Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Asomator electric portabil (cu acumulator)

validae

Postări Recomandate

• Răspunsuri 250
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Fiindcă ne plac chestiile electrice....iar efectul asomatorului cu glonţ captiv se poate obţine şi lovind porcul cu un fier în cap. Bunicu-meu aşa făcea, tăia porcul singur, nu-l auzea nimeni.Lovea în frunte prin surprindere şi porcul cădea secerat.Dar subiectul topicului e despre asomarea electrică, deci nu mai deviaţi discuţia.

Link spre comentariu

buna seara

Am facut si eu montajul prezentat pe prima pagina

Traf de 6 cm patrati,2x8v bobinat de mine si am avut urmatoarele rezultate

Alimentat la 8v (sursa cc  reglabila)

In gol 280-310vca in functie de reglajul frcventei(cond de 0,22uf si semireglabil de 25k)

In sarcina cu un bec 100w(se aprinde slab) 70-85v

Alimentat la 12v tensiune in gol 390v si in sarcina 70-85v)

Frecventa nu cred ca am masuratori corecte,pe scala de 20khz aparatul arata intr 0,250 si 4,5 khz

caderea de tensiune este din cauza traf. prea mic, dar tensiunea in gol nu este prea mare?

Care ar fii valorile ideale

Tensiune in gol?

Tensiune in sarcina?

Frecventa?

Link spre comentariu

Ar trebui să scoţi din primar spire şi să laşi ca în gol să ai maxim 150V. În sarcină e bine să nu scadă sub 60V.

Scoţând în primar mai puţin, scazi consumul invertorului. La fel de bine poţi face traful să scoată 110V, dar dublând grosimea bobinajului de 110V. Frecvenţa să nu depăşească 200Hz preferabil...

Link spre comentariu

Eu am incercat si merge si cu traf mai mic, nu neaparat de 50W. Preferabil sa aiba priza de 110V, poti folosi acea priza (e bobinata cu sarma mai groasa, de obicei) ; Secundarul il rebobinezi cu sarma cat incape de groasa. (sau pui in doua sarma existenta, vezi postarile mele anterioare). Sugerez sa folosesti schema de mai jos sau schema cu CD4001 sau poti adapta si CD4011 sau CD4093 pentru a taia din forma de unda dreptunghiulara. Se reduce semnificativ consumul si poti forta transformatorul sa fie eficient la un consum rezonabil, chiar daca are sectiune mai mica. 

image.thumb.png.f7cdb0b02ecc1f67e7987219c1f860dc.png

Link spre comentariu

Am gasit o schema interesanta de asomator industrial vechi, cu tiristoare si cu doua oscilatoare cu tranzistor unijonctiune, Oscilatorul din stanga este pe 200 Hz iar cel din dreapta este pe 400Hz si impreuna cu tiristorul aferent are doar rol de stingere a tiristorului din stanga. Se pare ca da impulsuri de 200Hz si amplitudine de maximum 300V la un curent de maxim 800mA, ma surprinde faptul ca impulsurile sunt doar pozitive, semnalul nu are si semialternanta negativa.

image.thumb.png.b45a0e620d56dba5c7fc5a026897b333.png

Link spre comentariu

Cand ai un singur comutator nu poti obtine decat un impuls util. In antifaza la FLYBACK si in faza la FORWARD. Impulsuri simetrice se obtin la FORWARD cu 2 faze, deci 2 comutatoare in opozitie. Adica la push-pull, semipunte, punte.

Exemplu de etaj asemanator este la baleiajul orizontal, unele modele vechi aveau tiristoare rapide.  Totusi prima afirmatie trebuie revizuita la etajul de linii unde extragem energie si pe FLY (inalta tensiune si etajul final video) si pe FORW (etaj cadre si uneori final sunet). Dar este un caz particular, cu partea FLY doar la rezonanta. Flyback-ul de la sursele de forta da energie doar intro faza, cand este blocat comutatorul.

E prea dimineata si schema e cam incalcita ca sa vad cum se formeaza calea de forta.

Link spre comentariu
Acum 17 minute, dumitrumy a spus:

Cand ai un singur comutator nu poti obtine decat un impuls util. In antifaza la FLYBACK si in faza la FORWARD. Impulsuri simetrice se obtin la FORWARD cu 2 faze, deci 2 comutatoare in opozitie. Adica la push-pull, semipunte, punte.

Exemplu de etaj asemanator este la baleiajul orizontal, unele modele vechi aveau tiristoare rapide.  Totusi prima afirmatie trebuie revizuita la etajul de linii unde extragem energie si pe FLY (inalta tensiune si etajul final video) si pe FORW (etaj cadre si uneori final sunet). Dar este un caz particular, cu partea FLY doar la rezonanta. Flyback-ul de la sursele de forta da energie doar intro faza, cand este blocat comutatorul.

E prea dimineata si schema e cam incalcita ca sa vad cum se formeaza calea de forta.

Foarte frumos explicat!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări