yo9hrb Postat Decembrie 31, 2022 Partajează Postat Decembrie 31, 2022 De ce va chiuniti cu asomatoarele astea electrice? Cele cu cartuse nu sunt mai simple? Intreb si eu de curiozitate, ca n-am asomat nimic pana acum. Chiar sunt curios. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 31, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2022 Fiindcă ne plac chestiile electrice....iar efectul asomatorului cu glonţ captiv se poate obţine şi lovind porcul cu un fier în cap. Bunicu-meu aşa făcea, tăia porcul singur, nu-l auzea nimeni.Lovea în frunte prin surprindere şi porcul cădea secerat.Dar subiectul topicului e despre asomarea electrică, deci nu mai deviaţi discuţia. Link spre comentariu
Sandu 64 Postat Ianuarie 6, 2023 Partajează Postat Ianuarie 6, 2023 buna seara Am facut si eu montajul prezentat pe prima pagina Traf de 6 cm patrati,2x8v bobinat de mine si am avut urmatoarele rezultate Alimentat la 8v (sursa cc reglabila) In gol 280-310vca in functie de reglajul frcventei(cond de 0,22uf si semireglabil de 25k) In sarcina cu un bec 100w(se aprinde slab) 70-85v Alimentat la 12v tensiune in gol 390v si in sarcina 70-85v) Frecventa nu cred ca am masuratori corecte,pe scala de 20khz aparatul arata intr 0,250 si 4,5 khz caderea de tensiune este din cauza traf. prea mic, dar tensiunea in gol nu este prea mare? Care ar fii valorile ideale Tensiune in gol? Tensiune in sarcina? Frecventa? Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 6, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2023 Ar trebui să scoţi din primar spire şi să laşi ca în gol să ai maxim 150V. În sarcină e bine să nu scadă sub 60V. Scoţând în primar mai puţin, scazi consumul invertorului. La fel de bine poţi face traful să scoată 110V, dar dublând grosimea bobinajului de 110V. Frecvenţa să nu depăşească 200Hz preferabil... Link spre comentariu
Sandu 64 Postat Ianuarie 6, 2023 Partajează Postat Ianuarie 6, 2023 multumsc Inainte sa desfac traf caut un traf de ups ceva mai mare Sursa de alimentare ica nu e facuta asa ca pot sa alimentez si cu 12v Link spre comentariu
ovigane Postat Ianuarie 6, 2023 Partajează Postat Ianuarie 6, 2023 Eu am incercat si merge si cu traf mai mic, nu neaparat de 50W. Preferabil sa aiba priza de 110V, poti folosi acea priza (e bobinata cu sarma mai groasa, de obicei) ; Secundarul il rebobinezi cu sarma cat incape de groasa. (sau pui in doua sarma existenta, vezi postarile mele anterioare). Sugerez sa folosesti schema de mai jos sau schema cu CD4001 sau poti adapta si CD4011 sau CD4093 pentru a taia din forma de unda dreptunghiulara. Se reduce semnificativ consumul si poti forta transformatorul sa fie eficient la un consum rezonabil, chiar daca are sectiune mai mica. Link spre comentariu
ovigane Postat Ianuarie 12, 2023 Partajează Postat Ianuarie 12, 2023 Am gasit o schema interesanta de asomator industrial vechi, cu tiristoare si cu doua oscilatoare cu tranzistor unijonctiune, Oscilatorul din stanga este pe 200 Hz iar cel din dreapta este pe 400Hz si impreuna cu tiristorul aferent are doar rol de stingere a tiristorului din stanga. Se pare ca da impulsuri de 200Hz si amplitudine de maximum 300V la un curent de maxim 800mA, ma surprinde faptul ca impulsurile sunt doar pozitive, semnalul nu are si semialternanta negativa. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 13, 2023 Partajează Postat Ianuarie 13, 2023 Cand ai un singur comutator nu poti obtine decat un impuls util. In antifaza la FLYBACK si in faza la FORWARD. Impulsuri simetrice se obtin la FORWARD cu 2 faze, deci 2 comutatoare in opozitie. Adica la push-pull, semipunte, punte. Exemplu de etaj asemanator este la baleiajul orizontal, unele modele vechi aveau tiristoare rapide. Totusi prima afirmatie trebuie revizuita la etajul de linii unde extragem energie si pe FLY (inalta tensiune si etajul final video) si pe FORW (etaj cadre si uneori final sunet). Dar este un caz particular, cu partea FLY doar la rezonanta. Flyback-ul de la sursele de forta da energie doar intro faza, cand este blocat comutatorul. E prea dimineata si schema e cam incalcita ca sa vad cum se formeaza calea de forta. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 13, 2023 Partajează Postat Ianuarie 13, 2023 Acum 17 minute, dumitrumy a spus: Cand ai un singur comutator nu poti obtine decat un impuls util. In antifaza la FLYBACK si in faza la FORWARD. Impulsuri simetrice se obtin la FORWARD cu 2 faze, deci 2 comutatoare in opozitie. Adica la push-pull, semipunte, punte. Exemplu de etaj asemanator este la baleiajul orizontal, unele modele vechi aveau tiristoare rapide. Totusi prima afirmatie trebuie revizuita la etajul de linii unde extragem energie si pe FLY (inalta tensiune si etajul final video) si pe FORW (etaj cadre si uneori final sunet). Dar este un caz particular, cu partea FLY doar la rezonanta. Flyback-ul de la sursele de forta da energie doar intro faza, cand este blocat comutatorul. E prea dimineata si schema e cam incalcita ca sa vad cum se formeaza calea de forta. Foarte frumos explicat! Link spre comentariu
Simion Irinel Postat Ianuarie 28, 2023 Partajează Postat Ianuarie 28, 2023 Va salut colegi,am si eu o intrebare,am un traf 2x40v/10A,poate fi folosit ca asomator? si daca functioneaza si la curent continu ca ar rezulta o tensiune de 112v,va multumesc. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 28, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2023 Acel traf poate fi folosit ca asomator alimentat din reţea, legând în serie cele două secundare de 40V în serie. Pentru folosire cu acumulator, scheme de invertoare sunt suficiente, am pus şi poze.... Link spre comentariu
Simion Irinel Postat Ianuarie 28, 2023 Partajează Postat Ianuarie 28, 2023 Deci al voi folosi cu secundarele legare in serie,va multumesc si o zi buna in continuare. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 28, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2023 Atenţie la fazare, dacă secundarele sunt înfăşurări izolate între ele şi le legi defazat, tensiunile se anulează. Dacă e un singur secundar de 80V cu priză mediană (2x40V), nu trebuie decât să identifici capetele, unde ai deja 80V... Link spre comentariu
Simion Irinel Postat Ianuarie 28, 2023 Partajează Postat Ianuarie 28, 2023 Da,cunosc situatia,multumesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum