vdc-catre-220-vac-de-150-w.html. Posibil sa fie si pe alte site-uri de genu, cleste.ro / ardushop.ro / etc... magazine care vand module din china. 

De pe alliexpress daca luati cu "Aliexpress standard shipping" vine coletul cam intr-o luna.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
Acum 45 minute, Bandi Szasz a spus:

Se gaseste si pe la noi dar la pret aproape dublu, la o cautare rapida am gasit aici https://www.optimusdigital.ro/ro/altele/2453-modul-invertor-12-vdc-catre-220-vac-de-150-w.html. Posibil sa fie si pe alte site-uri de genu, cleste.ro / ardushop.ro / etc... magazine care vand module din china. 

De pe alliexpress daca luati cu "Aliexpress standard shipping" vine coletul cam intr-o luna.

Multumesc....

Pai pe ali ...pretul cu transprot era mai mare decat in RO...si aici e destul de scump...

oare se poate interveni si la putere? adica sa reglezi sa zicem 110v dar sa limitezi putearea la cativa mA ?

Link spre comentariu

Nu se justifica invertorul sugerat de nik6868, nu poți înghesui acel invertor în mânerul asomatorului împreună cu bateriile. schema publicata de validae e foarte bună la fel și cea publicata de mine. Simpla și bună. 

Dacă vrei neapărat invertor pe frecventa înaltă, după el ai nevoie de un redresor și formator de impulsuri de 50 Hz. Nu e nevoie de putere mare sa amețești porcul. Dacă as ști sigur ca purcelul doarme și la frecventa de 50 kHz schema invertorului ar conține doar 5 piese!!! A încercat cineva asomarea pe frecventa înaltă?  Se încumetă cineva sa încerce?

Link spre comentariu

E foarte frumos asomatorul prezentat de nik6868. As fi curios ce parametru reglează potențiometrul, pe ce criteriu mărește curentul în funcție de kile. Macelarul meu a asomat cu succes și porci de 150 kg și de 300 kg fără nici un reglaj de curent. De asemenea as întreba care e forma si frecventa tensiunii de iesire.

Link spre comentariu

Am facut cateva masuratori si iata care sunt.Am folosit ca traf unul de 2x9V/220V la 1Amp.,iar ca sarcina un bec de 40W.Cu becul asta filamentul se aprinde puternic,cu un bec de 100 de W, se aprinde foarte slab.Ca acumulator am folosit unul de 12V/9Ah.Deci rezultatele sunt urmatoarele:

-Tensiunea in gol(fara bec)=cca.300Vca.

-Consumul in gol=cca.0,5A

-Tensiunea in sarcina=145V

-Consumul in sarcina(si tensiunea scade pana la 94V)=2,5A

-Frecventa in gol=125 Hz

-Frecventa in sarcina=62 Hz

Voi ce valori ati obtinut?Mie mi se pare cam mare consumul.Sa spunem ca tensiunea si frecventa sunt ok,dar la iesire cred ca ,curentul de asomare e prea mic pt a asoma porci ori vitei.Pt pasari ar fi ok atat frecventa cat si tensiunea si curentul ce trece prin electrozii de asomare.Cei care l-ati experimentat,ce traf ati folosit?A fost suficient un traf de 1000mA?Ce curent de asomare aveati la iesirea lui?

Asom2-Tensiunea in gol.jpeg

Asom3-Tensiunea in sarcina.jpeg

Asom4-Consum in gol.jpeg

Asom5-Consum in sarcina.jpeg

Asom5-Consum in sarcina.jpeg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări