Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Asomator electric portabil (cu acumulator)

validae

Postări Recomandate

• Răspunsuri 250
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 5 săptămâni mai târziu...
La 31.10.2021 la 8:10, validae a spus:

Am pus schema chiar pe prima pagină.Frecvenţa e reglabilă după dorinţă, dar eficienţa maximă pare că e între 50-200Hz.

Am realizat si eu un mic invertor de la 12v la cam 76v.  In sarcina cu un bec cu filament de 75w scade cam 5v deci rămân la un 71v., transformatorul care l-am folosit are mai multe ieșiri si as mai avea una de 150v iar si aici cu un bec de 75w scade cam vreo 10v, si ar cam rămâne 140v in sarcina, care ieșire crezi ca este mai ok pentru asomare? 

Link spre comentariu

Nu există niciun pericol, circuitul se închide în principiu doar între cei doi electrozi.Există bineînţeles şi o conducţie la suprafaţa pielii a curentului dar e nesemnificativă, datorită rezistenţei mari a pielii şi eventualei umezeli reziduale.Deci curentul important trece doar prin ţesutul dintre electrozi.

În plus asomatorul portabil nu are practic legătură de nul cu pământul, deci o persoană care atinge voit sau nu porcul nu închide practic niciun circuit faţă de pământ, deci nu va simţi niciun şoc.

Din acest motiv nu am construit niciodată un asomator alimentat de la reţea, indiferent de cât de bună ar fi izolaţia trafului separator folosit.Chiar dacă e plin netul de oferte de astfel de aparate.

La cele ce utilizează tensiunea reţelei e întotdeauna o posibilitate ca cineva să calce pe cablul de alimentare şi să-i afecteze izolaţia.Iar în condiţiile de lucru ale asomării de porci asta ar fi foarte periculos.Încă nu am auzit de vreun accident mortal cu asomatoare alimentate de la reţea, dar mai bine eviţi decât să apari la ştiri pe post de victimă..

Link spre comentariu

Am inteles. Mulțumesc. Ma gândeam in principiu dacă ar fi ok sa construiesc un acumulator făcut din celule Li-Ion 18650  câte 4 celule in paralel  a câte 3 pachete pentru a face tensiunea de 12.6v celulele au cam 1500mAh bucata asta ar insemna un 12.6 si 6Ah cred eu ca ar fi suficient pentru asomare. 

Link spre comentariu

Eu am alimentat cele două asomatoare făcute până acum cu doar doi sau patru elemenţi Li-Ion tip 18650 şi 1,5Ah serie/paralel.Primul asomator a fost folosit pe vreo 4-5 porci prima dată, a fost lăsat neîncărcat tot anul iar anul următor era tot ,,ready to use,,......no comment.Utilizarea per porc e de circa 1 minut, cât durează sângerarea.Deci cu o încărcare poţi asoma destui porci...în maximă siguranţă.

Link spre comentariu

Inseamna ca mie imi ajunge lejer si fara teamă că se termina bateria. Eu am mers pe un circuit simplu cu 2 bucăți irf3205 6 rezistente pentru a face oscilatorul. Mai am sa prind transformatorul si sa leg firele la cele 2 leduri. Unul pus pe 12v si altul pe ieșirea cu tensiune mare. Atasez câteva poze mai târziu. 

IMG_20211202_184540.jpg

IMG_20211202_184605.jpg

IMG_20211202_184516.jpg

Link spre comentariu

Ar fi foarte util un mâner sau curea în partea superioară, altfel asomatorul trebuie ţinut în braţe de cineva.

În loc de led, am folosit chiar unul din beculeţele cu Neon din butonul dublu ca martor al funcţionării, eliminând contactele unuia din butoane (am scos fire subţiri prin lateral de la bec).La fel se poate proceda cu orice buton cu bec inclus.Dar poate fi destul de migălos uneori....

Astfel ai şi o indicaţie a valorii minime a tensiunii de ieşire, fiind cunoscut că becurile cu Neon se aprind uzual la tensiuni peste 60-70V.

Când ,,în sarcină,, beculeţul cu Neon se stinge, e semn că bateria trebuie reîncărcată.

Deşi cum am scris anterior, la primul asomator, cu un transformator de circa 40VA şi doar doi elemenţi 18650 de 1,5Ah înseriat a ţinut lejer la mai ulte asomări.Cu un transformator aşa mare ca al tău, consumul e mai mare, deci poate fi necesară legarea mixtă (serie-paralel) a patru elemenţi.Am încercat şi cu doi elemenţi în paralel, dar tensiunea de 3,7V a fost prea mică să comande corect mosfeţii.

Link spre comentariu
Acum 32 minute, validae a spus:

Ar fi foarte util un mâner în partea superioară, altfel asomatorul trebuie ţinut în braţe de cineva.

În loc de led, am folosit chiar unul din beculeţele cu Neon din butonul dublu ca martor al funcţionării, eliminând contactele unuia din butoane (am scos fire subţiri prin lateral de la bec).La fel se poate proceda cu orice buton cu bec inclus.Dar poate fi destul de migălos uneori....

Astfel ai şi o indicaţie a valorii minime a tensiunii de ieşire, fiind cunoscut că becurile cu Neon se aprind uzual la tensiuni peste 60-70V.

Când ,,în sarcină,, beculeţul cu Neon se stinge, e semn că bateria trebuie reîncărcată.

Deşi cum am scris anterior, la primul asomator, cu un transformator de circa 40VA şi doar doi elemenţi 18650 de 1,5Ah înseriat a ţinut lejer la mai ulte asomări.Cu un transformator aşa mare ca al tău, consumul e mai mare, deci poate fi necesară legarea mixtă (serie-paralel) a patru elemenţi.Am încercat şi cu doi elemenţi în paralel, dar tensiunea de 3,7V a fost prea mică să comande corect mosfeţii IRF3710 folosiţi.Deci e clar că sub 7,4V nu merge alimentat.

Am făcut acumulatorul de 16.8v si undeva la 6Ah, momentan aștept BMS pentru ca sunt elemenți 18650. Transformatorul folosit are destulă putere spun eu deoarece aprinde bec de220v 100w cu filament si scade doar 4v deci ar rămâne 90v in sarcina. Dar vom vedea dacă asomatorul o sa isi facă treaba. 

Link spre comentariu
Acum 7 ore, validae a spus:

E mai mult decât suficient, dobori şi un elefant cu ăla....primul meu asomator aprindea doar un bec de 230V/20W şi tot era suficient de puternic.

O sa il probez saptamana viitoare si am sa revin si cu rezultatele. Cam asta e bateria care am făcut-o. IMG-20211203-205823.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări