validae Postat Decembrie 3, 2023 Autor Partajează Postat Decembrie 3, 2023 Aș recomanda un Zenner paralel cu integratul, astfel împiedicăm tensiunile de autoinducție să distrugă integratul.Tensiunea să fie cu puțin mai mare decât cea maximă a acumulatorilor. Din cauza supratensiunilor tranzitorii cauzate de autoinducție vi s-au ars integratele....traful e o sarcină inductivă. Condensatorul electrolitic paralel cu alimentarea absoarbe și el șocurile de supratensiune, deci nu trebuie să lipsească de pe placă, chiar dacă e alimentată din acumulatori. Link spre comentariu
riderinblack Postat Decembrie 3, 2023 Partajează Postat Decembrie 3, 2023 Multumesc de sfaturi, voi mai comanda cateva integrate si voi face modificarile de rigoare. Link spre comentariu
bac Postat Decembrie 4, 2023 Partajează Postat Decembrie 4, 2023 La 22.11.2023 la 9:55, lupan ioan a spus: Deci dupa experienta dv nu conteaza puterea ci important unde aplici adica in spatele urechilor nu in ceafa… La un vecin căruia ii scapase porcul, am fost nevoit să-l asomez când fugea prin curte, reusind sa înfig electrozii cam 5 cm pe la jumatea spatelui și a căzut instant! Schema prezentată de Validae e perfecta! Link spre comentariu
ovigane Postat Decembrie 4, 2023 Partajează Postat Decembrie 4, 2023 ..ceea ce întărește convingerea mea ca nu contează greutatea porcului la acest tip de asomare, dacă coloana vertebrala e prinsa între electrozi atunci tot sistemul locomotor este paralizat. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 4, 2023 Autor Partajează Postat Decembrie 4, 2023 Exact, fiindcă electrozii sunt înfipți foarte aproape de coloană, impulsurile către mușchi sunt blocate iar porcul devine practic temporar paralizat. și la tensiuni mult sub 100V. Am mai scris asta, la primul asomator făcut nu am fixat foarte bine firele la țepii de asomare și după primii doi porci asomați, unul din fire s-a desprins și conducția se făcea doar prin rezistența internă a poxilinei cu care astupasem tubul de propilenă.Nepotul mi-a spus că a observat că asomarea nu mai are așa eficiență, deși acumulatorii erau perfect încărcați.Porcul nu mai cădea secerat, ci doar se așeza în fund, dar nu mai putea pleca de pe loc....practic îl tăia ,,stând în fund,,. Când am pus becul cu care făcusem testul inițial (230V/20W) pe țepii asomatorului, am observat că nu se aprindea deloc, iar tensiunea scădea la circa 20V. Inițial se aprindea corespunzător tensiunii de circa 80-90V care rămânea în sarcină (bec). Demontând furca asomatorului, mi-am dat seama că electrozii erau alimentați acum practic printr-o rezistență de valoare foarte mare, curentul ce parcurgea țesuturile porcului fiind unul infim.Chiar m-am mirat că porcii mai simțeau ceva la acel curent și la tensiunea de doar 20Vc.a., fiindcă eu puteam ține acum mâna strânsă peste ambii țepi și nu simțeam nimic. Ulterior am realizat prinderea care se vede în pozele de pe prima pagină, cu conector de alamă cu șurub din reglete de instalații electrice.Țepii sunt polizați cu o adâncitură de circa doi milimetri, în care intră șurubul conectorului la strângerea finală, iar firul ce aduce tensiunea de lucru e cositorit bine de conectorul de alamă. Link spre comentariu
Florin31 Postat Decembrie 4, 2023 Partajează Postat Decembrie 4, 2023 Merge și cu 60v garantat. L-am probat eu acum câteva zile.. Am un asomator care e făcut fără integrat doar 2 mosfeti și 4 Rezistori la partea de oscilator, iar ca transformator am folosit un transformator care era de 2x9v 1A la care primarul cel de (220v) l-am rebobinat cu sarma mult mai groasă și astfel am obținut pe ieșire 60v. In sarcina cu un bec 35w scade doar 2v. Menționez ca este alimentat la 12.6v ( 3 celule 18650 înseriate) Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 5, 2023 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2023 Asta e clar, am făcut și eu asomator care scotea doar 60Vc.a. și posesorul a doborât cu el la prima utilizare un porc de 200kg direct peste socrul său, care nu se aștepta la așa ceva....Noroc că nu i-a rupt picioarele socrului... Link spre comentariu
Florin31 Postat Decembrie 5, 2023 Partajează Postat Decembrie 5, 2023 Acum 8 ore, validae a spus: Asta e clar, am făcut și eu asomator care scotea doar 60Vc.a. și posesorul a doborât cu el la prima utilizare un porc de 200kg direct peste socrul său, care nu se aștepta la așa ceva....Noroc că nu i-a rupt picioarele socrului... Faza asta am pățit și eu anul trecut când am folosit prima data asomatorul. Porcul era sa cada peste un vecin care nu credea ca un porc poate fi asomat de la niște "baterii asa micuțe" Norocul lui a fost ca a reușit în ultima clipa sa se ferească pentru ca porcul a căzut exact pe partea lui. Cam toți au rămas cu gura căscată de cum a căzut porcul ca și cel care trebuia sa facă injunghierea a uitat și de cuțit. Link spre comentariu
Florin31 Postat Decembrie 6, 2023 Partajează Postat Decembrie 6, 2023 Va salut. Asa cum am spus în postările anterioare am făcut câteva asomatoare 12v- 90v și încă unul de 12v- 60v ambele cu rezultate foarte bune. Dar hai sa ducem treaba asta la un nivel mai înalt. As dorii sa fac un asomator doar cu 1 singura celula Li-Ion 18650 (3000Mah) și sa scot măcar60- 80v și suficienta putere pentru asomarea unui porc. De ce as dorii acest lucru? Pai este simplu. În primul rand totul ar putea fi pus într-o cutiuță foarte mica sau poate într-un mâner chiar din teava de PPR. Are cineva idee despre vreo schema la ceea ce am spus mai sus? Sunt conștient ca bateria va tine foarte puțin și ca o sa trebuiască reîncărcata după fiecare asomare dar nu asta este problema. Mulțumesc. Link spre comentariu
ovigane Postat Decembrie 6, 2023 Partajează Postat Decembrie 6, 2023 (editat) Am încercat invertor alimentat cu o singura celula și curentul absorbit trece lejer de 5A în sarcina. Mosfeturile se încing. O alta problema e ca tensiunea grilei devine insuficienta, și pentru a o mari e nevoie de complicații în schema. Exista pe internet varianta de asomator fără fir cu baterie de 12V , însă sunt grele, au cam 2Kg ( eu le numesc " tip caramida"). Pentru miniaturizare sunt adeptul invertoarelor de frecvență înaltă, care au eficienta excepțională și se pot integra în maner, rezultand o greutate de sub 400 de grame. Vezi postările anterioare, cel putin 2 persoane au reusit aceasta varianta. Din punct de vedere energetic, o putere de 10-15W absorbita din baterii e suficienta pentru asomare. Poti decupa impulsurile de asomare la jumătate, astfel scade puterea la valorile menționate de mine și se menține eficiență asomării. Editat Decembrie 6, 2023 de ovigane Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 12, 2023 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2023 E logic că la tensiune redusă a bateriei și aceeași putere dorită, curentul e proporțional mai mare. Lucru care ar cere capacități imposibile pentru un element gen 18650.Și comanda mosfeturilor de putere nu prea e posibilă sub tensiuni de circa 4-5V.Astea sunt limitările pentru scheme suficient de simple amatorilor.Când te complici suficient de mult, nu mai poți să vinzi suficient de ieftin și omul se orientează la asomarea cu ,,capsă și glonț captiv,,.Bunicul dinspre tată, un om relativ micuț, asoma porcii cu o lovitură scurtă în frunte.Dată cu muchia toporiștii... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum